Persbericht: Kachelinstallateurs reiken eigen vervangingspremie uit voor betere luchtkwaliteit

Nieuwe hout- of pelletkachel levert 300 euro op via www.vervangjeoudekachel.be

Nu het kwik weer begint te dalen, zetten de Belgen massaal de verwarming terug aan. In Vlaanderen is verwarming met hout nog altijd populair. Alleen is liefst één op de twee kachels eigenlijk aan vervanging toe. Met CO2-normen en fijnstof meer dan ooit hoog op de publieke agenda, is het niet meer dan logisch dat mensen ertoe worden aangezet hun oude, vervuilende kachels te vervangen door een nieuwe. Die stoot tot 95% minder fijnstof uit en is zelfs CO2-neutraal. Vlaanderen is echter de enige regio in Europa waar hiervoor nog geen premies worden voorzien. Dus reiken 74 Belgische bedrijven uit de sector dit najaar zelf een vervangingspremie van 300 euro uit.

Op geregelde tijdstippen verschijnen in de media berichten over hoe vervuilend haarden en houtkachels zijn. Dat soort berichtgeving zal er voorlopig niet minder op worden. En dat is niet geheel onterecht: open haarden en oude houtkachels zijn vaak niet bepaald bevorderlijk voor de luchtkwaliteit. Alleen is dat niet het hele verhaal…

Optimale verbranding en lage emissies
Moderne hout- en pelletkachels garanderen een merkelijk hoger rendement dankzij een optimale verbranding. Gevolg: meer comfort, constantere temperatuur, lagere stookkosten (ook altijd meegenomen) … maar vooral ook veel lagere emissies. Zo daalt de uitstoot van fijnstof met een factor 50 tot zelfs 500. Met een pelletkachel verwarm je op de koop toe CO2-neutraal.

“Houtverbranding is volgens de Vlaamse Milieumaatschappij verantwoordelijk voor 35 % van de totale uitstoot van fijnstof, en het is niet voor niets dat de EU vanaf 2022 strengere eisen zal opleggen. De hoogtechnologische kachels die wij aanraden, zijn echter in niets te vergelijken met de oude modellen. De logica zou zijn dat onze Vlaamse overheid mensen een financieel duwtje geeft om hun oude, vervuilende kachel te vervangen”, vertelt Ludwig Van Wonterghem, initiatiefnemer van vervangjeoudekachel.be.

Vorig jaar al bleek uit onderzoek dat bijna de helft van de houtkachels ouder is dan tien jaar en dus dringend aan vervanging toe. In Frankrijk bijvoorbeeld ondersteunt de overheid die omslag al vier jaar, mét een positief effect op de luchtkwaliteit. Hier doen wij het zelf, gezamenlijk met 74 bedrijven uit de sector.”

Vervangjeoudekachel.be
Wie overweegt om zijn oude kachel te vervangen, surft dus het best naar de website www.vervangjeoudekachel.be. Daarop vinden gegadigden alle info en kunnen ze zich tot 18 november aanmelden. Daarna komt een dealer kijken of de kachel of haard in kwestie wel degelijk in aanmerking komt. Is dat het geval, dan ontvangt de klant een premie van 300 euro bij aankoop van een nieuwe hout- of pelletkachel. Uiteraard kunnen geïnteresseerde gezinnen ook rechtstreeks terecht bij een van de 40 deelnemende dealers:

ANTWERPEN
Walter Goovaerts, Energieconcepten, Energie & Warmtetechniek, Huis De Cuyper NV Duffel, Huis De Cuyper NV Beerzel, Alpha Heating, Ecoflames BVBA

LIMBURG
Vuur & Techniek, EcoMinded BVBA, Energy Point, EnerVro BVBA, Eco-Heating

OOST-VLAANDEREN
Caboor Construction BVBA, Morial, Heyninck BVBA, TFE Kachels, Raoul NV, RIKA Vlaamse Ardennen, Vercruysse Philippe, VD Kachels (Vermeire – Defruyt bvba), Willems Stefaan BVBA, Eco Friendly

VLAAMS-BRABANT
Van Den Berge Kachels en Haarden, Hestiafire, Mony & Zonen BVBA, RIKA Brabant – ML Decor, Gijsens Diest, Gijsens BVBA Rummen

WEST-VLAANDEREN
Roger Van Dale bvba, Demuynck-Heist, Green Coast Energy, Ferydel - Feryn, Varm, Verhulst Verwarming, Stone and Fire, Mauws bvba, E Technics, Kachels Vanhecke, Vanderhaeghe Patrick, Renders Hans

Vijf tips voor wie een nieuwe kachel overweegt

  • Koop een kachel met een aangepast vermogen: niet te hoog en niet te laag. Een recente woning, een rijwoning, een woonkamer, een bijgebouw … de meeste ruimtes hebben voldoende met een vermogen van 6, 8 of 10 kW.
  • Overweeg samen met de handelaar of het rookgasafvoerkanaal al dan niet moet worden aangepast aan de lagere rookgastemperaturen van de nieuwste kachels. Zo wordt een schoorsteen van bakstenen het best vernieuwd met een flexibel in roestvrij staal.
  • Houd het energielabel van de kachel in de gaten: alle houtkachels die deel uitmaken van de actie hebben een A+ label, de pelletkachels of combikachels hebben een A+ of zelfs A++ label.
  • Overweeg gerust om met de kachel ook andere ruimtes mee te verwarmen: sommige kachels van de nieuwste generatie bieden de mogelijkheid om warme lucht van de kachel naar andere ruimtes te blazen.
  • Zoek een goede vakman/installateur: via www.vervangjeoudekachel.be vindt iedereen de weg naar een handelaar met ervaring.

Voor de redactie (niet voor publicatie)

Voor meer informatie, beeldmateriaal of interviewaanvragen, neem gerust contact op met:
Wavemakers PR & Communications
Elke De Mayer
elke@wavemakers.eu
+32 (0)485 75 28 66

Contacteer ons
Over Wavemakers

A fresh thinking PR agency
We love to Make.Things.Move.

Meng een strategische aanpak met een stevige dosis creativiteit en je hebt het recept voor een geslaagde PR-campagne. Met een frisse blik creëren wij via ons uitgebreid netwerk PR de brug tussen jou en de pers en influencers in de vorm van een gedegen PR strategie, pers- & influencer relaties, mediatraining en crisiscommunicatie. 

Wavemakers
Stationsstraat 16, 9220 Hamme