Persbericht: Museum Dhondt-Dhaenens biedt unieke inkijk in persoonlijke collectie Jan Hoet

Fringe, Archieftentoonstelling Jan Hoet & The Wunderkammer Residence | t.e.m. 26 mei 2019

Deurle – Het museum Dhondt-Dhaenens (MDD) pakt dit voorjaar uit met twee unieke tentoonstellingen. De archieftentoonstelling van Jan Hoet werpt een licht op de bijzondere band tussen de overleden kunstpaus en vijf kunstenaars. De geëxposeerde selectie correspondentie, notitieboekjes, documentatie en werken uit de privécollectie geeft een inkijk op het doen en denken van Jan Hoet. Zijn persoonlijke bibliotheek, die de aanleiding voor deze bijzondere tentoonstelling was, werd na zijn dood in 2014 overgebracht naar The Wunderkammer Residence naast het MDD. De kunstenaarsresidentie opent momenteel tijdelijk elke zondag haar deuren voor het publiek. Daarnaast brengt ‘Fringe’ in de andere vleugel van het museum drie kunstenaars samen die voor het eerst in een museumtentoonstelling in Europa getoond worden. De tentoonstelling brengt hiermee een spannende dialoog tussen drie individuen die met een uiterst persoonlijke, vaak subversieve interpretatie van hun omgeving een unieke plaats innemen binnen de hedendaagse kunstwereld.

Fringe
Met Fringe brengt het museum Dhondt-Dhaenens een selectie werken samen van drie kunstenaars: de Australische Jenny Watson (°1951), de Belgische Saskia Pintelon (°1945, woont en werkt in Sri Lanka) en de Amerikaan William N. Copley (1919 – 1996).

De kunstenaars werk(t)en voornamelijk buiten de reguliere kunstscène in Europa en Amerika en ontwikkel(d)en allen een schilderkundig oeuvre dat hoogst innovatief is, maar elke classificatie resoluut ontkent. Hun werk plaatsen binnen één bepaalde stijl of stroming, zou de kern van hun veelomvattende en vaak gedurfde beeld- en vormentaal missen. Voor elk van hen, vormen het land waar zij hun werk creëren, de heersende (pop)cultuur en politieke klimaat een belangrijke bron van inspiratie en aanzet tot kritische reflectie. Deze aanpak resulteert telkens opnieuw in een eigenzinnig universum dat zowel polemisch, persoonlijk als amusant is. Tegelijk zijn de sterke belangstelling voor taal en identiteit, het experiment met materialen en de voorliefde voor figuratie en het narratieve, interesses die het werk van deze kunstenaars bijna naadloos met elkaar verbinden.

Het non-conventionele karakter en de rake thema’s van deze oeuvres vertalen zich in de titel van de tentoonstelling. ‘Fringe’ verwijst in het Engels naar iets dat als perifeer, marginaal, secundair of extreem wordt beschouwd in relatie tot iets anders. De tentoonstelling vormt een indirecte dialoog met de tentoonstelling die focust op Jan Hoet, die een belangrijke promotor was van kunstenaars zoals Jenny Watson.

Archieftentoonstelling Jan Hoet
Na het overlijden van Jan Hoet in 2014 werd de verzameling boeken en notitieboeken van Hoet door zijn nabestaanden aan het museum Dhondt-Dhaenens overgedragen, dat deze als onderdeel van haar overkoepelende reflectie op collectievorming wil openstellen voor verder onderzoek. Hoets persoonlijke bibliotheekcollectie vindt sinds kort onderdak in The Wunderkammer Residence, een project van de kunstenaar Hans Op de Beeck, gelegen net achter het MDD, aan de oever van de Leie.

In dialoog met de nabestaanden werd een selectie gemaakt van vijf kunstenaars met wie Jan Hoet doorheen zijn leven een bijzondere samenwerking heeft gekend: Marina Abramovic, Michael Buthe, Mario Merz, Panamarenko en Royden Rabinowitch. De keuze voor deze kunstenaars geldt niet als definitieve selectie, wel integendeel: met deze tentoonstelling wil MDD slechts een tipje van de sluier oplichten van de intellectuele rijkdom die een diepgaander onderzoek in deze verzameling kan voortbrengen. In opdracht van MDD brengt onderzoeker Melanie Deboutte in de tentoonstelling verscheidene elementen samen zoals brieven en kunstwerken uit de privécollectie van Hoet, aangevuld met documentair foto- en videomateriaal en ten slotte ook publicaties uit de bibliotheek. Per kunstenaar wordt bestudeerd welke sporen de samenwerking met de tentoonstellingsmaker heeft achtergelaten.

Jan Hoet was een spilfiguur binnen de ontwikkeling van de hedendaagse kunst in België. Van zijn aanstelling als conservator van het Museum van Hedendaagse Kunst in Gent (1975) tot de oprichting van S.M.A.K. (1999) en MARTa (2005): steeds heeft hij met vurige toewijding gevochten voor een plek waar de kunst en de kunstenaar kunnen thuiskomen. Hoets instinctieve aanpak en de innige banden die hij onderhield met kunstenaars waren tekenend voor zijn vaak ervaringsgerichte tentoonstellingen. Spraakmakende projecten als Kunst in Europa na ’68 (1980) en Chambres d’Amis (1986) brachten hem in de internationale schijnwerpers, wat kort nadien leidde tot zijn benoeming als artistiek leider van DOCUMENTA IX (1992).

The Wunderkammer Residence
Tijdens de looptijd van de Jan Hoet tentoonstelling kunnen bezoekers elke zondag een bezoek brengen aan The Wunderkammer Residence, een project van kunstenaar Hans Op de Beeck. Hij transformeerde de voormalige Villa Meander tot een bijzonder ‘gesamtkunstwerk’. Het huisvest de persoonlijke bibliotheek van Jan Hoet en biedt ruimte als residentie voor kunstenaars, curatoren, onderzoekers en schrijvers. De opvallende zwarte monoliet is een museaal statement in het Vlaamse kunstenlandschap.

Praktisch:
Tentoonstellingen Jan Hoet & Fringe t.e.m. 26 mei 2019
Ticketprijs : € 7 / 5
Open van woensdag t.e.m. zondag: 10u – 17u
Bezoek met gids mogelijk op aanvraag

The Wunderkammer Residence
Ticketprijs:  €5
Open op zondag (t.e.m. 26/05/2019):  10u - 17u

Museum Dhondt-Dhaenens
Museumlaan 14, 9831 Deurle
www.museumdd.be

Einde persbericht

Het beeldmateriaal is enkel te gebruiken ter illustratie bij een artikel over de exposities en mits vermelding van de correcte credits van het beeld.

Voor meer informatie, accreditaties, beeldmateriaal of interviewaanvragen, neem contact op met (enkel voor de pers gelieve niet te publiceren):
Wavemakers PR & Communications
Astrid De Paep
[email protected]
+32 (0)476 58 02 74

Contacteer ons
Over Wavemakers

A fresh thinking PR agency
We love to Make.Things.Move.

Meng een strategische aanpak met een stevige dosis creativiteit en je hebt het recept voor een geslaagde PR-campagne. Met een frisse blik creëren wij via ons uitgebreid netwerk PR de brug tussen jou en de pers en influencers in de vorm van een gedegen PR strategie, pers- & influencer relaties, mediatraining en crisiscommunicatie. 

Wavemakers
Grote Markt 43, 9100 Sint-Niklaas