Persbericht Sur La Iri: De 7 meest duurzame en idyllische safari lodges
Regeneratieve reizen van Sur La Iri laten de vakantiebestemming in Afrika beter achter
Brasschaat, 8 november 2023 – Droom je van een safaritrip, maar kamp je met vliegschaamte? Dan zit je goed bij Sur La Iri! Deze Belgische reisorganisatie werkt enkel Afrikareizen uit die een blijvende positieve impact hebben op de lokale bevolking én de natuur. Nieuw in haar aanbod: 7 idyllische safari lodges die inzetten op duurzaamheid en natuurbehoud.
Verre reizen zouden slecht zijn voor het milieu, maar daar vond Sur La Iri (Esperanto voor ‘op weg’) een antwoord op. Elke Afrikareis die er wordt uitgewerkt, laat de reisbestemming beter achter dan voordien.
“Met onze regeneratieve reizen gaan we mijlen verder dan het duurzaam reisaanbod,” vertelt zaakvoerder Thomas De Sterck, “Terwijl bij een duurzame reis de impact op de omgeving zo laag mogelijk wordt gehouden, wordt er bij een regeneratieve reis mee geïnvesteerd in natuurprojecten en betere leefomstandigheden voor de plaatselijke bevolking.”
Concreet doet Sur La Iri dit door de ecologische impact van elke reis te compenseren. Zo gaat de winst naar een project dat – door middel van toerisme – een natuurgebied herstelt. Daarnaast werkt Sur La Iri enkel samen met lokale partners die zelf ook een deel van hun omzet inzetten voor plaatselijke natuurprojecten en voor mensen in hun directe omgeving. Bijvoorbeeld door een lokale school of ziekenhuis te steunen, een opleiding van een antistropersbrigade of het beheer van een natuurgebied te financieren.
Sur La Iri selecteerde 7 van de meest duurzame safari lodges die iets teruggeven aan de lokale bevolking én de natuur:
- Kampi Ya Kanzi in Kenia
In de Chyulu Hills in het zuiden van Kenia ligt de luxueuze ecolodge Campi ya Kanzi, een samenwerking met de Maasai. Dit toeristische project schenkt fondsen, medische diensten, banen en onderwijs aan de lokale gemeenschap via de Maasai Community Wilderness Trust. Deze organisatie zet onder meer rangers in tegen stroperij, zorgt voor een beter waterbeheer, voorkomt bosbranden of ontbossing en neemt medisch personeel in dienst om gezondheidszorg te verlenen aan de 16.000 Maasai.
Het kamp zelf is milieuvriendelijk. Elektriciteit wordt opgewekt via zonne-energie en er wordt geen ecologische voetafdruk achtergelaten. Het kamp vangt regen op met een speciaal wateropvangsysteem en recycleert het. Wat op tafel komt, werd biologisch en lokaal geteeld.
2. Somalisa Camp, African Bush Camps in Zimbabwe
In dit romantische tentenkamp van African Bush Camps gaan luxe en duurzaamheid hand in hand. De safari-ervaringen hebben er een minimale impact op het milieu. De zeven weelderig ingerichte tenten hebben een authentieke charme en een uitzicht op een waterpoel waar olifanten samenkomen.
Het kamp heeft onder andere een zonne-energiepark en een eigen waterzuiveringssysteem. De African Bush Camps Foundation helpt de lokale gemeenschap om zelfvoorzienend te worden via onderwijs- en natuurbeschermingsprojecten. Zo is er bijvoorbeeld een project waarbij leerlingen een zonnelamp krijgen zodat ze ook in het donker kunnen studeren. Met 'geiten voor onderwijs' krijgen gezinnen dan weer een geit om te fokken en te verzorgen. Zo hebben ze niet alleen melk, maar ook mest voor de landbouw.
3. Chobe Game Lodge in Botswana
De Chobe Game Lodge is een pionier op het gebied van natuurbehoud in Botswana. De setting is uniek: het is de enige accommodatie in het wildrijke Chobe National Park aan de Choberivier. Hoewel de hoge concentratie olifanten op de rivieroevers veel mensen aanspreekt, staat de lodge ook bekend om zijn andere sterren: 'de Chobe Angels'. In het volledig vrouwelijke gidsenteam zitten enkele van de beste safari-rangers van Botswana. Dit initiatief maakt deel uit van een actie voor empowerment van vrouwen en wil zo de traditie doorbreken van een typisch door mannen geleide industrie. Daarnaast is dit de eerste lodge in Afrika die een CO2-emissievrij elektrisch wagenpark exploiteert. Tenslotte zijn er een aantal sociale en milieuprojecten, een ontwikkelingsprogramma voor jongeren en een winstdeling met het personeel.
4. Mwaleshi Camp in Zambia
Op een plek die zo absurd afgelegen is als North Luangwa National Park in Zambia, zou het voor safari lodges maar al te gemakkelijk zijn om over te stappen op dieselgeneratoren en stevige, betonnen gebouwen. Maar niet in het Mwaleshi Camp dat elk jaar wordt gemaakt door lokale ambachtslieden en waarbij alleen lokale materialen worden gebruikt. Vloeren zijn gemaakt van gepolijste modder en de daken van rieten palmbladeren. Wandelen is de enige activiteit die er wordt aangeboden. Het familiebedrijf runt twee lodges in de Luangwa-vallei, ver weg van alle drukte, met een minimale impact op de omgeving. Er worden gemeenschapsprojecten en projecten voor natuurbehoud gefinancierd in deze zeer afgelegen vallei diep in de Afrikaanse bush.
5. Noka Camp in Zuid-Afrika
Noka Camp is een prachtig gelegen lodge in het Lapalala Wilderness Reserve in Zuid-Afrika. Het behoort tot de 100% non profit ‘Lepogo Lodges’. Alle winst wordt er geïnvesteerd in de natuur en de lokale gemeenschap.
De natuur wordt er beschermd via een fokprogramma, de herintroductie van jachtluipaarden, een beschermingsprogramma voor de veel gestroopte schubdieren (pangolins), ondersteuning van het neushoornreservaat van Lapalala zelf én hun safarigidsen, allemaal natuurbeschermers en ecologen. Het Noka Camp ging ook volledig off-grid. Tenslotte is de lodge ook plasticvrij.
6. Shipwreck Lodge in Namibië
Het ontwerp van de Shipwreck Lodge is gebaseerd op de vele scheepswrakken van Skeleton Coast van Namibië. Deze ecolodge ligt in een rauw, ruig en afgelegen stukje Afrikaanse wildernis waar torenhoge duinen en kale vlaktes geteisterd worden door de ijskoude Atlantische oceaan.
Het beheer en het ecologische gebouwontwerp van Shipwreck Lodge maken het tot één van de meest duurzame en innovatieve projecten in het land. Volledig aangedreven door zonne- en windenergie, en met hout uit nabijgelegen bossen, laat de lodge geen sporen achter op deze kwetsbare en afgelegen bestemming.
7. Onduli Ridge in Namibië
Onduli Ridge is een van de mooiste lodges van Namibië, omringd door granieten rotsblokken en met een uitzicht op de uitgestrekte savanne en de Brandberg, de hoogste berg van Namibië. Ook op het vlak van duurzaamheid en natuurbehoud is de lodge een pareltje. Het is een samenwerking
met de Doro !Nawas Conservancy dat aanzienlijk investeert in natuurbehoud. Dit omvat onder meer een herplaatsingsproject voor giraffen zodat de lokale populatie versterkt wordt en er meer genetische diversiteit is. Ook stond deze organisatie in voor een betere waterinfrastructuur in de lokale dorpen.
Het hele kamp draait op zonne-energie en al het afvalwater wordt er gerecupereerd, gezuiverd en hergebruikt. Ook vind je bij Onduli Ridge geen enkele plastic fles en is alle verpakking er volledig biologisch afbreekbaar of recycleerbaar. Onduli ontwikkelde eveneens een tuinbouwproject in de buurt dat vrijwel alle verse producten produceert die in het kamp worden gebruikt.
Voor meer informatie:
www.surlairi.com
Facebook: https://www.facebook.com/SurLaIri/
Instagram: https://www.instagram.com/surlairi/?hl=en
Voor meer persinformatie of beeldmateriaal, kan u contact opnemen met: