Persbericht: Knokke-Heist organiseert voor het eerst een eigen uniek Lichtfestival

Op interactieve reis langs innovatieve lichtinstallaties met De kleine prins

Van 8 december 2018 tot en met 6 januari 2019 wordt één van de bekendste en meest sfeervolle kustgemeenten in België omgetoverd tot een spectaculair lichtsprookje. Knokke-Heist komt dit eindejaar met een eigen, uniek Lichtfestival. Het magische outdoor evenement - dat voor de allereerste keer plaatsvindt in Knokke-Heist - is één van de eerste lichtfestivals dat een verhaal als leidraad gebruikt. Reden te meer om tijdens de donkerste periode van het jaar een bezoek te brengen aan het bruisende Knokke-Heist.

Het Lichtfestival
Het Lichtfestival Knokke-Heist onderscheidt zich van andere, zoals dat van Londen en Amsterdam, door het gebruik van één specifiek entertainend verhaal dat een breed en divers publiek aanspreekt. ‘Le Petit Prince’, het boek van Antoine de Saint-Exupéry, behoort wereldwijd nog steeds tot één van de meest succesvolle boeken. Dit poëtisch sprookje vormt de basis voor een 3 kilometer lang interactief lichtparcours waarin jong en oud zich laten onderdompelen in een verlichte fantasiewereld.

In een bijwijlen absurd verhaal komt de schrijver in de Sahara een jonge buitenaardse prins tegen. Uit de kennismaking met de buitenaardse prins vloeien diepzinnige gesprekken met een aantal bijzondere personages voort. Dit was de inspiratiebron van curator Jean Pierre Deschepper tijdens het creëren van dit unieke belevingsevenement dat werd samengesteld uit rondreizende installaties en nieuwe creaties van Belgische en internationale lichtkunstenaars. Ook buiten het parcours speelt De kleine prins een rol in Knokke-Heist. De kerstverlichting krijgt een nieuwe look en volgt het thema van het Lichtfestival. De winkelstraten, pleinen en torens van de gemeente en deelgemeenten zullen feestelijk en feeëriek verlicht worden door planeten en glinsterende sterren.

Het lichtparcours
Het lichtparcours wordt vormgegeven door verschillende thematische elementen uit het verhaal. Deze elementen uit de wereld van De kleine prins werden door de curator, de lichtkunstenaars en vormgevers geïnterpreteerd en herwerkt tot unieke lichtkunstwerken. De bezoeker reist langs de planeten en sterren en ontdekt bij elke installatie een deel van het verhaal.

1. Expo Saint-Exupéry: De reis langs planeten en sterren start in het kantoor van Toerisme Knokke-Heist. Speciaal voor het evenement werd in samenwerking met de Fondation Le Petit Prince een tentoonstelling van het leven en werk van Antoine de Saint-Exupéry samengesteld. Hier krijgt de bezoeker een unieke inkijk op de schetsen en aantekeningen van de schrijver en piloot.

2. Beam: Een laserstraal die wel tot leven lijkt te komen moet de weg leiden naar onze planeet. Hij wordt aangestuurd door een computerprogramma dat via een algoritme een patroon van klanken en pulsen genereert. (© Jean Pierre Deschepper, curator en Serge Verstockt, Antwerpen – Gent, componist en artistiek leider van ChampdAction).

3. Sterrenwacht: Een interactieve waarnemingsvloer van Belgische makelij waar bezoekers samen sterrenformaties kunnen maken. Door samen te werken, ontstaan herkenbare sterrenbeelden uit het universum. (© Thomas Nam Hao Thai, Taai, Antwerpen, lightdesigner en VJ van Nachtcollectief en Pieter Coussement, Llumen).

4. Rhizome: Langsheen een mysterieus wandelplatform van de zeedijk tot de waterrand horen bezoekers via een hydrofoon gemanipuleerde zeegeluiden. Terwijl ze op het pad lopen worden de geluiden gemanipuleerd en worden bezoekers begeleid door een wirwar van oplichtende draden. (© 2018-2019, Rhizome by Tom & Lien Dekyvere).

5. Uniting Lightstar: Een stralende diamant bestaande uit verschillende elementen die samen een veelheid van sterren en planeten vormen die diversiteit en vriendschap representeren. (© Studio Venividimultiplex, Nederland, ontwerpstudio op gebied van architectuur, interieur en conceptueel ontwerp).

6. Sonic Light Bubble: Deze replica van het sterrenstelsel reageert met licht en geluid wanneer hij wordt benaderd en aangeraakt. Onmogelijk om jouw hand niet op deze gigantische uitnodigende bubbel te plaatsen. (© Eness, Melbourne, multimedia-ontwerpstudio).

7. Touch Of Time: Een gigantische digitale klok met ledlampen hypnotiseert de voorbijgangers en doet hen de tijd even vergeten. Het concept tijd is meer dan dagelijkse routine en een herinnering aan alles wat nog moet gebeuren. De bezoeker wordt verrast en tegelijkertijd verward door het versnellen, vertragen en verdwijnen van het uur. (© Lambert Kamps, Nederland).

8. Moonburn: Een planeet is geland in Knokke-Heist. Deze immense met de hand beschilderde bol straalt door een glow-in-the-dark effect licht uit naar het publiek. (© Stichting Barstow, Nederland).

9. Social Sparks: Wie naar boven kijkt ziet een zwerm vuurvliegjes in de lucht. Ze lijken even nieuwsgierig als de bezoeker want de vuurvliegjes volgen de spectator stap voor stap. Deze installatie creëert een levendige interactie tussen de bezoekers. (© Toer, Nederland, multidisciplinair designcollectief).

Curator Jean Pierre Deschepper
‘Het Lichtfestival onderscheidt zich van anderen door het gebruik van één specifiek entertainend verhaal dat een breed en divers publiek aanspreekt. Dit verhaal is de leidraad om door de creatie van belevingselementen het nachtelijk landschap voor inwoners en bezoekers te transformeren. Tijdens een bezoek aan het Lichtfestival zijn sleutelwoorden als verwondering, verrassing, emotie, poëzie en magie een must. Voor de toeschouwer betekent dit verenigd worden, delen, participeren en dromen. Dit alles in een familiale context.’

De festival app
De bezoeker kan via de website van het Lichtfestival een app voor de smartphone downloaden die ter plaatse gebruikt kan worden. Op de app vind je naast de praktische informatie ook een interactieve kaart die de locatie aangeeft van de verschillende lichtkunstwerken. Bij elk lichtkunstwerk krijgt de bezoeker via een trackingsysteem de informatie van het lichtkunstproject. Deze bestaat enerzijds uit het verhaal van De kleine prins – de inspiratie voor de creatie of de keuze van het werk – en anderzijds de info over en de visie van de kunstenaar.

Burgemeester Leopold Lippens
‘Met het organiseren van een eigen Lichtfestival wil het gemeentebestuur van Knokke-Heist een gezellige en unieke kerstsfeer creëren. Het is de ideale manier om de donkerste periode van het jaar meer licht te geven. Zo zullen de winkelstraten, pleinen en torens van de gemeente feestelijk en feeëriek verlicht worden door planeten en glinsterende sterren. Het verschil met de vorige jaren zal gigantisch zijn. Het eerste Lichtfestival van Knokke-Heist krijgt sowieso een volgende editie in 2019 en 2020. Dan wordt de reis van De kleine prins vervolgd.’

Schepen van Toerisme Anthony Wittesaele
'Met dit uniek Lichtfestival wil Knokke-Heist toonaangevend zijn. Wij willen bezoekers betoveren door naast het Lichtfestival ons ongeëvenaard shoppingaanbod mee naar voren te schuiven. Het wordt dus opnieuw genieten van zee, strand en gezonde lucht, van kunst met de mooie “beelden in de stad” en maar liefst 80 kunstgaleries. Dit gekoppeld aan culinair genot, gaande van verscheidene Michelinsterren en hoge Gault&Millaupunten tot een overheerlijke garnaalkroket op een van onze mooie terrassen. Waarom zou je in die periode in jouw eigen buurt blijven terwijl Knokke-Heist je in stijl ontvangt? Kom en geniet.'

Lichtfestival Knokke-Heist / Reis langs de sterren van De kleine prins
Outdoor lichtparcours doorheen Knokke-Heist
Vertrek- en infopunt: Toerisme Knokke-Heist, Zeedijk 660
Data:
8 december – openingsevenement
9, 15 en 16 december
21 december t/m 6 januari
Niet op 24 en 31 december
Telkens van 17 tot 22 uur
Vrije toegang

Voor meer informatie, beeldmateriaal en interviewaanvragen, gelieve contact op te nemen met:
Wavemakers PR & Communications
Mailien Nguyen
mailien@wavemakers.eu
0472 38 49 51

 

Contacteer ons
Over Wavemakers

A fresh thinking PR agency
We love to Make.Things.Move.

Meng een strategische aanpak met een stevige dosis creativiteit en je hebt het recept voor een geslaagde PR-campagne. Met een frisse blik creëren wij via ons uitgebreid netwerk PR de brug tussen jou en de pers en influencers in de vorm van een gedegen PR strategie, pers- & influencer relaties, mediatraining en crisiscommunicatie. 

Wavemakers
Stationsstraat 16, 9220 Hamme