Persbericht: Primeur voor België: Sur La Iri biedt reizen die de vakantiebestemming beter achterlaten
Rush verwacht op reizen naar Afrika
Donderdag 17 maart 2022 — Brasschaat, 17 maart 2022 – Reizen naar Afrika slecht voor het milieu? Niet via Sur La Iri! De reizen die via deze organisatie naar Afrika aangeboden worden, laten de bestemming zelfs beter achter dan daarvoor. ‘Elke reis die wij uitwerken, heeft een blijvende, positieve impact op mens én natuur. Met deze ‘regeneratieve’ reizen gaan we mijlen verder dan andere spelers,’ aldus Thomas De Sterck, zaakvoerder van Sur La Iri.
Via zijn reisorganisatie Sur La Iri, Esperanto voor ‘op weg’, organiseert Thomas De Sterck al sinds 2017 reizen naar elf Afrikaanse landen, waaronder Kenia, Zuid-Afrika en Namibië, die hij zelf heeft bezocht en goed kent. Geen enkele reis is er hetzelfde; zo kan je gaan voor meer comfort of luxe, maar ook de avontuurlijke reiziger komt er aan zijn trekken. Met succes want Sur La Iri groeide in een mum van tijd uit tot een gevestigde waarde in de Belgische reissector.
Tot corona de reissector lamlegde. Deze ‘pauze’ was voor Thomas het moment om na te denken over de ‘Why’ van Sur La Iri, dus wat er voor hem echt toe doet en waar hij met zijn reisorganisatie het verschil wil maken. Het antwoord: reizen volledig regeneratief maken, een voor België uniek concept.
Uniek in de Belgische reissector: alle winst gaat naar een Afrikaans natuurgebied
Heel wat andere spelers zetten in op een duurzaam reisaanbod, maar Sur La Iri gaat met zijn ‘regeneratieve’ reizen, nog een stap verder. Elke reis die het organiseert, moet een blijvende positieve impact hebben op de natuur én de plaatselijke bevolking.
Concreet houdt dit in dat er minstens 5% van het boekingsbedrag naar een project gaat dat – door middel van toerisme – een natuurgebied herstelt. Voor dit en volgend jaar is dat de Musekese Conservation Foundation, die in het Kafue National Park in Zambia onder meer een antistropersbrigade ondersteunt. Ook alle winst die Sur La Iri op jaarbasis maakt, gaat naar dit project. “Sur La Iri is dan officieel wel een Besloten Vennootschap, toch neigen we op die manier eerder naar een VZW. Bovendien werken we enkel samen met lokale partners die zelf ook een deel van hun omzet inzetten voor projecten die een positieve impact hebben op de natuur en mensen in hun directe omgeving,” aldus Thomas.
Dat doen ze bijvoorbeeld door een plaatselijke school of ziekenhuis te steunen, een opleiding van een antistropersbrigade of het beheer van een natuurgebied te financieren.
Tenslotte houdt Sur La Iri de ecologische impact van elke reis zo laag mogelijk. Dit doet het onder andere door te streven naar een langer verblijf op één plaats en door zoveel mogelijk transfers tussen verblijven of extra binnenlandse vluchten te vermijden. Bovendien wordt voor elke reis de CO2-uitstoot gecompenseerd door een project te steunen dat een langdurige impact heeft op CO2-reductie. Het ‘regeneratief’ maken van het reisaanbod is voor Thomas De Sterck een continu proces waar elke dag grote en minder grote zaken aan verbeterd worden, het stopt nooit.
Rush verwacht op reizen naar Afrika
Thomas De Sterck, die van jongs af aan al de smaak voor verre reizen te pakken kreeg en later als reisfotograaf de wijde wereld introk, verloor zijn hart aan Afrika. Met Sur La Iri biedt hij enkel bestemmingen aan die hij zelf heeft ervaren.
Verre reizen waren de afgelopen jaren geen optie, maar daar kwam onlangs verandering in. “Na twee coronajaren kunnen velen niet wachten om (opnieuw) verre oorden te verkennen! De afgelopen weken stroomden de aanvragen voor op maat gemaakte belevingsreizen naar Afrika dan ook vlot binnen. Safari’s en andere buitenactiviteiten zijn daarbij enorm in trek,” aldus Thomas De Sterck. “Wel merk ik dat de manier waarop we de wijde wereld willen intrekken, grondig dooreengeschud werd. Reizigers willen nog meer wegblijven van het massatoerisme en willen hun reisbestemming bewuster beleven door op zoek te gaan naar unieke ervaringen. Het mag ook allemaal wat ‘relaxter’ en de Afrikaanse positieve manier van leven, spreekt dan ook velen aan. Dit zijn allemaal factoren die Sur La Iri perfect in de kaart spelen en de rush op onze reizen werd ingezet,” besluit Thomas De Sterck.
Afrika heeft dan ook in elk seizoen veel te bieden. Wist je bijvoorbeeld dat:
- Je in Zambia en Zimbabwe het hele jaar door ’s nachts op safari kan gaan? Met je gids en safari-jeep trek je er bij zonsondergang op uit om de nachtelijke dieren te spotten met een verstraler (grote lamp speciaal om wilde dieren te spotten).
- Je van juni tot en met september in Namibië de Dark Sky Reserves kan boeken? Er is zo weinig lichtpollutie dat er ooit plannen waren om het bekende observatorium in Chili eerst in Namibië te bouwen. De meest prachtige sterrenhemel vind je hier.
- De periode van juni tot september de beste tijd is om op meerdaagse wandelsafari doorheen de mooiste gebieden van Afrika, zoals de Okavangodelta in Botswana, te trekken? Dit zijn ongelofelijke ervaringen waarbij al je zintuigen geprikkeld worden.
- In de periode van mei tot juli de grootste sardinesmigratie ter wereld plaatsvindt langs de kust van Zuid-Afrika. Waar er zijn nog meer migraties die vaak onbekend, maar daarvoor niet minder interessant zijn:
- Zo heb je in het Kasanka National Park in Zambia de grootste vleerhondenmigratie ter wereld, en dit van november tot begin december.
- Van april tot mei heb je de Zebramigratie in Botswana: enorme kuddes zebra’s trekken doorheen het land.
- Je het hele jaar door Lunar rainbow of maanregenboog aan de Victoriawatervallen kan bewonderen. Bij volle maan is het licht van de maan er zo sterk dat je er in de wolk van de waterdruppels een regenboog kan zien.