Persbericht: Koninklijk bezoek voor producenten van handgereedschap Polet en De Pypere

Persbericht: Koninklijk bezoek voor producenten van handgereedschap Polet en De Pypere

Prins Laurent opent met een spadesteek officieel de productiesite in Ardooie

Ardooie, 13 mei 2024 – Hoog bezoek vandaag voor de producenten van handgereedschap Polet en De Pypere. Met een symbolische spadesteek opende prins Laurent er officieel de nieuwe productiesite, showroom en magazijnen in Ardooie. Jaarlijks worden hier naast 250.000 schoppen en 60.000 spades nog tal van andere handgereedschappen gefabriceerd, waarvan de faam reikt tot ver buiten onze landsgrenzen. “Met onze nieuwe stek, waar innovatie, passie voor het ambacht en duurzaamheid hand in hand gaan, zijn we klaar voor de toekomst. Door verder te investeren in een efficiëntere productie en magazijnactiviteiten, meer te exporteren en ons assortiment verder te verbreden, willen we dit jaar groeien met 7%,” zeggen Nicolas Ampe en Xavier Devos, mede-zaakvoerders van Polet en De Pypere.

Ardooie kan je met recht de Belgische bakermat van kwalitatief handgereedschap voor tuinbouw, bouw en industrie noemen. Ruim 150 jaar geleden richtte Joannes De Pypere zijn ‘smidse’ voor ‘Ardoois alaam’ op vlakbij het station. In dezelfde periode startten de broers Francis en August Polet hun smederij in het Oost-Vlaamse Borsbeke. Nu zitten de voormalige concurrenten samen op hun nieuwe stek van maar liefst 8.000 m² in de Stationsstraat 176 bus A in Ardooie.

Jaarlijks fabriceert men hier zo’n 250.000 schoppen, 60.000 spades maar ook hakken en schoffels, woelvorken, … voor de tuinbouw, de bouw en de industrie. En dat voor drie merken: De Pypere, Polet en Polet Traditional, deze laatsten zijn Rolls-Royce onder de handgereedschappen en worden op een meer ambachtelijke manier gesmeed. Al deze producten zijn verkrijgbaar in zo’n 1.300 verkooppunten zoals tuincentra, bouwmarkten en DIY (do it yourself)-zaken in de Benelux, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Zweden en sinds vorig jaar ook in Denemarken.

“De passie voor het ambacht en het gebruik van de beste grondstoffen, zorgen samen voor producten van de hoogste kwaliteit. Een De Pypere of Polet heb je voor het leven. Meer nog: onze schoppen, spades en hakken en schoffels worden doorgegeven van generatie op generatie,” zegt Xavier Devos.

7% meer omzetgroei dit jaar

De coronaperiode zette ons massaal aan het tuinieren. Dat legde Polet en De Pypere geen windeieren: ze zagen hun verkoop en omzet met ruim een kwart stijgen tot zo’n 15,5 miljoen euro. Een terugval na corona kwam er niet. Geholpen door een hogere export, de verbreding van het assortiment met innovaties zoals de Polet Click-PRO (een made in Belgium kliksysteem om verschillende gereedschapskoppen te monteren aan één steel) en een overname van het Franse idées B Création (tuinafvalzakken Power Sac) konden de bedrijven deze sterke omzet vasthouden. Meer nog; voor dit jaar verwachten Polet en De Pypere met 7% te groeien naar een omzet van zo’n 16,6 miljoen euro. Vandaag tellen Polet en De Pypere zo’n 65 werknemers. Om in te spelen op de groei willen ze dit jaar minstens 10 extra werknemers aanwerven.

Prins Laurent opent officieel Polet’s en De Pypere’s nieuwe duurzame site

Vandaag reisde prins Laurent naar Ardooie af voor de inhuldiging van de productiesite, showroom en magazijnen van Polet en De Pypere. Tijdens een rondleiding zag hij met eigen ogen het vakmanschap en de passie voor het ambacht die het handgereedschap zo kwaliteitsvol maakt.

Op de nieuwe locatie zetten de pioniers in de sector heel wat stappen om de productie nog efficiënter en duurzamer te maken. Zo investeerde men voor de opwarming van het staal in inductieovens die werken op de opgewekte energie van de zonnepanelen. De infraroodoven voor de laklijn werd dan weer afvalarmer en energiezuiniger gemaakt. De site beschikt ook over een waterzuiveringssysteem dat 95% van het waterverbruik uit de productie herbruikt.

“Dit jaar gaan we op hetzelfde elan verder. Zo investeren we ruim 300.000 euro in nieuwe ERP (Enterprise Resource Planning)-software die onze bedrijfsprocessen zoals voorraadbeheer, productie en verkoop verder integreert en automatiseert. Zo zijn we meer dan ooit klaar voor de toekomst,” besluit Nicolas Ampe.

Voor meer informatie (niet voor publicatie, enkel voor de pers):

Wavemakers PR – Emanuel Sys, emanuel@wavemakers.eu, 0486 17 52 65

 

Persbericht - Koninklijk bezoek voor Polet en De Pypere - 13 mei 2024.pdf 291 KB

 

Over Wavemakers

A fresh thinking PR agency
We love to Make.Things.Move.

Meng een strategische aanpak met een stevige dosis creativiteit en je hebt het recept voor een geslaagde PR-campagne. Met een frisse blik creëren wij via ons uitgebreid netwerk PR de brug tussen jou en de pers en influencers in de vorm van een gedegen PR strategie, pers- & influencer relaties, mediatraining en crisiscommunicatie. 

Wavemakers
Grote Markt 43, 9100 Sint-Niklaas