Persbericht: Verzekeringsmakelaar Howden betreedt Belgische markt

“Covid-19 schudt verzekeringsmarkt voor bedrijven door elkaar”

Brussel – De Britse verzekeringsgroep Howden lanceert deze maand haar Belgische poot. De onafhankelijke verzekeringsmakelaar Howden Broking Group Limited maakt deel uit van de Hyperion Insurance Group en beschikt over een internationaal netwerk van 15.000 specialisten in meer dan 90 landen. Voor België zijn de toekomstplannen ambitieus.

De Belgische verzekeringsmarkt heeft behoefte aan gezonde concurrentie en aan een nieuwe speler in het domein van de bedrijfsverzekeringen, dit ingevolge de consolidatiegolf van de afgelopen jaren. Bovendien zal na de Covid-19-crisis de verharding van de verzekeringsmarkt zich verder zetten en zullen heel wat verzekeringsprogramma’s voor bedrijven stevig door elkaar worden geschud. Howden wil daar met zijn eigen aanpak en waarden op inspelen. Een groot deel van de organisatie is immers in handen van de medewerkers waardoor de betrokkenheid en ondernemerszin aangewakkerd worden en de klant terug centraal komt te staan”, vertelt Herman Kerremans, CEO van Howden Belgium NV.  

Louise Cable-Alexander, CEO Europe, Howden Broking Group zegt: We zijn verheugd iemand zoals Herman te mogen verwelkomen in de Groep - als een uitstekende specialist met gerenommeerde ervaring en diepgaande kennis van de industrie en de lokale markten, bevestigt hij en het team, onze positie als de natuurlijke thuisbasis voor ondernemend talent. Howden Belgium vertegenwoordigt opnieuw een belangrijke investering in Europa naarmate we ons verder en dieper uitbreiden in deze belangrijke regio. Voor klanten toont deze opwindende stap aan dat we snel anticiperen op hun behoefte aan keuze en dat we ons inzetten voor het leveren van een lokale specialistische service.”

Covid-19 voor de verzekeringsmarkt
Het hoeft niet te verbazen dat de huidige crisis de omzetcijfers en winstmarges van de verzekeringssector stevig beïnvloedt. De potentiële impact van Covid-19-gerelateerde schadegevallen op de verzekeraars wordt momenteel geschat op 203 miljard dollar[1] wereldwijd.

Verzekeringsmaatschappijen zullen onverwachte schades moeten uitbetalen en dat zal zich laten voelen in de premies. “Dit betekent op zich geenszins het failliet van de verzekeringssector”, verklaart Herman Kerremans. “Echter de cumulatie van catastrofe-events in 2020 zou een zeer zware impact kunnen hebben. Indien bijvoorbeeld naast Covid-19-schadegevallen er ook zware stormschades in de Caraïben, de USA, of elders voorkomen, zou de impact op de sector ongezien zijn, ook in België.”

De economische recessie als gevolg van Covid-19 zal er wellicht sowieso zijn en dit zal ook zijn impact hebben op de sector van de bedrijfsverzekeringen: vele verzekeringspremies zijn immers berekend op salarismassa’s, omzetcijfers, volume aan vervoerde goederen, ...  De huidige economische crisis zal zo goed als zeker bijdragen tot de verdere verharding van de verzekeringsmarkt. Deze trend tekende zich de afgelopen jaren al af en is vooral voelbaar voor de inkopers van bedrijfsverzekeringen (“Corporate Insurance Buyers”), en wel in grotere mate voor middelgrote en grote bedrijven dan voor kmo’s.

Concreet betekent dit dat verzekeraars voor bedrijfsrisico’s, onder druk van hun winstmarges, genoodzaakt zullen zijn risicovolle dossiers aan de kant te schuiven of hun betrokkenheid op dergelijke dossiers sterk te reduceren. Bedrijven zullen bijgevolg op zoek moeten naar nieuwe partners voor hun complexe verzekeringsdossiers.

De hernieuwing van de verzekeringscontracten voor bedrijven per 1/1/2021 kan dan wel eens zeer uitdagend worden. Terwijl vele bedrijven ingevolge de Covid-19-crisis op zoek gaan naar kostenbesparingen zullen de verzekeraars wellicht premieverhogingen willen. In deze paradoxale context is er een opportuniteit voor een nieuwe speler als Howden.

Consolidatie in de verzekeringssector
De honger naar schaalgrootte, externe groei en stagnerende verzekeringsmarkten gaven aanleiding tot een consolidatie in de verzekeringsmarkt, zowel bij de verzekeraars als bij de verzekeringsmakelaars. Van de vier internationale verzekeringsmakelaars die in België actief waren, zijn er op korte termijn nog maar twee over. In de Benelux werden kleinere makelaars en familiebedrijven opgekocht door grotere lokale makelaars. Deze trend werd reeds jaren geleden ingezet en het is best mogelijk dat deze nog zal toenemen in het post-Covid-19-tijdperk. Ook voor Howden is dit het momentum om zijn groei te accelereren, vooral dan in Continentaal Europa. Niet noodzakelijk door het opkopen van grotere concurrenten maar bijvoorbeeld via het aantrekken van teams van verzekeringsspecialisten, of de verwerving van een meerderheidsbelang in andere makelaarsbedrijven, die dezelfde ondernemingscultuur en waarden onderschrijven als Howden.

Ik ben ervan overtuigd dat er in de huidige verzekeringsmarkt nood is aan een sterk alternatief”, poneert Wouter Van den Daele. Een organisatie als Howden biedt dit alternatief aan de Belgische bedrijven waar momenteel een ‘gebrek aan keuze’ bestaat wat de goede marktwerking remt. “Wij zijn de enige niet-beursgenoteerde internationale speler. De focus ligt bijgevolg niet op de aandelenkoers van de eigen onderneming maar Howden zet de specifieke behoeften van de klant centraal”, aldus Wouter Van den Daele, Executive Director Marine van Howden Belgium.

People First, niet de aandeelhouder, is het credo van Howden”, vult Kerremans aan. “Als je zorg draagt voor de medewerkers, dan zullen zij zorg dragen voor de klant. Dit zijn geen holle begrippen bij Howden.” De recente Covid-19-crisis heeft dit ten overvloede aangetoond doordat er geen ontslagen noch salarisreducties doorgevoerd werden bij Howden. Hun Belgisch project wordt bovendien onvoorwaardelijk verdergezet.  

Howden in België
Howden zal zich toeleggen op het uitbouwen van een gevarieerde klantenportefeuille waarbij de nadruk enerzijds ligt op grote ondernemingen uit verschillende sectoren waar de aankoop veelal via een Risk of Insurance Manager gebeurt – en anderzijds op kleinere tot middelgrote ondernemingen die vanuit hun specialisatie op zoek zijn naar een vertrouwenspersoon die inzet op service.

Het Belgisch team zal in de komende maanden verder uitgebouwd worden met ervaren specialisten die over een doorgedreven kennis beschikken over zowel de sector van de klant als de diverse risico’s waarmee deze klant geconfronteerd kan worden en de passende verzekeringsmogelijkheden.  Dergelijke medewerkers krijgen de vrijheid en flexibiliteit om te ondernemen maar met verantwoordelijkheid. Howden zoekt entrepreneurs die deze visie, waarin de klant centraal staat, mee willen ondersteunen.

De oriëntatie naar de toekomst uit zich tevens in de actieve digitalisering van onze processen en systemen. “Immers alle klanten willen gepersonaliseerd, snel en efficiënt bediend worden tegen een correcte prijs. Een volledig “end-to-end” IT-platform gecombineerd met een andere benadering van de workflow van specifieke deelprocessen zal grote toegevoegde waarde bieden voor onze klanten”, verklaart Van den Daele.

Herman Kerremans (55 jaar) heeft heel wat kilometers op de teller staan in leidinggevende functies bij verschillende grote internationale makelaars. Met meer dan 30 jaar ervaring in de meest complexe verzekeringsdossiers voor bedrijven zal hij als CEO van Howden Belgium de lancering op de Belgische markt aansturen. Naast de dagelijkse leiding van het nieuwe makelaarsbedrijf, zal hij tezamen met een team van ervaren specialisten ook mee vorm geven aan het niet-maritieme verzekeringsluik bij Howden, daarin begrepen Employee Benefits en verzekeringsoplossingen voor bijzondere sectoren zoals Constructie, Vastgoed, Private Equity, Financiële Instellingen, Vrije Beroepen, Luchtvaart, Life Sciences en Voeding.

Als Executive Director Marine van Howden Belgium, brengt Wouter Van den Daele (49 jaar) met zijn 25 jaar ervaring als risico-analist en verantwoordelijke voor de Marine afdeling een belangrijk specialisme aan boord.

Over Howden Broking Group ‘Howden’
Howden, een toonaangevende onafhankelijke verzekeringsmakelaar en adviseur op het gebied van risico’s en employee benefits, opereert vanuit zijn hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk en beschikt over een netwerk van dochterbedrijven in Europa, Azië, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten. Samen met zelfstandige netwerkpartners in alle werelddelen, die zich allen richten op hun specialisaties, is Howden actief in meer dan 90 landen en plaatst meer dan 6 miljard dollar aan premies.

Het in 1994 opgerichte Howden werkt vandaag wereldwijd samen met meer dan 15.000 mensen (waarvan 4.000 in dienst en 11.000 via haar onafhankelijk netwerk). De groep wordt gedreven door een bedrijfsmodel dat innovatie en snelle expansie naar nieuwe markten mogelijk maakt. De aanhoudende en sterke groei van Howden overtreft regelmatig die van sectorgenoten.

Howden Europe, met inbegrip van de internationale netwerkpartners en de laatste opening in België, omvat 28 landen en is een van de snelst groeiende regio’s in de groep. Howden Europe, onder leiding van Louise Cable-Alexander, beschikt over de meest toonaangevende verzekeringsmakelaars en specialisten in elk land.

www.howdengroup.comwww.howdenbelgium.com

Voor meer informatie en interviewaanvragen, gelieve contact op te nemen met:
Wavemakers PR
Elke De Mayer
0485/ 75 28 66
elke@wavemakers.eu

[1]https://www-bloomberg-com.cdn.ampproject.org/c/s/www.bloomberg.com/amp/news/articles/2020-05-14/world-s-insurers-face-203-billion-in-losses-from-coronavirus

Contacteer ons
Over Wavemakers

A fresh thinking PR agency
We love to Make.Things.Move.

Meng een strategische aanpak met een stevige dosis creativiteit en je hebt het recept voor een geslaagde PR-campagne. Met een frisse blik creëren wij via ons uitgebreid netwerk PR de brug tussen jou en de pers en influencers in de vorm van een gedegen PR strategie, pers- & influencer relaties, mediatraining en crisiscommunicatie. 

Wavemakers
Stationsstraat 16, 9220 Hamme