Persbericht: Kachelsector roept minister Demir op om eindelijk samen in te zetten op propere lucht
Met de energiecrisis én de winter voor de deur is de uitvoering van de Green Deal voor huishoudelijke houtverwarming urgenter dan ooit
11 december 2022 – De kachelsector roept de Vlaamse overheid op om werk te maken van de Green Deal ‘huishoudelijke houtverwarming’. De afgelopen jaren vonden er verschillende studies plaats rond huishoudelijke verwarming op hout en pellets. Op basis van de resultaten moest er onder meer een beleid uitgestippeld worden om geleidelijk verouderde exemplaren te vervangen door nieuwere en efficiëntere houtkachels, om zo de uitstoot tegen 2030 met de helft te verminderen ten opzichte van 2016.
Terwijl het eerste traject van de Green Deal onlangs afliep, laat de Vlaamse overheid weten deze legislatuur niet met de aanbevelingen aan de slag te gaan. De kachelsector, bij monde van FEBHEL, de Belgische Interprofessionele Federatie van Hout-energie, Stûv, de fabrikant van verwarmingstoestellen op hout en pellets, Poujoulat, Europees marktleider in metalen schouwkanalen en dakdoorvoeren en Stroomop, De specialist in duurzame verwarmingsoplossingen op pellets en hout, trekken samen aan de alarmbel: “Stoken op hout en pellets zit in de lift, en is voor velen een volledig verantwoorde én duurzame keuze om het hoofd te kunnen bieden aan de energiecrisis. Toch zijn er dringend maatregelen nodig om deze winter al een betere luchtkwaliteit en kachelrendement te kunnen garanderen. Velen zullen namelijk teruggrijpen naar verouderde – en meer vervuilende – houtkachels en slechte stooktechnieken. Maar liefst zo’n 700.000 kachels in België zijn dringend aan vervanging toe.”
Op 22 oktober was het precies vier jaar geleden dat het Departement Omgeving van de Vlaamse Regering een ‘Green Deal’ sloot met verschillende partners. Het doel: de negatieve impact van verouderde houtkachels op het milieu beperken en de energie- en milieuprestatie van huishoudelijke houtstook verhogen. Hout en pellets zijn nog steeds de belangrijkste bron van hernieuwbare en groene energie in Vlaanderen.
Verschillende studies tonen aan dat de doelstelling van de Green Deal om tegen 2030 de uitstoot met de helft te reduceren, gerealiseerd kan worden. “Als we de verouderde toestellen vervangen door nieuwe performante toestellen, kunnen we tot 42% fijn stof besparen tegen 2030. Tijdens deze crisistijden is het voor de gebruikers ook niet onbelangrijk dat er tot 50% minder brandstof verbruikt kan worden om dezelfde warmte af te geven. Ook de burger vindt dat er moet ingezet worden op een beleid hierrond. 40,7% van de Belgen geeft aan dat verwarmen met een A+-houtkachel of -pelletkachel, van de nieuwere generatie, door de overheid gestimuleerd moet worden,” aldus Wim Vanlede van Stroomop, specialist in milieuvriendelijk en CO2-neutraal verwarmen met pellets en hout.
Vooral kachels ouder dan 10 jaar zijn niet energie-efficiënt genoeg en stoten te veel fijn stof uit. In ons land gaat het om meer dan 700.000 exemplaren. Dat blijkt uit een onderzoek bij 1.000 Belgen in opdracht van Stroomop.
Hoogdringendheid door energiecrisis en winter in aantocht
Hoewel alle resultaten erop wijzen dat er nood is aan actie, besluit de Vlaamse overheid deze legislatuur niet tot actie over te gaan.
“Na de Green Deal zouden er voor de bevolking adviezen volgen omtrent houtstook. Mensen moeten namelijk herinnerd worden aan slimme – en milieuvriendelijke – stooktechnieken. Daarnaast was het de bedoeling om een beleid op punt te stellen om de oldtimers onder de houtkachels de komende jaren te vervangen door nieuwe exemplaren met een EcoDesign-label. We begrijpen niet dat de overheid dit zomaar naast zich neerlegt,” aldus Frédéric Janssens, voorzitter van FEBHEL.
Bij de kachelsector heerst er onbegrip en ongeloof voor het feit dat de Vlaamse overheid de duidelijke resultaten naast zich neerlegt en weigert om ze om te zetten in daden, zeker nu er tijdens de winter meer nood dan ooit zal zijn om maatregelen te nemen.
“Het is op dit moment dringender dan ooit om met de studies aan de slag te gaan. Wegens de hoge energieprijzen zullen veel mensen teruggrijpen naar een verouderde kachel om hun woning te verwarmen of bij te verwarmen. Het is dan ook de taak van de overheid om de consumenten te stimuleren om hun oude vervuilende kachel te vervangen door een exemplaar met een EcoDesign-label. Dit kan in de vorm van een premie - zoals nu al het geval is in Wallonië - of op zijn minst door middel van positieve communicatie”, aldus Wim Vanlede van Stroomop.
Nood aan een gedragen vervangingsbeleid
Met de subsidiëring van warmtepompen en zonnepanelen is het duidelijk welke koers de overheid vaart tijdens de energietransitie. Toch mag de individuele houtverwarming niet vergeten worden. Bruno Haemers, commercieel directeur bij rookgasafvoerspecialist Poujoulat: “We zien de markt van kachels en inzethaarden op hout en pellets, maar liefst groeien met 40 tot 100%. Het is een goede zaak dat de consumenten houtenergie zien als onderdeel van de shift naar hernieuwbare energie, maar ze moeten daarbij wel correct geïnformeerd worden.”
Biomassa is in Europa erkend als hernieuwbare en CO2-neutrale energiebron en vormt een noodzakelijk onderdeel van een duurzame energiemix. Uit sectorgegevens blijkt dat maar liefst 25% van de Vlamingen beschikt over een hout- of pelletkachel en de verkoop van pelletkachels is sinds vorig jaar met 114% gestegen. Toch blijft dit onderwerp onderbelicht en heeft de overheid er tot op vandaag nog niets mee gedaan.
“Er is, naast een vervangingsbeleid, echt nood aan een kader rond individuele houtverwarming. Denk aan richtlijnen voor de installatie en voor de controle op brandstof. Er moet vanuit de overheid correct en helder advies ter beschikking gesteld worden aan de consument. Daar moet echt op ingezet worden,” aldus Wim Vanlede van Stroomop.
Vanuit de sector willen ze er dan ook alles aan doen om de doelstellingen van de Green Deal te realiseren, maar dit kan niet zonder politieke wil. Ze hopen dan ook dat de Vlaamse overheid de resultaten ervan serieus neemt en dat ze binnenkort aan tafel kunnen zitten metVlaams minister van Energie Zuhal Demir. “Het beter beheren van het bestaande en het toekomstige kachelpark is echt een noodzaak en kan alleen maar bereikt worden door samenwerking. De leveranciers van performante kachels en rookgaskanalen zijn er alleszins klaar voor,” verduidelijkt Dries Merckx van Stûv.
Methodologie van het onderzoek
Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Stroomop tussen 12 en 20 maart 2021 bij 1000 Belgen representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1000 Belgen bedraagt 3,02%.
Over FEBHEL
FEBHEL, de Belgische Interprofessionele Federatie van Hout-energie, is een orgaan voor bezinning, actie en verdediging van de volledige hout-energiesector. Ze brengt de economische spelers uit de sector samen – bestaande uit producenten en groothandelaars van brandstoffen (pellets, houtsnippers, houtbriketten en houtblokken), fabrikanten, verkopers, installateurs van toepassingen voor verwarmings- en/of elektriciteitsproductie op basis van hout, studiebureaus in speciale technieken en hernieuwbare energie-technologieën ... en dit zowel voor de huishoudelijke als de industriële sector. Hout-energie is een volwaardige hernieuwbare energiebron en verdient haar plaats in de energiemix van morgen. FEBHEL wil deze sector promoten, verdedigen en verder ontwikkelen.
Over Stûv
Stûv is sinds 1983 ontwerper en fabrikant van verwarmingstoestellen op hout en pellets. Stûv droomt van een wereld die vrij is van fossiele brandstoffen en zet volop in op hernieuwbare en duurzame oplossingen. Ze zijn ervan overtuigd dat de individuele verwarming met hout en pellets, beide hernieuwbare energiebronnen, integraal deel uitmaken van de oplossing voor de huidige energie- en milieu-uitdagingen. Stûv ontwerpt en produceert alle producten in België. De lokale verankering in de industriële strategie en het partnership met de leveranciers sluiten aan bij de wens van Stûv om het lokale potentieel te valoriseren en de milieuafdruk te beperken. Ze exporteren meer dan 75% van hun productie wereldwijd.
Over Poujoulat
De POUJOULAT Groep, Europees marktleider in metalen schouwkanalen en dakdoorvoeren, bezit de knowhow voor het ontwerpen van volledige systemen voor rookgasafvoer en dit voor zowel ééngezinswoningen als collectieve en industriële gebouwen. Het ondernemingsbeleid van de groep is gebaseerd op innovatie, energieprestaties en hernieuwbare energie. De Belgische dochteronderneming Poujoulat BeLux maakt sinds 1991 deel uit van de groep en is gevestigd in Nijvel. Ze commercialiseren en distribueren een geheel aan productgamma’s in België en het Groothertogdom Luxemburg en bieden complete oplossingen voor kachels, haarden en ketels met natuurlijke trek, ventilatie, gesloten ketels type C, collectieve gebouwen, tertiaire en industriële sectoren.
Over Stroomop
Stroomop werd opgericht in 2004 in Kuurne en promoot milieuvriendelijk verwarmen met pellets en hout. De specialist informeert bouwers en verbouwers over duurzame oplossingen voor pelletketels, pelletkachels, houtkachels, combikachels en kookfornuizen op hout. Stroomop is importeur en verdeler van de merken RIKA kachels met hout en/of pellets. Pertinger kookfornuizen op hout of pellets en Primato terrasverwarmers met pellets. Hiervoor werkt het bedrijf samen met een netwerk van meer dan 150 handelaars in de Benelux. Daarnaast verkoopt Stroomop ook Haüssler-producten aan particulieren.
Voor meer persinformatie (niet voor publicatie):