Persbericht: Slechts 1 op 4 Vlamingen wil nog een klassieke begrafenis

Afscheidsplanner O’Revoir biedt bijzondere alternatieven aan

Heusden-Zolder – Net voor Allerzielen, het katholiek feest waarbij op 2 november de doden worden herdacht, lanceren Sophie Naze en Katrijn Desteghe een nieuw concept van afscheidsplanning. Met O’Revoir introduceert het duo een andere manier van afscheid nemen. “We willen de dood meer bespreekbaar maken en tonen dat het ook anders kan en mag. Een persoonlijk afscheid helpt echt om het verdriet te verwerken”, legt rouwcoach Katrijn uit.

Uit grootschalig onderzoek* bij 1000 Vlamingen blijkt dat meer dan de helft van de Vlamingen het weinig of nooit over de dood hebben met vrienden en familie (54%). Zo geeft 40% toe dat ze het over het algemeen ongemakkelijk vinden om over de dood te praten. Het gevolg: 66% van de Vlamingen heeft nog nooit met iemand gesproken over zijn of haar specifieke wensen voor het afscheid.

Driekwart van de Belgen vindt trouwens dat een begrafenis wel eens iets ‘anders’ mag zijn. 9 op 10 vinden het vooral belangrijk dat het afscheid past bij de wensen van degene die gestorven is. Ook voor hun eigen afscheid hebben Vlamingen niet zo’n klassieke wensen. Zo verkiest men vaak een feest of receptie boven een koffietafel, een niet-religieuze ceremonie boven een kerkdienst en een dienst in buitenlucht boven een kerk of crematorium. Slechts 1 op 4 zou nog kiezen voor een traditionele, klassieke begrafenis voor zichzelf. O’Revoir ontwikkelde met de Wensakte een tool waarmee mensen hun afscheid op papier kunnen zetten en delen met hun geliefden.

De dood bespreekbaar maken zorgt voor gemoedsrust
De dood, het is de enige zekerheid in het leven en toch een groot taboe. Zowat iedereen (97%) heeft al eens te maken gehad met de dood van een dierbare maar over verlies en afscheid wordt veel te weinig gesproken. Minder dan 1 op 3 weet bijvoorbeeld van zijn of haar partner hoe deze begraven wil worden. (63% van de Vlamingen kiest trouwens voor cremeren terwijl slechts 14% begraven wil worden.) Nochtans is de behoefte om op voorhand afspraken te maken groot. 9 op de 10 Vlamingen vinden het een goed idee om over het eigen afscheid concrete afspraken te maken met vrienden en familie.

Katrijn Desteghe schoolde zich om van maatschappelijk werker tot gecertifieerde rouwvrouw. Als mede-bezieler van O’Revoir begeleidt ze iedereen die bewust na wil denken over zijn afscheid. Voor de nabestaanden is Katrijn een coach in de moeilijke eerste dagen na een overlijden. Ze ondersteunt niet alleen emotioneel maar neemt bijvoorbeeld ook contact op met een begrafenisondernemer. “Sterven is een thema dat veel mensen liever uit de weg gaan. Het is te akelig of te zwaar om erover te spreken en over na te denken. Maar wat als het anders kan? Met de Wensakte reiken we een manier aan om samen na te denken over afscheid. We zetten wensen op papier zodat deze nu of later gedeeld kunnen worden met familie en vrienden. We raden iedereen aan om de Wensakte in te vullen samen met zijn geliefden, al dan niet onder begeleiding van een rouwcoach. Je zal zien dat dit een enorme rust brengt.”

De belangrijkste redenen om een Wensakte in te vullen zijn vooral het praktisch en emotioneel ontzorgen van de nabestaanden. Door de wensen omtrent een uitvaart op papier te zetten hoeft de familie deze beslissingen niet zelf te maken en kunnen ze gerust zijn in hun keuze. “Wij kunnen daarbij het praktische regelen zodat de nabestaanden in de emotie blijven en kunnen rouwen.”, vertelt Katrijn. Voor de mensen die de Wensakte invullen brengt dit ook gemoedsrust omdat men weet dat het afscheid zal lopen zoals hij of zij dat wenst.

Bekijk hier de getuigenissen van Marissa en Jürgen waarin zij vertellen waarom zij gebruikmaken van de Wensakte.

De koffietafel maakt plaats voor nieuwe trends
O’Revoir biedt niet enkel begeleiding bij het invullen van de Wensakte aan maar regelt elk persoonlijk afscheid tot in de kleinste details. De afscheidsplanner rekent daarvoor op de expertise van Sophie Naze. Zij verdiende haar sporen in de eventsector als zaakvoerder van het succesvolle bureau KonseptS Events. Daar is ze al 12 jaar vol passie aan de slag om voor particulieren en bedrijven onvergetelijke evenementen te creëren voor elk blij moment. Het O’Revoir concept staat dichter bij haar leefwereld dan men initieel zou vermoeden.

“In de eventsector willen we mensen met elkaar verbinden. Dat is bij een afscheid niet anders. Wat is er mooier dan te kunnen vieren wat was? Om een afscheid te beleven dat een echte weerspiegeling is van hoe iemand geleefd heeft? Met onze professionele expertise ontzorgen we niet alleen de nabestaanden op praktisch vlak, we denken mee en zetten ons netwerk in gang om een afscheid te creëren waarbij ruimte is voor eigenheid en creativiteit. Een vikingbegrafenis, McDonalds en pintjes voor iedereen, een tuinfeest met springkasteel voor de kinderen, een afscheid in een bos met cocktailbar of net een intieme ceremonie tussen de kunst in een abdij, … We regelen het allemaal.”, vertelt Sophie. Door de uitgebreide kennis van de locaties, cateringpartners, tentenbouwers, muzikale animaties en workshops kan O’Revoir ook snel schakelen want veel tijd is er meestal niet.

Dat de Vlaming klaar is voor een ceremonie die out of the box is, blijkt duidelijk uit de enquête. Een derde van de bevraagde Vlamingen zegt hiervoor open te staan terwijl 22% toch liever een traditionele begrafenis heeft. 1 op 5 Vlamingen (21%) zou nog kiezen voor een religieuze dienst, terwijl meer dan dubbel zoveel mensen (48%) liever een niet-religieus alternatief wil. 1 op 3 verkiest een kerk of crematorium voor hun afscheidsceremonie maar nog meer mensen (38%) willen liever een dienst op een unieke locatie die bijzonder voor hen was bijvoorbeeld in hun favoriete café, in een bos of aan zee.

De klassieke koffietafel is bovendien sterk op zijn retour. Slechts een minderheid (21%) wil zelf een koffietafel op hun eigen begrafenis, terwijl bijna 1 op 2 (46%) eerder zou kiezen voor een andere vorm van samenkomst. 22% van de Vlamingen zou bijvoorbeeld een receptie met cava overwegen, 20% wil liever een tuinfeest of barbecue als afscheid en 1 op 8 ziet een cocktailbar met aangepaste drankjes als mogelijkheid.

Wat nog opvalt: 84% van de bevraagde Vlamingen vindt dat het er tijdens een begrafenis wel eens wat luchtiger aan toe mag gaan en dat er ook wel eens gelachen mag worden. Een persoonlijk afscheid als viering van het leven met drank en spijs én muziek. Dat laatste mag voor velen liefst live zijn. Wat het muziekgenre betreft zien we het hele scala passeren, van Metallica en Rammstein tot Clouseau.

O’Revoir wil inspelen op deze snel veranderende trends in de manier waarop we afscheid nemen. Daarvoor werken ze als partner samen met verschillende begrafenisondernemers om met hun aanvullende expertise op een creatieve en persoonlijke manier iemand voor de laatste keer in de spotlights te zetten. “Begrafenisondernemers krijgen steeds meer de vraag om een out of the box
afscheid te organiseren en worden geconfronteerd met vragen waarop ze niet meteen een antwoord kunnen bieden. Met onze expertise uit de eventsector zijn wij de perfecte aanvulling op hun dienstenpakket. Momenteel hebben we al drie succesvolle partnerships met begrafenisondernemers uit Antwerpen, Leuven en Maasmechelen.”
, licht Sophie toe.

Inspiratie avond met O’Revoir en Lieve Blancquaert
Om het thema afscheid nemen meer bespreekbaar te maken, zijn er verschillende infoavonden, workshops en rouwgroepen gepland. Zo zal er binnenkort een infosessie plaatsvinden, in Antwerpen en Limburg, over de Wensakte. “Deze inspiratie avonden organiseren we voor mensen die op zoek zijn naar een bijzonder alternatief. We zetten binnenkort ook enkele infosessies op voor professionals uit de uitvaartsector. Zij die mee in ons concept willen stappen zijn van harte welkom.”, aldus Katrijn.

Op donderdag 28 november komt topfotografe Lieve Blancquaert tijdens de eerste sessie inspireren met haar ervaringen over afscheid in verschillende culturen. Zij ontmoette voor de opnames van Last Days overal ter wereld vrolijk eeuwelingen, rouwenden, doden, goeroes en grafdelvers. In de westerse wereld rust een taboe op de dood. Lieve vertelt hoe dit in de meeste culturen overstegen wordt en hoe de dood geïntegreerd wordt in het leven. Meer informatie en inschrijven kan via: https://www.orevoir-events.be/inspiratieavond-met-lieve-blancquaert

Perscontact voor meer informatie en interviews:
Wavemakers PR
Elke De Mayer
0485 75 28 66
[email protected]

*Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX tussen 17 en 22 oktober 2019 bij 1000 Vlamingen, representatief op geslacht, taal, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1000 Vlamingen bedraagt 3,02%

Contacteer ons
Over Wavemakers

A fresh thinking PR agency
We love to Make.Things.Move.

Meng een strategische aanpak met een stevige dosis creativiteit en je hebt het recept voor een geslaagde PR-campagne. Met een frisse blik creëren wij via ons uitgebreid netwerk PR de brug tussen jou en de pers en influencers in de vorm van een gedegen PR strategie, pers- & influencer relaties, mediatraining en crisiscommunicatie. 

Wavemakers
Grote Markt 43, 9100 Sint-Niklaas