Persbericht: Kwart ondernemers overweegt te stoppen door de e-facturatie-verplichting
Onderzoek van Billit toont aan dat ondernemers die e-facturatie-tool gebruiken dit net heel ‘handig’ vinden
Gent, 4 mei 2025 – Eerder deze maand communiceerde de overheid dat er slechts 250.000 van de 1,2 miljoen Belgische ondernemingen aangesloten zijn op het Peppol-netwerk. Meer dan drie vierde moet dus nog werk maken tegen 1 januari 2026. Vanaf dan verplicht de Belgische overheid gestructureerde elektronische facturen bij alle transacties tussen ondernemingen. Dat heel veel ondernemers dat nog niet echt zien zitten, blijkt uit een bevraging van Billit, dé Belgische e-facturatiespecialist. Bijna een kwart van de bevraagde ondernemers (23,3%) overweegt zelfs om hun activiteiten stop te zetten. “Er is duidelijk nog veel onwetendheid en daardoor ook wel wat schrik voor het onbekende. Begrijpelijk, maar nergens voor nodig”, zegt Billit-oprichter Tom Van Gaever. “Een e-facturatieplatform zoals Billit biedt ondernemers net voordelen en is eigenlijk ook heel gemakkelijk is om mee aan de slag te gaan.” Dat blijkt ook uit de bevraging: ‘handig’ wordt door wie het platform gebruikt op één gezet als belangrijkste voordeel.
Peppol staat voor Pan-European Public Procurement Online en is een gesloten netwerk waarmee je digitale zakelijke documenten zoals facturen veilig kan versturen. Hoewel het Peppol-netwerk mee door de Europese Commissie werd ontwikkeld, is het een internationaal netwerk dat ook buiten Europa gebruikt wordt en stevig op weg is om de nieuwe standaard te worden in het versturen van facturen. Meer nog, vanaf 1 januari 2026 verplicht de Belgische overheid gestructureerde elektronische facturen via het Peppol-netwerk bij alle transacties tussen ondernemingen.
31 procent van de Belgische ondernemers is hiervan echter nog niet op de hoogte, zo blijkt uit een bevraging die werd uitgevoerd in opdracht van Billit, dé Belgische e-facturatiespecialist. Maar ook van wie wél op de hoogte is, verstuurt meer dan de helft (56,6%) vandaag nog geen facturen conform de nieuwe wetgeving. Wie vanaf begin volgend jaar in orde wil zijn met de wetgeving moet een e-facturatietool gaan gebruiken, die bovendien aangesloten is (via een Acces Point) op het Peppol netwerk. Over het algemeen gebruiken nu net meer dan de helft (52,3%) van de Belgische ondernemers een e-facturatie-tool, maar ook daarbij zitten er – gezien het cijfer van 250.000 Peppol registraties - duidelijk heel wat die nog niet aangesloten zijn op Peppol.
Stopzetten activiteit
Een grote meerderheid van de ondernemers (76,7%) ziet de verplichting als een goede zaak, maar een klein kwart is er dus toch duidelijk minder mee gediend (23,3%). Daarbij valt bij de bevraging op dat sommigen straks mogelijk zelfs een heel drastische stap nemen, namelijk het integraal stopzetten van hun zelfstandige activiteiten. 23,7% antwoordt ‘ja’ op de vraag of ze zouden overwegen om hun activiteit als zelfstandige stop te zetten door de verplichte e-facturatie.
“Dat zoveel ondernemers dit overwegen, heeft me doen schrikken, maar het is wel iets wat we al opmerkten”, zegt Billit-oprichter Tom Van Gaever. “We hebben dagelijks contact met ontelbaar veel ondernemers en we weten zo dat er wel wat weerstand is. Ze krijgen te maken met iets nieuw, iets onbekend. Vaak denken ze dat het hen het leven moeilijk gaat maken, dat het ingewikkeld wordt enzovoort. Maar het tegendeel is dus waar. We zien dagelijks honderden mensen opstarten en dat blijkt telkens opnieuw heel makkelijk te gaan. En eens ze het gebruiken, ervaren ze pas echt het gemak.”
Tijdsbesparing
Dat bevestigen ook de cijfers. Billit lanceerde parallel een bevraging bij meer dan 3000 eigen klanten. Op de vraag welke argumenten ze zouden aanhalen om andere ondernemers te overtuigen van de meerwaarde van het platform, antwoordt 73,4% ‘gebruiksgemak’. Duidelijk is ook dat een e-facturatieplatform voor heel wat tijdsbesparing zorgt voor de ondernemer. 45,9% van de ondervraagde Billit-ervaringsdeskundigen zegt maximum een uur per week te besparen, 22,5% zegt tussen 1 en 3 uur te besparen, 6,3% meent meer dan 3 uur per week te besparen en 2,3% zegt zelfs een dag of meer te besparen per week.
“Bij Billit willen we komaf maken met frustrerende, verloren administratie-uren”, zegt Van Gaever. “Met het platform maak je je facturen tussendoor in een paar clicks, waar en wanneer je maar wil. Snel facturen sturen, betekent sneller geld op je rekening, én vooral ook extra tijd. Tijd, die een dynamische ondernemer zonder twijfel beter weet in te vullen dan met administratie.”
Ook andere voordelen worden aangehaald door de bevraagde ondernemers die vandaag het Billit-platform gebruiken. Voor 47,5% van heeft het een positief effect op de cashflow van de onderneming. 62,4% van de ondervraagden zegt facturen sneller uit te sturen, 69,1% zegt achterstallige betalingen beter op te volgen, 68,2% zegt dat facturen er professioneler uitzien,…
--- Einde persbericht ---
Methodologie onderzoek Belgische ondernemers
Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Wavemakers - Billit tussen 28 januari 2025 en 10 februari 2025 bij 300 respondenten met zicht op het financiële beleid, de boekhouding binnen hun organisatie. De maximale foutenmarge bij 300 respondenten bedraagt 5,66%.
Methodologie onderzoek Billit klanten
Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Wavemakers - Billit tussen 28 januari 2025 en 10 februari 2025 bij 3166 respondenten uit het bestand van Billit. De maximale foutenmarge bij 3166 respondenten bedraagt 1,66%.
Contact
Voor vragen, beeldmateriaal of interviewaanvragen, gelieve contact op te nemen met (Contact enkel voor pers, niet voor publicatie)
OVER BILLIT
Billit is een snelgroeiende Belgische scale-up en heeft de ambitie om mondiaal marktleider te worden. Het platform, ontwikkeld door twee jonge Belgische oprichters met een achtergrond in boekhouden en IT, wordt voortdurend geüpdatet en blijft inspelen op de nieuwste trends en wetgeving. Dankzij realtime inzichten in inkomsten en uitgaven besparen ondernemers tijd en stroomlijnen ze hun administratieve processen. Met 45 werknemers bedient Billit vandaag meer dan 75.000 klanten in meerdere Europese landen. Het platform voldoet aan de strengste normen, wat blijkt uit het vertrouwen van institutionele partners zoals de Nationale Bank van België en tal van Belgische grootbanken. Billit investeerde al meer dan 20 miljoen euro uit eigen middelen en opereert na 10 jaar nog steeds 100% onafhankelijk.