Persbericht: Join For Water lanceert nu maandag de Water Challenge

Persbericht: Join For Water lanceert nu maandag de Water Challenge

“Op 30 dagen tijd willen we 160 miljoen liter water besparen.”

Gent, 28 april 2023 – Nu maandag (1 mei) start de Water Challenge. Met dit initiatief wil de ngo Join For Water het thema water een maand lang onder de aandacht brengen én ons op een leuke en interactieve manier aansporen om minder water te verbruiken. Wekelijks krijgen deelnemers bespaartips, opdrachten en uitdagingen om waterbewuster te leven, zonder al te grote inspanningen. De ngo mikt op 10.000 deelnemers die allen samen zo’n 160 miljoen liter water kunnen besparen. Acteur Yemi Oduwale gaat de uitdaging alvast aan.

We verbruiken niet enkel water aan de kraan, maar ook bijvoorbeeld via de kleding die we kopen en het voedsel dat we eten, en dat is iets waar de meeste mensen niet bij stilstaan.

“Door kleine aanpassingen in onze levensstijl en consumptiegedrag, kunnen we al een gigantisch verschil maken. Daarom willen we mensen 30 dagen lang uitdagen om hun watervoetafdruk te verkleinen en bewuster met water om te gaan,” zegt Dries Moorthamers van Join For Water. “Wie 30 dagen lang onze tips opvolgt, bespaart ongeveer 16.000 liter water. Voor deze editie mikken we op 10.000 deelnemers en een besparing van maar liefst 160 miljoen water, goed voor 64 olympische zwembaden!”

Je inschrijven kan via www.waterchallenge.be. De eerste 1.000 deelnemers krijgen een startpakket met leuke tools om hen waterslim te maken.

Sluit je ogen niet voor de wateruitdagingen!

In België importeren we 75% van het totale volume water dat we verbruiken. Er worden namelijk veel groenten, fruit, vlees, kleding en andere producten ingevoerd uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Daardoor zijn we sterk afhankelijk van buitenlandse watervoorraden, soms zelfs uit landen waar nog niet alle inwoners over drinkwater beschikken of uit landen die zelf kreunen onder watertekorten.

Met de Water Challenge krijgen Vlamingen meer inzicht in hun waterverbruik, dat veel meer omvat dan enkel het water dat thuis uit de kraan stroomt. Daarnaast word je tijdens de campagne onder meer gestimuleerd om onze Vlaamse waterrijke natuur te ontdekken, en word je uitgenodigd voor een waterzoektocht. Je krijgt ook de kans om via video in gesprek te gaan met iemand in Oeganda en meer te weten te komen over de toegang tot water en watergebruik aan de andere kant van de wereld.

Acteur Yemi Oduwale verbruikt dagelijks 3.562 liter water

Ook acteur Yemi Oduwale, ambassadeur van Join For Water, berekende zijn watervoetafdruk:

“Ik kwam uit op een verbruik van 3.562 liter water. Elke dag! Blijkbaar ga ik daarmee al redelijk bewust met water om, maar ik schrik er toch van. Om mijn waterverbruik te verkleinen, ga ik nog vaker vegetarisch eten. Daarmee maak je echt al een groot verschil. Daarnaast wil ik zoveel mogelijk mensen oproepen om deel te nemen aan de Water Challenge, want water is kostbaar."

Tips waarmee je onze watervoorraden beschermt of thuis water bespaart:

  • Vaker plantaardig of vegetarisch eten. Vleesdieet per dag: 3600 liter water; vegetarisch dieet per dag: 2300 liter water; plantaardig dieet per dag: 1700 liter water.
  • Minder voedsel weggooien. Per kilo weggegooide etensresten, gooi je ook 1280 liter water in de vuilnisbak.
  • Korter douchen (bespaar 10 liter per minuut), een spaarknop op het toilet installeren (bespaar 5 liter per wc-beurt), je aan de lavabo wassen in de plaats van onder de douche (bespaar 50 liter per wasbeurt).

Over Join For Water

De ngo Join For Water verzekert water voor mens en natuur. Dat doen ze in 9 landen, samen met verschillende partners. Ze zetten zich in voor veerkrachtige water-ecosystemen, een fundament voor duurzame ontwikkeling en menselijk welzijn. Daarnaast beïnvloeden ze het waterbeleid van overheden en creëren ze bewustzijn bij burgers en bedrijven.

Voor meer informatie en interviewaanvragen, gelieve contact op te nemen met (niet voor publicatie): Wavemakers PR - Emanuel Sys, 0486 17 52 65 - emanuel@wavemakers.eu

 

Persbericht Join For Water - Water Challenge - 21042023.pdf 215 KB

 

 

About Wavemakers

A fresh thinking PR agency
We love to Make.Things.Move.

Mix a strategic approach with a large amount of creativity and you have the ideal recipe for a successful PR campaign. With a fresh perspective, we create bridges between you and the press and influencers through our extensive PR network in the form of a thorough PR strategy, press & influencer relations, media training and crisis communication.

Wavemakers
Grote Markt 43, 9100 Sint-Niklaas