Persbericht: Knokke-Heist brengt voor het eerst houtsculpturen van de Duitse beeldhouwer Stephan Balkenhol uit Belgische privécollecties samen

Persbericht: Knokke-Heist brengt voor het eerst houtsculpturen van de Duitse beeldhouwer Stephan Balkenhol uit Belgische privécollecties samen

Knokke-Heist houdt de vinger aan de pols van de beeldende kunsten. Dat bewijst de kustgemeente met ‘Beelden in de stad’ en exposities van belangwekkende kunstenaars als René Magritte, Panamarenko en laatst nog Stephan Vanfleteren. Dit najaar brengt het Cultuurcentrum Scharpoord van 27 oktober tot en met 13 januari het werk van de wereldbekende beeldhouwer Stephan Balkenhol naar Knokke-Heist. Curator en kunsthistoricus Jo Coucke stelde in nauwe samenwerking met de kunstenaar een overzicht samen van representatieve werken uit Belgische privécollecties.

De tentoonstelling ‘Stephan Balkenhol – Houtsculpturen uit privécollecties’ is elke dag van 27 oktober tot en met 13 januari te bezoeken in Cultuurcentrum Scharpoord.

Stephan Balkenhol
De Duitse beeldhouwer Stephan Balkenhol (°1957, Fritzlar/Hessen) is een grote naam in de internationale hedendaagse beeldende kunst. Van Helsinki tot Johannesburg en van Moskou tot Los Angeles, Balkenhol stelde al wereldwijd in galeries en musea zijn werk tentoon. In verschillende Europese en Noord-Amerikaanse steden is er permanent kunst van Balkenhol in het straatbeeld te zien. Op de Kapitelplatz in Salzburg staat  bijvoorbeeld zijn alom gekende ‘man in wit hemd en zwarte broek’ op een grote gouden bol. In Hamburg staan zijn figuren ‘s zomers op boeien in de Elbe en voor het Friese Sneek maakte Balkenhol dit jaar een fontein van een man met een hoorn des overvloeds. Andere beelden vinden we onder meer in Toronto, Berlijn, Leipzig, Metz en Leiden.
Stephan Balkenhol is sinds 1992 professor beeldhouwkunst aan de Academie voor Schone Kunsten van Karlsruhe. Hij leeft en werkt in de Duitse steden Kassel, Karlsruhe en Berlijn en het Franse Meisenthal (Lorraine).

Meesterlijke techniek
Stephan Balkenhol is vooral gekend voor zijn figuratieve sculpturen in hout. Met zijn onnavolgbare techniek snijdt Balkenhol beelden van mensen en dieren uit stukken boomstam. Het is ronduit verbluffend dat hij de figuren en hun sokkels onafgescheiden uit hetzelfde houtblok houwt. De kunstenaar laat bovendien de sporen van het maakproces zien. De inkervingen van de kettingzaag waarmee hij de ruwe vorm vrijmaakt en de inslagen van de beitels waarmee hij de huid afwerkt, blijven in het eindresultaat zichtbaar. Ze dragen bij tot de verwondering over de gedetailleerde vormgeving. Balkenhol finaliseert zijn beelden en reliëfs vaak met verf en slaat zo een brugje tussen beeldhouwkunst en schilderkunst. De sculpturen spreken iedereen aan omdat ze direct herkenbaar zijn en een krachtig, positief en genuanceerd mensbeeld uitstralen.

Stephan Balkenhol:
‘Mijn figuren zijn het resultaat van mijn zoektocht naar de wezenlijke kenmerken van het menszijn in al zijn facetten. Het gaat mij niet om een bepaalde boodschap maar altijd om de mens in zijn geheel. De mens die is bepaald door tal van stemmingen of zelfs door het naast en over elkaar heen werken van verschillende stemmingen. Ik zie mijn sculpturen als houten spiegels van ons broze en tegensprekelijke zelf. Ze staan tegenover ons en staan ter beschikking voor projectie en reflectie. Ik vind het belangrijk een figuur te scheppen die werkelijk iets uitdrukt en een specifieke eigenheid laat zien maar die daarbinnen open en ambivalent is gehouden.’

30 jaar artistieke expressie in hout
De expo biedt voor het eerst in België een overzicht van meer dan 30 jaar artistieke expressie in hout. De grote en kleine sculpturen, reliëfs en tekeningen zijn grotendeels afkomstig uit Belgische privécollecties en waren nooit eerder samen te zien. Het vroegste werk in de tentoonstelling dateert uit 1987, het meest recente wordt speciaal voor de tentoonstelling gemaakt. De tentoonstelling biedt op die manier een uitgelezen kans om een verzameling werken te zien die eenmalig en exclusief voor Knokke-Heist de geborgenheid van hun ‘thuis’ verlaten.

Expo Stephan Balkenhol / Houtsculpturen uit privécollecties
Zaterdag 27 oktober 2018 – zondag 13 januari 2019
Cultuurcentrum Scharpoord
Maxim Willemspad 1, 8300 Knokke-Heist
cc.ticket@knokke-heist.be
cultuur.knokke-heist.be/balkenhol
Dagelijks: 10 – 18 uur
Op 24, 25, 31 december en 1 januari gesloten om 16 uur.

Tickets
€ 10 / € 8 KH Uitpas, Bill, + 10 pers. / - 18 jr. gratis

Voor meer informatie, beeldmateriaal en interviewaanvragen, gelieve contact op te nemen met:
Wavemakers PR & Communication
Astrid De Paep
astrid@wavemakers.eu
0476/58 02 74

Contacteer ons
Over Wavemakers

A fresh thinking PR agency
We love to Make.Things.Move.

Meng een strategische aanpak met een stevige dosis creativiteit en je hebt het recept voor een geslaagde PR-campagne. Met een frisse blik creëren wij via ons uitgebreid netwerk PR de brug tussen jou en de pers en influencers in de vorm van een gedegen PR strategie, pers- & influencer relaties, mediatraining en crisiscommunicatie. 

Wavemakers
Stationsstraat 16, 9220 Hamme