Persbericht: Meer dan 5.000 jongeren planten 150.000 bomen tijdens het allereerste BOOMweekend

Persbericht: Meer dan 5.000 jongeren planten 150.000 bomen tijdens het allereerste BOOMweekend

Op 49 locaties in Vlaanderen wordt voor maar liefst 86 hectare bos aangeplant

Sint-Truiden, 19 november 2023 – Het eerste BOOMweekend, een initiatief van de Bosalliantie in nauwe samenwerking met lokale jeugdbewegingen, kende vandaag zijn laatste dag. Ondanks de weersomstandigheden hebben meer dan 5000 jongeren ​ het afgelopen weekend op 40 locaties in Vlaanderen boompjes in de grond gestopt. Door de weersomstandigheden gebeurt dat op 9 locaties op een later tijdstip. In totaal is dat samen goed voor 86 hectare gloednieuw bos ofwel zo’n 150.000 boompjes erbij. Ook in Sint-Truiden werden nieuwe bomen geplant. Vlaams minister van Omgeving, Zuhal Demir kwam er een handje toesteken.

De eerste editie van het initiatief was zonder twijfel een groot succes. De Bosalliantie bundelde de krachten met Vlaamse jeugdbewegingen en bracht zo meer dan 5000 jongeren op de been om een nieuwe groene en gezonde omgeving te planten waar ze zelf later van zullen kunnen genieten. De jonge generatie is zich duidelijk bewust van het belang van bossen en wilde actie ondernemen.

Sofi van Ussel, vertegenwoordiger van jeugdbewegingen en directeur van IJD, Jongerenpastoraal Vlaanderen, beaamt dat: “Met veel plezier zetten we onze schouders onder het BOOMweekend. Honderdduizenden jongeren gaan naar een jeugdbeweging. Ravotten in de natuur, kampen bouwen en andere bosspelen horen daar automatisch bij. Zij wilden graag hun steentje bijdragen aan een betere leefomgeving door massaal mee bomen te planten en zo op termijn meer speelbos te creëren.”

Het BOOMweekend? Een succes!

Niet alleen jongeren staken de handen uit de mouwen, ook Vlaams minister van Omgeving, Zuhal Demir plantte mee. Dat deed ze op het Provinciaal Domein Nieuwenhoven in Sint-Truiden dat na de plantactie 2,2 hectare bos rijker werd. In de nu al bosrijke provincie Limburg gebeurden er extra inspanningen om het beleid van minister Demir te ondersteunen.

Ook in de andere Vlaamse provincies werd er extra bos aangeplant en daar is Vlaams minister van Omgeving, Zuhal Demir, bijzonder blij mee: “Wat de jeugd dit weekend gepresteerd heeft is echt ongezien. Ik vind het fantastisch dat zo’n grote groep jongeren zich engageerde voor het BOOMweekend en initiatief nam om van Vlaanderen een groenere en meer leefbare plaats te maken. De jeugd zal samen met de aangeplante bomen opgroeien, waardoor ze er later eens zoveel van zullen genieten. Dit is een investering in de toekomst door en voor onze Vlaamse jongeren.”
Igor Philtjens, gedeputeerde van de provincie Limburg, sluit zich daarbij aan: “Dankzij dit geweldige initiatief zetten jongeren zich in voor hun eigen toekomst en die van de volgende generaties door bomen te planten in Provinciaal Domein Nieuwenhoven. Zo werken we aan de ontwikkeling van levend erfgoed en duurzaam toerisme waar educatie en bewustwording centraal staan.”
Bert Lambrechts, gedeputeerde van Natuur voor de provincie Limburg vult aan: “Investeren in natuur en bos is investeren in de toekomst en in de levenskwaliteit van de volgende generaties. Dat weten we in Limburg als geen ander. Daarom zijn we uitermate blij dat de minister ons niet alleen financieel ondersteunt, maar actief ijvert voor meer bos – vandaag zelfs heel letterlijk.”

Op 40 locaties zijn de plantacties kunnen doorgaan, op 9 locaties was het geplande aanplanten van bomen niet mogelijk door de weersomstandigheden. Maar uitstel is geen afstel, de bomen worden daar op een later tijdstip geplant.

Niet voor publicatie:

Voor meer informatie, beelden of andere vragen kan u contact opnemen met (alleen voor pers: gelieve niet te publiceren):

Luna Vanhoenacker Wavemakers PR

Over de Bosalliantie

De Bosalliantie is het samenwerkingsverband dat gaat voor Meer Bos in Vlaanderen. Het Agentschap voor Natuur en Bos, het Departement Omgeving, de Vlaamse Landmaatschappij, het Instituut voor Natuur- & Bosonderzoek en de Openbare Afvalstoffen Maatschappij van de Vlaamse overheid bundelen hun krachten om deze ambitieuze doelstelling te realiseren. Ze werken daarbij samen met alle mogelijke maatschappelijke partijen – van lokale besturen tot natuur- en jeugdverenigingen, bedrijven en zelfs particulieren. Voor het BOOMweekend leverden volgende partners uit de Bosalliantie mee extra inspanningen: Bosgroepen, Bos+, Natuurpunt, de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten en de Vereniging Vlaamse Provincies. ​ ​

Deze Vlaamse jeugdverenigingen ondersteunen BOOMweekend

Jeugd Rode Kruis, IJD (Jongerenpastoraal Vlaanderen), Scouts en Gidsen Vlaanderen, KSA, Chiro, FOS, JNM, EJV (Evangelisch Jeugdverbond).

Persbericht_BOOMweekend_19112023.pdf 194 KB

 

 

 

Over Wavemakers

A fresh thinking PR agency
We love to Make.Things.Move.

Meng een strategische aanpak met een stevige dosis creativiteit en je hebt het recept voor een geslaagde PR-campagne. Met een frisse blik creëren wij via ons uitgebreid netwerk PR de brug tussen jou en de pers en influencers in de vorm van een gedegen PR strategie, pers- & influencer relaties, mediatraining en crisiscommunicatie. 

Wavemakers
Grote Markt 43, 9100 Sint-Niklaas