Persbericht Xerius onderzoek: Helft van de werkende Belgen heeft nood aan extra inkomen

Statuut van zelfstandige in bijberoep nog te weinig gekend

Antwerpen, 23 juli 2025 – Zeven op tien werkende Belgen zouden vandaag een extra inkomen (zeer) wenselijk vinden en voor bijna de helft (48%) is dat zelfs financieel noodzakelijk. Twintig procent is (zeer) ontevreden over de eigen financiële situatie terwijl bijna zes op tien (57%) werkende Belgen er wel tevreden tot zeer tevreden over is. Opvallend: De min 45-jarigen komen makkelijker rond op het eind van de maand dan oudere generaties. Dat blijkt uit de meest recente bevraging van Xerius, het grootste ondernemingsloket, bij 1.000 werkende Belgen.

Verder blijkt uit dit onderzoek dat zeventien procent van wie nog geen bijverdienste heeft, overweegt om er dit jaar nog mee te starten. Opvallend: bijna één op de vier werkende Belgen (24%) weet niet wat ‘zelfstandige in bijberoep’ precies inhoudt. De economische onzekerheid zet wel bijna vier op de tien (36%) aan om na te denken over starten als zelfstandige in bijberoep.

Xerius onderzocht in mei 2025 via een representatief staal van 1.000 werkende Belgen (naar geslacht, leeftijd en gewest)1 de interesse in een tweede job en de beweegredenen hiervoor.

Financiële noodzaak van extra inkomen

De meest recente studie van Xerius geeft aan dat ruim één op drie werkende Belgen (35%) een extra inkomen noodzakelijk vindt. Nog eens meer dan één op de acht (13%) ervaart dit zelfs als zeer noodzakelijk. Samengeteld vindt bijna de helft van de Belgen (48%) een extra inkomen noodzakelijk. Voor precies een kwart is het dan weer geen financiële noodzaak.

Uiteindelijk zijn bijna zes op tien (57%) werkende Belgen tevreden tot zeer tevreden over de eigen financiële situatie. Een op vijf (20%) is er (zeer) ontevreden over. Dit aantal stijgt als men deeltijds werkt; dan is precies een op vier er ontevreden tot zeer ontevreden over.

Ongeveer 14% komt (zeer) moeilijk rond en heeft op het eind van de maand soms geld tekort. Hoewel het merendeel aangeeft makkelijk rond te komen en zelfs te kunnen sparen (44%), lukt dat bij ongeveer één op de drie (30%) niet; zij redden het, maar houden niks over op het eind van de maand. Langs de andere kant komt gemiddeld 13% wel gemakkelijk rond.

“Het zijn niet de jongste generaties die het financieel het moeilijkst hebben, maar de 45-plussers. Meer dan één op zes (17%) 45- tot 55-jarigen komt op het eind van de maand (soms) geld tekort. Daartegenover staan de jongste generaties: Generatie Z (geboren tussen 1995-2012) en Generatie Y (1980-1994) geven met respectievelijk 20% en 17% aan zeer gemakkelijk rond te komen en veel te kunnen sparen. Dit verschilt significant van Generatie X (1965-1979) en de babyboomers (1946-1964), waar dit slechts 6% en 4% betreft. Deze laatste twee generaties werken meer deeltijds en oefenen minder een bijverdienste uit”, stelt Youssef Deconinck, Xerius
Xerius 2025 (N=1.000)
Xerius 2025 (N=1.000)

Economische onzekerheid zet bijna vier op tien aan het denken over een bijberoep

In dit Xerius onderzoek (bij de actieve 18-64 jarigen) heeft iets meer dan een kwart (26%) vandaag een tweede job. Van diegenen die vandaag nog geen bijverdienste hebben, staat 82% er wel voor open, al kan dit ook in de verre toekomst zijn. Heel concreet denkt zeventien procent er over na om dit jaar nog een bijverdienste te starten. Bijna een op vijf (18%) zou dit nooit overwegen.

Door de economische onzekerheid denkt bijna vier op de tien (36%) op dit moment al na om te starten als zelfstandige in bijberoep.

Een op vier kent statuut van zelfstandige in bijberoep niet

Van de respondenten die momenteel geen bijverdienste hebben maar dit wel (ooit) overwegen, geeft de helft aan dat ze zouden beginnen als flexi-jobber (48%). Zelfstandige in bijberoep (19%) en vrijwilligerswerk met kostenvergoeding (15%) komen op plaats 2 en 3.

Het flexi-job statuut is ondertussen het best bekend. Vaak kent men iemand die al bijklust dit statuut. Slechts 15% heeft er nog nooit van gehoord. Bijna een op vier (24%) kent het statuut van zelfstandige in bijberoep niet.

“Er is heel wat potentieel in België: een op zes (17%) wil dit jaar nog een bijverdienste opstarten. Dit zijn voornamelijk werkenden die het (zeer) moeilijk hebben om rond te komen op het einde van de maand. De economische onzekerheid zet mensen aan het denken: 36% vindt dit een reden om een opstart als zelfstandige in bijberoep te overwegen, om zo minder afhankelijk te zijn van de hoofdactiviteit. Natuurlijk zijn er nog andere drijfveren dan de zuiver financiële. Wij geloven dat er een ondernemer in ieder van ons schuilt. Zeker als je ook nog eens een centje kan bijverdienen met wat je graag doet,” besluit Youssef Deconinck, Xerius.

Over het onderzoek

Het onderzoek naar bij professioneel actieve Belgen gebeurde via een online bevraging tussen 20 en 28 mei: in totaal vulden 1.000 respondenten tussen 18-64 jaar de vragenlijst volledig in. Zeven op de tien respondenten zijn werknemer, 10% is zelfstandige en 12% is ambtenaar in hoofdberoep. Zeven procent zit in een andere situatie (werkzoekend, student, gepensioneerd of langdurig ziek). ​ Van de respondenten in werkverband werken heeft 82% een voltijds werkregime; 18% deeltijds. 65% is samenwonend of gehuwd. 35% is alleenstaand. De studie is representatief naar leeftijd, geslacht en gewest. De wegingsfactoren waren nooit groter dan 1,5. Voor de volledige steekproef van 1.000 actieve Belgen is de foutenmarge 3,10% (betrouwbaarheidsinterval van 95%).

Xerius 2025 (N=1.000)
Xerius 2025 (N=1.000)

1 Volgens Statbel had 5,5% van de werkende bevolking, of bijna 280.000 Belgen eind 2024 een tweede job in een referentieweek. De meerderheid (57%) oefent deze uit als zelfstandige in bijberoep en 43% als loontrekkende.

 

--EINDE PERSBERICHT--

 

Over Xerius

Xerius ondersteunt de opstart, wijziging en stopzetting van een onderneming. Dit betekent dat ze onder meer de administratieve stappen voor startende zelfstandigen in orde brengen. Xerius berekent ook de sociale bijdragen in opdracht van de overheid en adviseert hen over hun plichten en rechten. Vanuit 12 kantoren neemt Xerius deze taak ter harte, voor meer dan 238.000 zelfstandigen en 140.000 vennootschappen.

Ook in jou schuilt een ondernemer. Doe er iets mee op Xerius.be

 

Voor meer informatie (niet voor publicatie, enkel voor de pers):

Persbericht_Xerius Onderzoek_Helft van de werkende Belgen heeft nood aan extra inkomen_bijberoep te weinig gekend_23.07.2025.pdf 219 KB

 

 

 

 

 

Over Wavemakers

A fresh thinking PR agency
We love to Make.Things.Move.

Meng een strategische aanpak met een stevige dosis creativiteit en je hebt het recept voor een geslaagde PR-campagne. Met een frisse blik creëren wij via ons uitgebreid netwerk PR de brug tussen jou en de pers en influencers in de vorm van een gedegen PR strategie, pers- & influencer relaties, mediatraining en crisiscommunicatie. 

Wavemakers
Grote Markt 43, 9100 Sint-Niklaas