Persbericht: Onderzoek van Every Can Counts: 3 op de 4 Belgen is vóór statiegeld op blikjes en plastic flessen!

Persbericht: Onderzoek van Every Can Counts: 3 op de 4 Belgen is vóór statiegeld op blikjes en plastic flessen!

Meer dan de helft verkiest het klassieke statiegeldsysteem

Brussel, 18 maart 2024 – Bijna driekwart van de Belgen (72%) is voorstander van statiegeld op blikjes en plastic flessen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van ​ Every Can Counts, een wereldwijd initiatief dat ook in Europa het recycleren van blik sterk aanmoedigt. “Belgen zijn klaar voor statiegeld op blikjes en plastic flessen!”, zegt David Van Heuverswyn, algemeen directeur van Every Can Counts, “Het is nu aan de politiek en de bedrijven om te zorgen voor een systeem dat werkt.” Daar wringt het schoentje want voorlopig slagen Vlaanderen, Wallonië en Brussel er niet in om samen de knoop door te hakken. Wordt het een klassiek statiegeldsysteem via terugname apparaten zoals dat al jaren succesvol bestaat in de Scandinavische landen, ​ of een nieuw maar nauwelijks getest digitaal systeem, waarbij de blikjes en plastic flesjes gescand worden met een smartphone voordat ze in de blauwe PMD zak belanden, of een combinatie? Voor meer dan de helft van de Belgen (53%) blijkt het klassieke systeem de beste oplossing.

Blikjes en plastic flessen zorgen voor relatief veel zwerfvuil in ons land. Uit cijfers van OVAM zorgen ze voor meer dan een derde van het volume zwerfvuil. Het terugdringen ​ van zwerfvuil is dan ook de belangrijkste reden waarom de Belgen een statiegeldsysteem op blikjes en plastic flessen willen.

Top 3 van de redenen voor een statiegeldsysteem op blikjes en plastic flessen:

  1. Het verminderen van zwerfafval (74%)
  2. Alle kleine beetjes helpen om onze planeet leefbaar te houden, (45%)
  3. Het werkt voor glas, dus waarom dan niet voor blikjes en plastic flessen (44%)

Klassiek versus digitaal

Uit het onderzoek blijkt verder dat meer dan de helft van de Belgen (55%) nog meer en beter zou recycleren mét een statiegeldsysteem op blikjes en plastic flessen.

“In vergelijking met andere Europese landen hinkt België achterop als het op statiegeld aankomt. Nochtans is correct recycleren van blik zó belangrijk. Blik is immers oneindig recycleerbaar en is daardoor één van de meest duurzame drankverpakkingen. Dat het Belgen zou aanzetten om massaal hun blikjes en plastic flessen in te leveren, is al lang een no-brainer voor ons.” – David Van Heuverswyn, algemeen directeur van Every Can Counts.

Een meerderheid van de Belgen (53%) lijkt gewonnen voor een klassiek statiegeldsysteem, zoals dat vandaag al bestaat voor glas. Een digitaal systeem, waarbij blikjes en plastic thuis gescand worden met een smartphone voordat ​ ze de blauwe PMD zak of een vuilbak ingaan, geniet slechts de voorkeur van 11%. “Begrijpelijk,” volgens Van Heuverswyn, “De blik en PET-industrie is dan ook nog lang niet klaar om QR-codes op de verpakkingen te plaatsen.” ​ 18% geeft de voorkeur aan een combinatie van de beide systemen, waarbij de QR-code bijvoorbeeld gescand wordt in een inleverpunt of aan een inlevercontainer.

Een statiegeldsysteem op korte termijn? Yes we can!

Hoewel een meerderheid van de Belgen (55%) weet dat er volgend jaar een statiegeldsysteem zou komen, gelooft slechts 42% dat het er dan werkelijk zal zijn..

Net omdat er al jaren over wordt gepraat en er nog steeds geen concrete oplossing is, verliezen mensen hun vertrouwen. We staan vandaag op een kantelpunt. Er is een groot draagvlak, zowel bij de beleidsmakers als bij de Belgen. Ik roep de gewestelijke regeringen op om ​ zo snel mogelijk ​ een goed functionerend statiegeldsysteem in te voeren dat wordt ondersteunt door de Belgische consument,” aldus David Van Heuverswyn.

Methodologie

Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Every Can Counts tussen 16 en 22 februari 2024 bij 1.000 Belgen representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1.000 Belgen bedraagt 3,02%.

 

--- ​ Einde van het persbericht ---

 

Contact

Voor meer informatie, beelden of interviewaanvragen, gelieve contact op te nemen met (contacten enkel voor pers, niet voor publicatie):

Luna Vanhoenacker Wavemakers PR

Over Every Can Counts (ECC)

Het initiatief Every Can Counts, opgericht in 2009 in het Verenigd Koninkrijk is ​ het belangrijkste programma ter bevordering van de recyclage van blikjes in Europa. Het doel is om iedereen aan te moedigen ​ om lege blikjes te recycleren, waar ze zich ook bevinden: thuis, op kantoor of buiten in een park, bij festivals of sportevenementen, op scholen, en universiteiten, enzovoort. ECC is wereldwijd actief in 19 landen. ​ ​ https://everycancounts.eu/

 

ECC_Persbericht_WRD_18032024.pdf 360 KB

 

 

 

 

 

Over Wavemakers

A fresh thinking PR agency
We love to Make.Things.Move.

Meng een strategische aanpak met een stevige dosis creativiteit en je hebt het recept voor een geslaagde PR-campagne. Met een frisse blik creëren wij via ons uitgebreid netwerk PR de brug tussen jou en de pers en influencers in de vorm van een gedegen PR strategie, pers- & influencer relaties, mediatraining en crisiscommunicatie. 

Wavemakers
Grote Markt 43, 9100 Sint-Niklaas