Persbericht Xerius: Bijna 36? Dan is het hoog tijd om te starten met je bijberoep
Verkoper, consulent en lesgever zijn de meest populaire bijberoepen
Antwerpen, 13 maart 2025 - België telt meer dan 300.000 zelfstandigen in bijberoep1. De laatste tien jaar kennen de nieuwe zelfstandigen in bijberoep de sterkste groei (gemiddeld +4,6% per jaar tussen 2013 en 2023 2). Elk jaar starten er ongeveer een 50.000 Belgen in bijberoep. Bijna de helft (48%) van de startende eenmanszaken deed dit vorig jaar via ondernemingsloket Xerius. In de top 10 van de bijberoepen in 2024 bij Xerius staan: verkoper, consulent, lesgever, hovenier/tuinonderhoud, softwareontwikkelaar of IT-er, verpleegkundige, psychotherapeut, café-uitbater, redacteur/journalist en schoonheidsspecialist.
Vrouwen zijn meer dan gemiddeld actief in bijberoep. De leerstoel Xerius-HOGENT lanceert een community gericht op persoonlijke groei van bijberoepers, want een ondernemende mindset kan je leren.
Het is nooit te laat: bijberoep is van alle leeftijden
De gemiddelde leeftijd om te starten is 36 jaar, maar eigenlijk zijn er starters van elke leeftijd. Voor de zelfstandigen in hoofdberoep of bijberoep is de verhouding tussen de leeftijdsgroepen min of meer gelijk verdeeld. (13% bevindt zich in de groep jonger dan 30 jaar, tussen 23% en 28% in de groepen van 30 tot 39 jaar, 40 tot 49 jaar en 50 tot 59 jaar). Een opmerkelijk cijfer is dat 9,6% van de zelfstandigen in hoofdberoep en 6,8% van de zelfstandigen in bijberoep tussen 60 en 69 jaar oud zijn.
Vrouwen zijn meer dan gemiddeld actief in bijberoep
Vrouwelijke zelfstandigen zijn in vergelijking met mannelijke zelfstandigen vaker aan de slag in bijberoep3. Tot 2023 is het bijberoep zelfs sterker gestegen bij vrouwen dan bij mannen. Uit cijfers van Xerius blijkt dat ook in 2024 het starten in bijberoep in de lift zit. Bij de vrouwen ziet Xerius zelfs een stijging van 8%: “Bij de vrouwen ziet Xerius naast consultant, verkoopster en instructrice of lesgeefster, ook zorgberoepen in de ‘top 10 bijberoepen' zoals verpleegkundige, psychotherapeute, kinésiste, schoonheidsspecialiste maar ook modeontwerpster. Bij de mannen zien we meer ICT-deskundigen of softwareontwikkelaars, tuinonderhouders, caféuitbaters en taxichauffeurs. Het gaat om een brede waaier aan beroepen”, weet Youssef Deconinck van Xerius.
TOP 10 bijberoepen vrouwen in 2024 (Xerius) | TOP 10 bijberoepen mannen in 2024 (Xerius) |
|
|
Bron: Xerius
Wat motiveert of helpt een zelfstandige in bijberoep?
Youssef Deconinck van Xerius: “In bijberoep starten is een zekere en stabiele manier om een zelfstandige activiteit te starten. Elk jaar zien we het aandeel in bijberoep stijgen: in 2024 starten bijna de helft van alle startende eenmanszaken (48%) in bijberoep. Vijf jaar geleden was dat nog maar 39%. Meteen in hoofdberoep starten, kan nogal een grote sprong lijken. We willen onderzoeken welke handvaten ondernemers in bijberoep kunnen helpen, om de doorstart te maken naar een hoofdberoep: daarom ondersteunt Xerius deze leerstoel. We willen meer weten over wat hen motiveert en afremt. Vandaag is de gemiddelde leeftijd om te starten 36 jaar, maar eigenlijk zien we starters van alle leeftijden. Via de community en onderzoek zal Xerius onderliggende noden helpen identificeren en ondersteunen.”
Startende eenmanszaken bij Xerius
| 2019 | 2023 | 2024 |
% in hoofdberoep | 41% | 38% | 34% |
% in bijberoep | 39% | 45% | 48% |
% andere | 18% | 17% | 18% |
Bron: Xerius
In 2023 stopten ongeveer 21.000 zelfstandigen in bijberoep. Die groep die hun bijberoep stopte, zijn ook vaak jonger dan 40 jaar: 16.727 (25,3% van het totaal) waren tussen de 30 en 39 jaar en 14.633 (22,1% van het totaal) waren jonger dan 30 jaar.
Lancering van een community speciaal voor bijberoepers
Voor innovatie en duurzame groei zal de Leerstoel inzetten op de ondersteuning en vorming van veerkrachtige ondernemers: hiertoe start een unieke testgroep - Community of Practice - met als doel persoonlijke groei door wetenschappelijke begeleiding, inclusief netwerkmogelijkheden met andere bijberoepers die dezelfde ambitie delen.
Bart Derre en Nico De Witte, Leerstoelhouders Xerius-HOGENT:“Uit onze studie komt dat je een ondernemende mindset kan trainen. Leren door te doen, experimenteren en risico’s aanvaarden als onderdeel van het proces zijn minstens zo belangrijk als theoretische voorbereiding. Daar hoort productief falen bij: ondernemerschapsprogramma’s zouden moeten focussen op hoe je uit fouten kan leren en mislukking kan omzetten in waardevolle inzichten.”
De Wondernemerscan (GEMS4) toont aan dat succesvolle ondernemers zich onderscheiden door een combinatie van flexibele besluitvorming, sectorgebonden kennis en een grotere risicobereidheid. Het is het enige gevalideerde meetinstrument in Vlaanderen dat de ondernemende mindset in kaart brengt door persoonlijkheidskenmerken, competenties en besluitvorming te meten.
Over Xerius
Xerius ondersteunt de opstart, wijziging en stopzetting van een onderneming. Dit betekent dat ze onder meer de administratieve stappen voor startende zelfstandigen in orde brengen.
Xerius berekent ook de sociale bijdragen in opdracht van de overheid en adviseert hen over hun plichten en rechten.
Vanuit 12 kantoren neemt Xerius deze taak ter harte, voor meer dan 238.000 zelfstandigen en 140.000 vennootschappen.
De stap naar zelfstandige worden is kleiner dan je denkt - Xerius
Voor meer informatie (niet voor publicatie, enkel voor de pers): Wavemakers PR – Emanuel Sys, emanuel@wavemakers.eu, 0486 17 52 65
2Het profiel van zelfstandigen | FOD Economie
3 Er zijn in 2023 bijna 150.000 zelfstandige vrouwen in bijberoep (Bron: RSVZ/FOD Economie: 146.257; 44% van die categorie) dan in hoofdberoep (270.584; 34% van die categorie) of als actieven na pensioen (38.033; 26% van die categorie).
4 GEMS: Ghent Entrepreneurial Mindset Scale, is de Engelstalige naam die we voor de Wondernemerscan gebruiken in wetenschappelijke publicaties.