Persbericht: Grootschalige ouderbevraging: 8 op 10 ouders vinden dat scholen terug moeten opengaan in september

Kinderpsychiaters en pediaters formeel: “Voltijdse heropening van de scholen, onafhankelijk van de evolutie van het virus, is cruciaal voor de ontwikkeling van de kinderen”

Brussel – Deze namiddag werd tijdens een overleg tussen de veiligheidsraad, de expertengroep GEES, het onderwijsveld en de vakbonden de beslissing genomen over de heropstart van de scholen. Het pandemieniveau waarin de scholen op 1 september zullen opstarten heeft een grote impact op de onderwijsinvulling van onze schoolgaande jeugd. 

De Belgian Pediatric Covid-19 Task Force, de werkgroep waarin experten uit het medische pediatrische domein van kinderartsen, kinder- en jeugdpsychiaters tot kinderverpleegkundigen op vrijwillige basis en overkoepeld door hun respectievelijke beroepsorganisaties vertegenwoordigd zijn, liet de voorbije week een bevraging uitvoeren bij duizend ouders om te peilen naar hun standpunt over de heropstart van de scholen. Daaruit blijkt onder andere dat 8 op 10 ouders het erover eens zijn dat de scholen in september terug open moeten. Het sociaal isolement, de leerachterstand en het wegvallen van een gestructureerde dagindeling baart de ouders, in het geval dat de school niet of slechts gedeeltelijk heropstart, het meest zorgen. Meer dan 4 op 10 is bang dat hun kind niet zal slagen voor het nieuwe schooljaar indien het in september niet fysiek naar school kan gaan. Die bezorgdheid komt misschien wel voort uit de eerste lockdown. Zo stelt een derde van de ouders dat hun kind tijdens de lockdown minder bekwaam was om leerstof te verwerken. Eenzelfde aandeel zegt dat hun kind effectief minder gelukkig was.

75% van de ouders geeft bovendien aan dat hun kinderen ook zelf graag terug naar school willen in september. Ondanks de wens van ouders en kinderen om terug fysiek naar school te kunnen, heerst er ook wel wat angst. Zo geeft meer dan 4 op 10 ouders aan bang te zijn dat hun kind corona zal krijgen en geeft slechts 1 op 3 aan goed geïnformeerd te zijn over hoe de heropstart er voor zijn kind zal uitzien.

Als de ouders gevraagd wordt wat hun grootste bezorgdheden zijn moest de school niet voltijds opengaan, komen volgende zaken het meest naar voren: sociaal isolement (37%), leerachterstand (36%), wegvallen gestructureerde dagindeling (29%), minder motivatie  voor school (24%) en moeilijkheden door afstandsonderwijs (20%). Dit laatste cijfers loopt zelfs op tot 31% voor ouders met kinderen in het buitengewoon onderwijs.

Ouders met jonge kinderen geven dan weer vaker aan dat het gezinsleven moeilijk te organiseren valt (kleuter: 29%; lager: 23%; secundair 10%). Het hoeft niet te verbazen dat de ouders die tijdens de lockdown voltijds van thuis uit aan het werk bleven vaker aangeven de organisatorische puzzel van het gezinsleven moeilijker kunnen leggen dan huismannen of- vrouwen (23,5% tegenover 5,8%).

Sofie Crommen, kinderpsychiater: “Opvallend is toch dat bijna 4 op 10 ouders het meest bezorgd is voor sociaal isolement van hun kind. Dat is helemaal niet onterecht want de impact die sociale isolatie heeft op de ontwikkeling van een kind is dramatisch. Het beperkt of niet zien van vrienden of bijvoorbeeld geen dagritme meer hebben door het gebrek aan fysiek onderwijs, het weegt allemaal zeer zwaar door op hun zelfbeeld en welbevinden. Het streven naar een voltijdse heropening van de scholen, onafhankelijk van de evolutie van het virus, is daarom cruciaal voor de ontwikkeling van de kinderen en we moeten daar als maatschappij alle middelen voor vrijmaken om dit mogelijk te maken.

Tyl Jonckheer, pediater: “Hoewel we weten dat kinderen niet de motor zijn van de epidemie blijkt uit de enquête dat er toch heel wat angst heerst. De veiligheid zal gegarandeerd moeten worden zodanig dat kinderen, jongeren, hun begeleiders en onderwijzend personeel met een gerust hart terug naar school kunnen gaan. De bevraging toont aan dat ouders nood hebben aan informatie over de praktische uitwerking van de maatregelen. Deze zullen in de komende dagen vorm krijgen en opgenomen worden op het JOY-platform.

Over het JOY-platform
JOY wil een kennisplatform zijn dat de bestaande initiatieven verbindt en heldere wetenschappelijk onderbouwde informatie aanbiedt omtrent COVID-19 en kinderen. Het platform zal als positief draagvlak focussen op het belang van de verschillende ontwikkelingsdomeinen voor het psychosociaal welzijn van het kind en hun rechten, en een antwoord bieden op de vragen waar zowel kinderen en jongeren, hun ouders, de kinder- en jeugdwerkers, leerkrachten en zorgverstrekkers mee worstelen.

Het JOY-platform is een initiatief van de Belgian Pediatric Task Force met steun van de Nationale Commissie voor de Rechten van het Kind, een overlegplatform tussen ruim 90 gouvernementele en niet-gouvernementele kinderrechtenactoren in België, Le Délégué Général aux Droits de l’Enfant, de Koning Boudewijnstichting en Unicef België. Het platform zal in de loop van de komende maanden verder uitgebouwd worden met relevante actuele informatie.

Meer informatie:
www.joy-platform.be

Voor meer informatie en interviewaanvragen, gelieve contact op te nemen met (niet publiceren aub, enkel voor de pers):
Elke De Mayer
[email protected]
0485 75 28 66

Contacteer ons
Over Wavemakers

A fresh thinking PR agency
We love to Make.Things.Move.

Meng een strategische aanpak met een stevige dosis creativiteit en je hebt het recept voor een geslaagde PR-campagne. Met een frisse blik creëren wij via ons uitgebreid netwerk PR de brug tussen jou en de pers en influencers in de vorm van een gedegen PR strategie, pers- & influencer relaties, mediatraining en crisiscommunicatie. 

Wavemakers
Grote Markt 43, 9100 Sint-Niklaas