Persbericht: Expo 'Not Looking Back': een psychedelische trip door het werk van Tom Van der Borght in CC Sint-Niklaas

Persbericht: Expo 'Not Looking Back': een psychedelische trip door het werk van Tom Van der Borght in CC Sint-Niklaas

Flamboyante overzichtstentoonstelling opent deuren op 19 oktober 2024

Sint-Niklaas, 18 oktober - Tom Van der Borght (T.VDB), de Belgische multidisciplinaire kunstenaar en modeontwerper die afstudeerde aan d’Academie Beeld in Sint-Niklaas, opent op 19 oktober 2024 zijn nieuwe tentoonstelling Not Looking Back in CC Sint-Niklaas. De expo dompelt je onder in Van der Borghts wereld van ‘engineered bricolage’, een mix van traditioneel vakmanschap en innovatieve technologieën zoals artificiële intelligentie. Bezoekers kunnen er genieten van kleurrijke kunstinstallaties, AI-gegenereerde foto’s, iconische modecreaties en wandtapijten, waaronder enkele ontwerpen geweven zijn in het Breimuseum van Sint-Niklaas. “Met Not Looking Back toon ik de schoonheid van wat we in onze maatschappij vaak als abnormaal beschouwen. Het is mijn ode aan vernieuwing, ontdekking en diversiteit”, vertelt de kunstenaar enthousiast. De tentoonstelling loopt t.e.m. 19 januari 2025, op 3 plaatsen in Sint-Niklaas.

Tom Van der Borght studeerde in 2012 af als ontwerper aan d’Academie Beeld in Sint-Niklaas. Zijn stijl balanceert tussen haute couture en bricolage, performance art en avant-gardemode. Zijn flamboyante, kleurrijke collecties zijn gekend tot in de Verenigde Staten, Japan en over heel Europa. Hoewel het terrein van de kunstenaar de laatste jaren meer verschuift richting beeldende kunst, installatie en scenografie, blijft mode altijd de basis. ‘Not Looking Back’ is de eerste overzichtstentoonstelling die Van der Borghts verschillende artistieke werelden bij elkaar brengt.

AI-foto’s tonen mensen van alle vormen en huidskleuren

Dé blikvangers van de expo zijn de kunstinstallatie '7 ways to be T.VDB: Act 04 Find Your Tribe' en de ruime selectie aan unique fashion pieces. Daarnaast is er een reeks foto’s te zien die Van der Borght ontwierp met hulp van artificiële intelligentie. Ze tonen personen met de meest uiteenlopende looks en lichaamsvormen, uitgedost in felgekleurde, extravagante outfits. “Ik wil álle mensen insluiten in mijn ontwerpwereld. Ook personen met een beperking, met een maatje meer, met een bepaalde huidskleur of andere eigenschappen die afwijken van de standaardnorm. In het niet-normatieve - wat men in onze maatschappij vaak als niet-normaal of lelijk beschouwt - schuilt evengoed schoonheid”, legt Van der Borght uit.

Toch rolden de AI-beelden niet vanzelf uit de computer en moest T.VDB de beeldtool stevig trainen om tot inclusieve beelden te komen. ​

“Wanneer ik een opdracht ingaf, toonde het programma aanvankelijk enkel slanke, witte blondines. Door de tool te blijven uitdagen kwam ik tot een database van 2000 gezichten die de basis vormen voor mijn kunstwerken.”

Andere werken uit de overzichtstentoonstelling

  • 7 Ways to be T.VDB: Act 04 Find your Tribe: een reeks kleurrijke totems gemaakt uit touw, tiewrap, kabelbinders, kralen, schuimrubber en glittergordijnen, waar bezoekers in rond kunnen dwalen. De installatie reisde al van Hasselt tot Parijs en was tot eind september te bezichtigen Le tripostal in Rijsel.
  • Anapurna tapijten: Van der Borght ontwierp de ‘Anapurna’ tapijten in zijn eigen atelier, vervaardigd uit upcyled spacer mesh en 70.000 dead stock kralen. Ze beelden taferelen uit het dagelijks leven van de kunstenaar uit en verwijzen naar de rijke traditie van onze Vlaamse wandtapijtkunst. Daarnaast werden er ook wandtapijten volledig in het Breimuseum in Sint-Niklaas gemaakt. Die zijn een samenwerking ter ere van deze expo en zijn gebaseerd op graphics van T.VDB die taferelen uit zijn hyper creatief en persoonlijk universum tonen. Dit onderdeel van de expo is een eerbetoon aan de rijke textielgeschiedenis van Sint-Niklaas en het vakmanschap in het Breimuseum.
  • Muurtotems: gemaakt van alledaagse en gerecycleerde materialen, die lijken op afgeworpen cocons en hedendaagse muurmaskers.
  • Zwartwit wandtekeningen: grafische muurillustraties in stift, die scherp afsteken tegen het explosieve kleurenpalet dat T.VDB’s andere kunstwerken typeert.

Prominente rol voor Breimuseum en d’Academie Beeld van Sint-Niklaas

Op de d’Academie Beeld van Sint-Niklaas legde Van der Borght de fundamenten voor zijn carrière als modeontwerper en kunstenaar. Twaalf jaar later koestert hij de school nog steeds. “De leerkrachten, met wie ik nog steeds contact heb, motiveerden me altijd om mijn eigen universum en visuele taal te ontwikkelen.” In Tentoonstellingszaal Zwijgershoek toont T.VDB een veertigtal silhouetten uit zijn modecarrière en in d’Academie zal zijn afstudeerproject uit 2012 te zien zijn. Dat laatste wordt vergezeld door creaties en videobeelden van afgestudeerde leerlingen Mode- en Schoenontwerp.

‘Not Looking Back’ is ook een ode aan het rijke textielverleden van Sint-Niklaas. In het Breimuseum ontdekken bezoekers hoe de wandtapijten - die in de overzichtstentoonstelling te zien zijn - gecreëerd werden op de oude breimachines van het museum. Een must-see voor liefhebbers van zowel traditionele ambachten als moderne innovatie.

Niet te missen: concerten, dansvoorstellingen, filmavonden, workshops…

In het kader van de expo organiseert het CC Sint-Niklaas verschillende concerten, dansvoorstellingen, lezingen, interviews, filmavonden, (educatieve) rondleidingen en workshops voor scholen en groepen.. Meer info vind je op ​ www.ontdeksintniklaas.be/tomvanderborght of per mail via expo@ccsint-niklaas.be.

Boek nu alvast je tickets voor:

  • Met zijn groep The Van Jets maakte Johannes Verschaeve alle grote podia onveilig. Sinds de break-up van de band gaat de zanger solo verder onder Johannes Is Zijn Naam. De flamboyante artiest werkte al verschillende malen samen met Tom Van der Borght, omwille van diens niet-conventionele modeontwerpen. Op 23 oktober ’24 treedt Johannes op in Casino Concertzaal, waar hij ook een creatie van Tom Van der Borght zal dragen. Lees hier meer.
  • In zaal Bauhaus van CC Sint-Niklaas kun je op 12 november ’24 genieten van de dansvoorstelling Every_Body, van bekroond choreograaf Alexander Vantournhout. Van der Borght staat in voor de scenografie van het stuk en de kostuums van de dansers. Net als de tentoonstelling behandelt ook deze voorstelling de thematiek van het niet-normatieve en genderneutrale.
  • T.VDB werkt bovendien ook mee aan Delirium, de nieuwste productie van Miet Warlop, artist in residence bij NTGent. Met haar vorige theatervoorstelling ONE SONG - HDT IV oogstte Warlop lof tot in The New York Times. In de lente van 2025 gaat de voorstelling in première.

 

---EINDE PERSBERICHT---

 

Praktische informatie ‘Not Looking Back’

De overzichtstentoonstelling is een samenwerking tussen CC Sint-Niklaas, het SteM en d'Academie. Ze loopt van 19 oktober 2024 tot en met 19 januari 2025.

Locaties: Tentoonstellingszaal Zwijgershoek en het Breimuseum op de SteM-site, Zwijgershoek 14, 9100 Sint-Niklaas | Academie Beeld, Vierkante Zaal, Paul Snoekstraat 3, 9100 Sint-Niklaas.

Openingsuren: Op de SteM-site: dinsdag t.e.m. vrijdag: 13u30 tot 17u | Zaterdag: 13u tot 17u | Zondag: 11u tot 17u | Gesloten op maandag. In d’Academie: woensdag: 14u tot 17u | Zaterdag en zondag: 10u tot 13u en 14u tot 17u.

Tickets: Te koop in SteM of via de website van CC Sint-Niklaas. Standaardprijs: 8 euro | Kinderen en jongeren -26 jaar: gratis | Houders van een kansenpas: 1,60 euro | Houders van een vriendenpas, lerarenkaart of studentenkaart DKO: 5 euro. Met het ticket heb je toegang tot de drie locaties.

Andere activiteiten: Meer info over groepsactiviteiten- en bezoeken vind je op de website van het CC Sint-Niklaas of via expo@ccsint-niklaas.be.

 

Voor meer informatie, beeld- en interviewaanvragen, neem contact op met (contactgegevens enkel voor pers, niet voor publicatie):

Kelsey Roskam account coördinator, Wavemakers PR

Over Cultuurcentrum Sint-Niklaas

Het Cultuurcentrum Sint-Niklaas heeft, anders dan bij gelijkaardige cultuurcentra in Vlaanderen, een stevige poot in het tentoonstellingsbeleid rond hedendaagse kunst. Zowel theater, muziek, circus, cabaret en familievoorstellingen alsook tentoonstellingen maken een significant deel uit van de werking van het CC. De cocktail van lokale en bovenlokale en (inter)nationale namen zorgt voor een gelijknamig publieksbereik, dat reikt tot in heel Vlaanderen, Brussel en het buitenland. Het Cultuurcentrum Sint-Niklaas is verspreid over verschillende locaties in de stad. Alle expo’s vinden plaats in de Tentoonstellingszaal op de site van het SteM.


​Over Tom Van der Borght (T.VDB)

In 2020 werd Tom Van der Borght (1978) de 7e Belgische kunstenaar die de Grand Prix du Jury won op het internationaal gerenommeerde Festival International de Hyères. Dankzij deze prestatie treedt hij in de voetsporen van de Belgen Botter (2018), Alexandra Verschueren (2010), Anthony Vaccarello (2006), Christian Wijnants (2001) en Billie Mertens (1992), evenals de Nederlandse ontwerpers Viktor & Rolf (1993) en de Franse Sébastien Meunier (1998). Als kunstenaar werkte hij voor bedrijven als Mercedes-Benz, Première Vision en DS Automobiles en had hij een samenwerking met de legendarische hoedenmaker Maison Michel Paris in 19M, de atelier- en tentoonstellingsruimte van Chanel. Daarnaast verzorgde hij artwork en video's voor nationale en internationale (muziek)artiesten zoals Johannes Verschaeve, Kenji Minogue, Curtis Alto, The Van Jets, Baloji, Miet Warlop, Alexander Vantournhout, Blanca Li, Geneviève Murphy, Miglot… ​

In de modewereld is Van der Borght een pionier inzake duurzaamheid. Voor zijn creaties gebruikt hij duurzame materialen, vaak afkomstig van overstocks. Hij experimenteert ook met innovatieve materialen als basis voor zijn stoffen, zoals hout en vissenhuiden. T.VDB’s kunstwerken omschrijven zich best als hightech bricolage: een mix van texturen en onconventioneel gebruik van alledaagse en gerecyclede materialen. Door artificiële intelligentie in zijn werk te omarmen, belicht de kunstenaar onderwerpen die hem nauw aan het hart liggen, zoals niet-normativiteit, identiteit en de kracht van kunst om te inspireren tot transformatie. 

Persbericht CC Sint-Niklaas 'Not Looking Back' Persbericht not looking back CC Sint-Niklaas.pdf - 153 KB

 

 

 

 

 

 

Over Wavemakers

A fresh thinking PR agency
We love to Make.Things.Move.

Meng een strategische aanpak met een stevige dosis creativiteit en je hebt het recept voor een geslaagde PR-campagne. Met een frisse blik creëren wij via ons uitgebreid netwerk PR de brug tussen jou en de pers en influencers in de vorm van een gedegen PR strategie, pers- & influencer relaties, mediatraining en crisiscommunicatie. 

Wavemakers
Grote Markt 43, 9100 Sint-Niklaas