Persbericht: Join For Water lanceert op 1 mei de Water Challenge

Op 30 dagen tijd samen 64 Olympische zwembaden water besparen

Gent, 15 april 2024 – Op 1 mei start de Water Challenge. Via deze actie moedigt de ngo Join For Water ons aan om gedurende 30 dagen minder water te gebruiken. Wie zich inschrijft op Waterchallenge.be ontvangt een maand lang tips en opdrachten, die zonder al te grote inspanningen veel liters water helpen sparen. De Water Challenge mikt op minstens 10.000 deelnemers. Samen kunnen ze hun waterverbruik met 160 miljoen liter verminderen, wat overeenkomt met de inhoud van 64 Olympische zwembaden!

Bij water sparen denken we in de eerste plaats aan inspanningen zoals korter douchen of de tuin minder sproeien. Een goed begin, maar er is meer actie nodig. De eerlijke watervoetafdruk van de wereldbevolking ligt namelijk op 3.800 liter per persoon per dag. In Vlaanderen consumeren we veel meer dan ons eerlijk aandeel. De watervoetafdruk hier is bijna dubbel zo hoog (7.400 liter per dag!).

Water kent geen grenzen

Drink je graag een tasje koffie in de ochtend? Om de bonen voor één kop te produceren, hebben koffieboeren aan de andere kant van de wereld 130 liter water nodig.

“Je staat er misschien niet vaak bij stil maar je gebruikt ook water door het voedsel dat je eet en de kleren die je koopt. Dit is ons verborgen waterverbruik,” legt Lot Courtens van Join For Water uit. “Boeren gebruiken water om hun gewassen te laten groeien, er is water nodig om kleding te produceren, om producten te verpakken en te transporteren…. Tel al die aparte cijfers bij elkaar op en je komt per persoon aan enkele duizenden liters per dag.

In België importeren we 75% van het totale volume water dat we gebruiken, via groenten, fruit, vlees, kleding en andere producten. Ons consumptiegedrag legt dus enorm beslag op de zoetwatervoorraden van die landen.

“Ook dat is een doel van de Water Challenge: mensen bewust maken over de gevolgen van ons watergebruik hier op het ecosysteem en de levenskwaliteit in andere werelddelen. Want water kent geen grenzen.”

Water Challenge: kleine inspanningen met grote impact

Als iedereen al één duurzame keuze maakt in zijn of haar levensstijl en consumptiegedrag, dan kunnen we samen jaarlijks miljoenen liters water besparen. Daarom daagt Join For Water ons 30 dagen lang uit om bewuster met water om te gaan en zo onze watervoetafdruk te verkleinen.

Je inschrijven kan via Waterchallenge.be.

3 water challenges waarmee je onze watervoorraden beschermt:

 1. Breng je tuin in kaart: ontdek hoe je via ontharding, infiltratie en wateropvang meer water kunt behouden in de tuin. Voor elke vierkante meter tuin die onthard wordt, kan er jaarlijks 925 liter water doordringen.
 2. Koop seizoensgroenten van bij ons: het aspergeseizoen hier is net gestart. Als je asperges buiten het seizoen koopt, dan komen ze meestal uit Peru, waar de teelt tot waterschaarste en zelfs verwoestijning leidt. Als je in het seizoen 1 kilo Belgische asperges eet, dan bespaar je 1.000 liter water in vergelijking met wanneer je buiten het seizoen asperges uit Peru eet. ​
 3. Bereken je watervoetafdruk: meten is weten! Meet samen met jouw huisgenoten je watervoetafdruk en krijg zicht op jouw eigen direct én indirect waterverbruik. Welke vragen vond je gek? Had je andere vragen verwacht? Verbruik je meer of minder water dan je dacht? En wie gebruikt het meeste en het minste water bij jou thuis?
Persbericht Join For Water - Water Challenge - 2024.pdf 187 KB Join For Water - Affiche Water Challenge 2024.pdf 3 MB

Over Join For Water

De ngo Join For Water werkt samen met haar partners aan de toegang tot drinkbaar water en sanitaire voorzieningen in 9 landen uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika. De organisatie zet zich in voor veerkrachtige water-ecosystemen, een fundament voor welzijn en duurzame ontwikkeling. Join For Water doet aan beleidswerk en creëert bewustzijn bij burgers en bedrijven.

Voor meer informatie en/of interviewaanvragen:

Neem contact op met Wavemakers PR – An Kokken - An@wavemakers.eu – 0489 18 93 89 of Emanuel Sys – emanuel@wavemakers.eu – 0486 17 52 65


 

Extra info - wist je dat…

 • … je door 1 keer per dag een kop thee in plaats van koffie te drinken, je 100 liter water spaart?
 • … je door 3 dagen per week helemaal geen eten weg te gooien, je 790 liter water spaart?
 • … je door 1 keer per week (extra) vegetarisch te eten, je 1.300 liter water spaart?
 • … je door een tweedehands jeans te kopen, je 8.000 liter water spaart?
 • … je door 1 minuut minder lang te douchen, je 10 liter water spaart?
 • … je per kilo weggegooide etensresten, ook 1.280 liter water verspilt?
 • … er 1.700 liter water nodig is om één reep chocolade te produceren?
 • … je door een appel te eten in plaats van een ijsje, je 350 liter water spaart?
 • … je door schoenen in kunststof in plaats van rundsleer te kopen, je 8.500 liter water spaart?
 • … je door een spaarknop op je toilet te plaatsen, je per spoelbeurt 5 liter water spaart?
 • … je door een veggieburger te eten in plaats van een rundsburger, je 2.000 liter water spaart?

 

Over Wavemakers

A fresh thinking PR agency
We love to Make.Things.Move.

Meng een strategische aanpak met een stevige dosis creativiteit en je hebt het recept voor een geslaagde PR-campagne. Met een frisse blik creëren wij via ons uitgebreid netwerk PR de brug tussen jou en de pers en influencers in de vorm van een gedegen PR strategie, pers- & influencer relaties, mediatraining en crisiscommunicatie. 

Wavemakers
Grote Markt 43, 9100 Sint-Niklaas