Persbericht: Joost Callens stelt zijn tweede boek ‘De zoekende leider’ voor

De CEO van Durabrik over zijn voettocht naar beter leiderschap

Drongen – Gisterenavond stelde Joost Callens, de CEO van bouwbedrijf Durabrik, zijn tweede boek ‘De zoekende leider’ voor aan een groep van ruim 200 vrienden, familieleden en kennissen. Het boek kwam tot stand nadat Joost een wandeltocht naar Santiago de Compostella ondernam, waarbij hij op zoek ging naar de kern van leiderschap. ‘De zoekende leider’ leest als een roman over persoonlijke groei en geeft inzicht in hoe de leiding te nemen over het eigen leven, zowel professioneel als privé. Joost Callens’ tweede boek is vanaf 25 februari verkrijgbaar in de boekhandel en via uitgeverij LannooCampus.

Ontluiking van leiderschapskwaliteiten
Volledig in lijn met de waarden die hij wil uitdragen, stelde Joost Callens gisterenavond zijn tweede boek ‘De zoekende leider’ voor in intieme kring. Als hoofd van familiebedrijf Durabrik en vader van drie zonen, wordt Joost dagelijks geconfronteerd met het belang van integer en gefundeerd leiderschap. Zijn persoonlijke ervaringen en inzichten pent hij neer om anderen te inspireren en te stimuleren in de ontluiking van hun leiderschapskwaliteiten. Zo bracht hij eerder het boek ‘De kwetsbare leider’ uit, waarin hij richtlijnen uitzette voor leidinggevenden over hoe kwetsbaarheid om te zetten in kracht en hoe ondernemingsplannen te concretiseren.

Het nut van zelfreflectie
Voor zijn 50ste verjaardag liet Joost zijn gejaagde leven 3 maanden achter en ruilde het om voor een voettocht richting Santiago de Compostella, 2600 km verderop. Het opzet van zijn Camino: tijd maken voor zelfreflectie en op zoek gaan naar de kern van het leven en van leiderschap. “Aanvankelijk leek het een onmogelijk idee om mijn kinderen en bedrijf zo lang achter te laten”, vertelt Joost Callens. “Maar niemand is onmisbaar en de Camino wandelen was iets wat ik al jarenlang wou doen. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen baat heeft bij zelfreflectie en afstand nemen. Zelfreflectie houdt in dat men vanuit een metapositie naar zichzelf kijkt en zich de vraag stelt ‘wie ben ik écht’. Dit is bijzonder confronterend, maar de beste inzichten en ideeën vinden wel degelijk daar hun oorsprong.”

Er is maar één Joost
Tijdens zijn tocht ging Joost op zoek naar het antwoord op vier vragen: wat doe ik graag, waar ben ik goed in, waar kan ik voor betaald of erkend worden, en waar heeft de wereld nood aan. Daar waar deze vier samenkomen, noemt men in Japan de ikigai, de bestaansreden van de mens: de essentie waar passie, missie, beroep en roeping samenvallen. Deze kern vinden, vormt de sleutel tot een gezond en gelukkig leven, en maakt beter als mens en als leider. “Vroeger worstelde ik vaak met het idee dat ik verschillende persoonlijkheden had. Thuis was ik de Joost die vlot zijn kwetsbare kant kon laten zien, op het werk was ik de daadkrachtige Joost, en onder vrienden kon ik eerder mijn speelse kant tonen. Door na te denken over mijn kern, besefte ik dat er maar één Joost is voor elke situatie. Alles vloeit nu samen en de combinatie van kwetsbaarheid, speelsheid en daadkracht vormt een unieke motor voor leiderschap”, legt Joost uit.

Tochtgenoten als inspiratiebron
Tijdens zijn voettocht nodigde Joost familieleden, vrienden, kennissen en collega’s uit om een deel van de tocht met hem mee te wandelen, aangezien elke ontmoeting en elk gesprek hem iets bijbrengt. Ook het voltallige directieteam van Durabrik stapte enkele dagen mee. “We vergezelden Joost op het laatste deel van zijn tocht. In deze unieke setting konden we heel openhartig met elkaar praten over de afgelopen maanden en over hoe we de toekomst zien”, vertelt Bie De Backer, HR-directeur bij Durabrik. “Iedereen kreeg de kans om zijn verhaal te doen”, vult Joost aan. “Investeren in groepsdynamica is, samen met investeren in persoonlijke groei, een van de meest waardevolle investeringen die je in een organisatie kunt doen. Wanneer ik me nu dreig te verliezen in de dagelijkse werkdruk, denk ik terug aan de unieke groepsdynamica van toen, en probeer ik van daaruit te handelen.”

In the end, it’s all about love
Aan het einde van de Camino kwam Joost tot een besluit: leiderschap, dat is liefde. Liefde voor een ander, liefde voor de wereld, en liefde voor zichzelf. “Een leider draagt de verantwoordelijkheid om verbondenheid en dankbaarheid uit te stralen, want enkel dan zullen werknemers zich gewaardeerd voelen, optimaal presteren en voor elkaar door het vuur gaan. Leiderschap is daadkracht. Dat wil zeggen verantwoordelijkheden opnemen en beslissingen durven nemen, in combinatie met kwetsbaarheid, zijnde handelen vanuit liefde en zorg”, besluit hij. Joost Callens hoopt met ‘De zoekende leider’ iedereen te inspireren die meer leiding wil nemen over het eigen leven, zowel privé als professioneel.

Over Joost Callens
Joost Callens is CEO en voorzitter van Durabrik Group. Hij is voorzitter van de raad van bestuur van Konekt en zetelt in de raden van bestuur van Miix, Alides, Mathieu Gijbels, Itam en de Vlaamse Confederatie Bouw. Hij is stichter van het sociaal impactfonds Toontjeshuis en medeoprichter van Future Proof Leadership. In 2015 verscheen zijn eerste boek ‘De kwetsbare leider’. In februari 2020 volgde zijn nieuwste publicatie ‘De zoekende leider’.

Steeds vermelden onderaan artikel:
Het boek ‘De zoekende leider’ is verschenen bij uitgeverij LannooCampus en kost €24,99. Voor meer info: www.lannoocampus.be/nl/de-zoekende-leider.

Verschijningsdatum: 25 februari 2020

Technische kenmerken:
Titel: De zoekende leider
Auteur: Joost Callens
Formaat: 135x210 – hardback
Aantal pagina’s: 240
Prijs: €24,99
ISBN-nummer: 9789401455947

Voor meer informatie, reviewexemplaren en interviewaanvragen, gelieve contact op te nemen met:
Wavemakers PR
Ruth Vervaet
0479 74 57 41
ruth@wavemakers.eu

Contacteer ons
Over Wavemakers

A fresh thinking PR agency
We love to Make.Things.Move.

Meng een strategische aanpak met een stevige dosis creativiteit en je hebt het recept voor een geslaagde PR-campagne. Met een frisse blik creëren wij via ons uitgebreid netwerk PR de brug tussen jou en de pers en influencers in de vorm van een gedegen PR strategie, pers- & influencer relaties, mediatraining en crisiscommunicatie. 

Wavemakers
Stationsstraat 16, 9220 Hamme