Persbericht: Belgische pediaters pleiten voor de aanstelling van een Minister van het Kind

Persbericht: Belgische pediaters pleiten voor de aanstelling van een Minister van het Kind

Het ‘Plan Zorg Voor Het Kind’ bundelt de problemen en de oplossingen in de Belgische gezondheidszorg voor kinderen en jongeren in de aanloop naar de verkiezingen

Antwerpen, 14 maart 2024 - Als het van de Belgische kinderartsen afhangt, wordt er na de verkiezingen van juni een minister van het Kind aangesteld. Dat is de tiende en laatste aanbeveling die ze opnamen in hun ‘Plan Zorg Voor Het Kind’, dat vandaag werd voorgesteld in Antwerpen. De tien aanbevelingen vatten het 267 pagina’s tellende ‘Plan Zorg Voor Het Kind’ samen en werden onderschreven door een heel brede groep aan actoren die actief zijn in de kindergeneeskunde en kindzorg. ‘Met de handtekeningen willen we duidelijk maken dat er een brede consensus bestaat binnen diverse sectoren om samen het kind centraal te stellen in de zorg’, zegt Prof. Dr. Ann De Guchtenaere, voorzitter van Belgian Academy of Paediatrics (BAoP), dat het initiatief nam om de koppen bij mekaar te steken.

Bij de Belgische kinderartsen borrelt naar eigen zeggen al zo’n twintig jaar een groeiende frustratie. Meer en meer kinderen en jongeren kampen met langdurige ziektes: zowel fysieke als mentale problemen komen jaar na jaar vaker én op jongere leeftijd voor. Ondertussen gaat de zorg -18-jarigen er echter op achteruit, door een versnipperd beleid, verdeeld over de gewestelijke en federale bevoegdheidsniveaus. Dit met alle nefaste gevolgen van dien voor de kwaliteit en veiligheid van medische zorg op kindermaat. Het kind staat allesbehalve centraal. “Het ontbreekt aan een ‘kindreflex’”, vat Prof. Dr. Ann De Guchtenaere, voorzitter van Belgian Academy of Paediatrics (BAoP), het samen.

In de tweede helft van vorig jaar bracht BAoP tientallen partners daarom samen aan de tekentafel. Onder hen: patiënten, ouders, CLB, huisartsen, kinderverpleegkundigen,…. Ze bundelden niet alleen de bezorgdheden, ze bedachten ook mogelijke oplossingen om kinderen en jongeren een stem te geven in de gezondheidszorg en hen zo de nodige centrale rol te geven. Het resultaat is een lijvig document van 246 pagina’s: het zogenaamde ‘Plan Zorg Voor Het Kind’.

Interprofessionele opleiding

Het hele plan werd in tien aanbevelingen samengevat. Die aanbevelingen werden vandaag in het Flanders Meeting and Convention Center in Antwerpen ondertekend door een resem aan stakeholders uit diverse sectoren. Dit om heel duidelijk te maken dat er een brede consensus bestaat tussen de actoren om hier samen werk van te maken, over alle bevoegdheidsniveaus heen.

Zo wordt in de aanbevelingen gevraagd om de wet patiëntenrechten te herbekijken en daarbij rekening te houden met de kinderrechten. Ook wil men kinderen een structurele stem geven in de vorm van een kinderraad, alsook een jaarlijks kindrapport waarin alle relevante data rond gezondheid en ziekte bij kinderen worden gebundeld, een toereikende interprofessionele opleiding rond gezonde, kwetsbare en zieke kinderen, een herwaardering van de professionals die betrokken zijn bij de zorg voor kinderen, een structurele interfederale werkgroep, intersectorale samenwerking en veel meer investeringen in preventieve gezondheidszorg.

Minister van het Kind

De tiende en laatste aanbeveling is de aanstelling van een minister van het Kind. Eén minister, welteverstaan, voor het hele land, aan te stellen tijdens de regeringsvorming na de federale verkiezingen op 9 juni. De negen voorafgaande aanbevelingen zijn een leidraad voor die minister om de zorg voor het kind in België op een hoger niveau te tillen. Het 'Plan Zorg Voor Het Kind’ is daarbij een aanzet tot een beleidsplan voor de toekomstige minister van het Kind. 

“Er wordt vandaag onvoldoende samengewerkt, er is geen plan, geen richting, en er is ook te weinig data voorhanden om beslissingen op te baseren”, zegt Ann De Guchtenaere van BAOP. “Met de nakende verkiezingen willen we een duidelijk statement maken: het moet anders en beter. Een kind is geen kleine volwassene en heeft recht op de juiste zorg, gericht, op maat van het kind.”
PB_Zorg Voor Het Kind Plan.pdf 97 KB 10_recommendations_ENG-NLFR.pdf 2 MB

 

Nele De Klerck Account Manager, Wavemakers PR & Communication

Over BAOP

De Belgian Academy of Paediatrics, opgericht in 1999, is een overkoepelende organisatie van pediaters en vertegenwoordigers uit de academische wereld. In samenwerking met actieve spelers in de kindzorg en met één duidelijke stem, willen ze de rechten van kinderen en jongeren vertegenwoordigen en promoten. Over de taalgrenzen heen bundelen ze de krachten om de kwaliteit van pediatrische opleidingen, de dienstverlening, de beschikbare data en het onderzoek continu te verbeteren. De Algemene Vergadering bestaat uit 25 stemgerechtigden en wordt sinds 2020 voorgezeten door Dr. Ann De Guchtenaere, de eerste vrouwelijke voorzitter uit een rijtje van 9. Alle info over BAOP kan je vinden via https://baop.be/about-us

Over Wavemakers

A fresh thinking PR agency
We love to Make.Things.Move.

Meng een strategische aanpak met een stevige dosis creativiteit en je hebt het recept voor een geslaagde PR-campagne. Met een frisse blik creëren wij via ons uitgebreid netwerk PR de brug tussen jou en de pers en influencers in de vorm van een gedegen PR strategie, pers- & influencer relaties, mediatraining en crisiscommunicatie. 

Wavemakers
Grote Markt 43, 9100 Sint-Niklaas