Persbericht: Onderzoek van Xerius en UHasselt naar e-facturatie: een op zeven ondernemers verwacht grote problemen
Half jaar voor de verplichte invoering van e-facturatie (1.01.26)
Antwerpen, 21 juni 2025 - Ongeveer een half jaar voor de verplichte invoering (1 januari 2026), is één op drie ondernemers zo goed als klaar voor e-facturatie. Daartegenover staat dat één op de zeven (15%) grote problemen verwacht bij de overstap. Een ruime meerderheid van de ondernemers (62%) zegt matig tot goed geïnformeerd te zijn door zijn externe accountant. Die speelt een sleutelrol: ondernemers vertrouwen hun accountant het meest bij het kiezen van een gebruiksvriendelijke oplossing. Dat blijkt uit de meest recente bevraging van Xerius en Universiteit Hasselt bij zo’n 2.000 ondernemers in Vlaanderen, uitgevoerd tussen eind februari en eind april van dit jaar.
Eén op de drie (32%) van de ondernemers voelt zich (zo goed als) klaar voor e-facturatie. Daarvan is één op de vijf ondernemers (19%) al volledig klaar. Dat is goed nieuws want de verplichte deadline komt dichterbij. Bijna evenveel ondernemers (31%) zijn nog niet klaar.
Bron: Xerius UHasselt 2025 (N=1967)
Wie verwacht de meeste problemen?
Het zijn zeker niet enkel oudere ondernemers die grote problemen[1] verwachten. Leeftijd speelt slechts een beperkte rol. Als we inzoomen op de groep die niet klaar is en de meeste problemen verwacht, dan is de helft 55-plus; de ander helft niet. Een op de vijf (21%) is niet ouder dan 45 jaar. Daarnaast is een op de vier (27%) tussen de 46-55 jaar.
Leeftijdsverdeling van de ondernemers die niet klaar zijn en ernstige problemen verwachten
Door AI gegenereerde inhoud is mogelijk onjuist.
Bron: Xerius- UHasselt 2025 (N=263)
Het zijn ook niet de ondernemers met een groot aantal uitgaande facturen per jaar, die het meest problemen verwachten. Drie kwart (75%) van de ondernemers die grote problemen verwachten, hebben minder dan 100 uitgaande facturen per jaar (of minder dan acht per maand). 40% heeft zelfs niet meer dan twee facturen per maand.
“Ondernemers met weinig uitgaande facturen voelen zich momenteel minder aangesproken, maar ook zij moeten in orde zijn om vanaf januari de facturen van hun leveranciers te kunnen betalen. Meer dan een kwart (27%) werkt niet met een externe accountant. Dus is de vraag hoe zij tijdig geïnformeerd worden”, Youssef Deconinck, Xerius
Van de ondernemers die niet klaar zijn en de meeste problemen verwachten, heeft 64% een eenmanszaak en in mindere mate zijn het ondernemers met een BV (26%); deze groep is vooral aan het werk in de dienstensector (49%) en in beperkte mate in de bouw (16%). Bij de ondernemers die grote problemen verwachten, zien we minder ondernemers in groothandel, industrie en detailhandel.
Vertrouwen in een gebruiksvriendelijke oplossing
Wat hebben ondernemers dan nodig om klaar te zijn voor de verplichte e-facturatie? In de eerste plaats een gebruiksvriendelijke tool (42%), hulp bij het vergelijken van tools (26%) en hulp bij het implementeren van tools (26%). Voor deze informatie vertrouwen ondernemers het meest de (externe) accountant en het ondernemingsloket. Overheid en softwareleveranciers komen op plaats drie en vier.
Gebrekkige technische kennis: boekhouders to-the-rescue?
Hoewel bijna vier op de tien ondernemers geen drempels ervaren, worden de volgende drie redenen het meest vernoemd als redenen om nog niet over te stappen op e-facturatie:
- uitstel omdat het nog geen wettelijke verplichting is (37%)
- gebrekkige kennis over de technische vereisten (25%)
- te hoge kosten voor software-investeringen of te hoge abonnementskosten voor e-facturatie (24%).
Een kleine groep (11%) twijfelt eraan of de investering in e-facturatie nog de moeite loont. Twee derden (65%) die hieraan twijfelen, zijn 60-plus. Een op de tien (11%) is minder dan 55 jaar oud.
Andere vraagtekens m.b.t de overstap zijn: onzekerheid over hoe overheid en derde partijen de data gaan gebruiken (16%), de combinatie met het facturatiesysteem naar particulieren (15%) of voor heel kleine bedragen zoals restaurantkosten e.d. (13%), of er boetes zijn (15%). Een op zeven (14%) vindt de keuze van software-oplossing moeilijk te maken.
“We zien duidelijke verschillen tussen ondernemers die digitale technologieën regelmatig gebruiken in hun werk en zij die dat minder doen. E-facturatie blijkt voor ondernemers die weinig voeling hebben met digitalisering nog steeds een aanzienlijke drempel. Het is dan ook vooral deze groep die zich zorgen maakt over welke software te gebruiken, hoe deze precies in te voeren in hun bedrijf, en of het wel allemaal de investering waard is.” Prof. dr. Maarten Corten, Hoofddocent - Associate professor Auditing & Accounting, UHasselt
“We riskeren dat vooral eenmanszaken de overstap zo lang mogelijk uitstellen. Ze zijn het minst op de hoogte van de verplichting tot e-facturatie, zeker als ze weinig uitgaande facturen hebben. Toch moeten ook zij klaar zijn voor de e-facturen van hun leveranciers. Externe accountants spelen een sleutelrol, want ondernemers vertrouwen hen bij de keuze en hulp bij de installatie van een gebruiksvriendelijke tool. Aangezien België meer dan een half miljoen eenmanszaken 2 telt, is er nog een grote groep die ondersteuning verwacht. De keuze van een gebruiksvriendelijke tool wordt de komende maanden cruciaal om problemen in januari uit te sluiten. De kosten hoeven niet af te schrikken want er zijn laagdrempelige oplossingen beschikbaar,” besluit Youssef Deconinck, Xerius.
Over het onderzoek
Het onderzoek naar digitalisering en e-facturatie bij Vlaamse ondernemers gebeurde via een online bevraging tussen 24 februari en 28 april: in totaal vulden 1.967 ondernemers de vragenlijst volledig in. Het merendeel van de respondenten zijn eenmanszaken (47%) of zaakvoerders van een BV (41%). De anderen zijn zaakvoerders van een VOF (2%), een NV (4%), of een andere rechtsvorm (6%). De helft van de bedrijven is jonger dan 10 jaar. 58% van de bevraagden heeft geen personeelsleden, 30% tussen 1 en 3, zes procent tussen 4 en 10, de resterende zes procent heeft meer dan 10 medewerkers. Hoewel een survey-onderzoek altijd onderhevig is aan selectievertekening, liggen deze statistieken in lijn met de verdeling binnen de populatie van zelfstandige ondernemers in Vlaanderen, wat erop wijst dat de steekproef als representatief kan worden beschouwd.
Bron: Xerius UHasselt 2025 (N=1967)
Over Xerius
Xerius ondersteunt de opstart, wijziging en stopzetting van een onderneming. Dit betekent dat ze onder meer de administratieve stappen voor startende zelfstandigen in orde brengen.
Xerius berekent ook de sociale bijdragen in opdracht van de overheid en adviseert hen over hun plichten en rechten.
Vanuit 12 kantoren neemt Xerius deze taak ter harte, voor meer dan 238.000 zelfstandigen en 140.000 vennootschappen.
De stap naar zelfstandige worden is kleiner dan je denkt - Xerius
Over UHasselt Research Center for Entrepreneurship and Family Firms
Het Research Center for Entrepreneurship and Family Firms (RCEF) aan de Universiteit Hasselt is een interdisciplinair onderzoekscentrum dat zich richt op ondernemerschap en familiebedrijven. Het centrum streeft ernaar maatschappelijke waarde te creëren door middel van relevant en rigoureus academisch onderzoek, onderwijs en hoogwaardige dienstverlening aan bedrijven en organisaties.
https://www.uhasselt.be/rcef
maarten.corten@uhasselt.be
Voor meer informatie (niet voor publicatie, enkel voor de pers):
Wavemakers PR – Emanuel Sys, emanuel@wavemakers.eu, 0486 17 52 65
1 Ondernemers die de hoogste score hebben gegeven qua moeilijkheden die ze verwachten (6-7 op een schaal van 7).