Persbericht en -uitnodiging: WARP stelt 5de editie van kunstenparcours Coup de Ville in het teken van sport

Persbericht en -uitnodiging: WARP stelt 5de editie van kunstenparcours Coup de Ville in het teken van sport

‘Artists & Athletes: The Hill They Climb’ loopt vanaf 13 april in het centrum van Sint-Niklaas

Sint-Niklaas, 26 januari 2024 – Kunstplatform WARP kruidt het olympisch jaar met de vijfde editie van Coup de Ville. Vijf weken lang, van 13 april tot 19 mei, palmt het kunstenparcours het centrum van Sint-Niklaas in met zijn nieuwe tentoonstelling ‘Artists & Athletes: The Hill They Climb’. Verspreid over negen bijzondere locaties kan je er kunstinstallaties en -uitvoeringen bewonderen van zo’n veertig lokale en (inter)nationale kunstenaars. Deze editie legt de link tussen kunst en sport. WARP wil de obstakels die kunstenaar én sporters – van welk niveau dan ook – tegenkomen op hun pad, weergeven in verschillende kunstvormen.

Na vier succesvolle edities in 2010, 2013, 2016 en 2020 is Coup de Ville uitgegroeid tot een ​ kunstenparcours met internationale allure. Tijdens de expo bewegen bezoekers zich doorheen de kunstinstallaties van een 40-tal artiesten uit 15 verschillende landen. De Nederlandse kunstenares Eva Spierenburg bijvoorbeeld onderzocht de sterktes en zwaktes bij verschillende atleten en G-sporters. Die brengt ze in beeld aan de hand van tekeningen, schilderijen, objecten en structuren.

Maar ook lokale kunstenaars blazen je ongetwijfeld van je sokkel. Zo ontwierp de Sint-Niklase Edith Ronse speciaal voor deze editie een reeks levensgrote sculpturen geïnspireerd op de verstrengeling van lichamen bij worstelaars, judoka’s en dansers. Maar ook video, architectuur, dans en andere kunstvormen komen aan bod op het parcours dat je leidt langsheen locaties die anders zelden toegankelijk zijn voor het grote publiek.

“De kunstwerken op het parcours zijn menselijk en herkenbaar. Tegelijkertijd zetten ze aan tot nadenken. Wie deelneemt, leert er sowieso iets van bij. Sport en dan vooral ​ de obstakels in sport, lopen als rode draad doorheen de expo. Ze staan symbool voor de bergen die we allemaal wel eens moeten beklimmen. Sporten, dat is dromen najagen, discipline aanhouden, bijblijven in de race, fairplay altijd vooropstellen, het hoofd bieden aan racisme,.… Inzet, doorzettingsvermogen, werkkracht, focus en authenticiteit zijn zowel bij atleten als kunstenaars belangrijk ​ om de top te bereiken. vertelt Stef Van Bellingen, algemeen directeur van WARP.

Met een knipoog naar de Olympische Zomerspelen

Naast (inter)nationale kunstenaars worden er ook bekende en minder bekende topsporters betrokken in het parcours. Onder hen kogelstootster Jolien Boumkwo die al 21 Belgische titels verzamelde én het nationaal record op haar naam heeft staan. Haar grote droom? Deelnemen aan de Olympische Spelen deze zomer. Haar verhaal en dat van tal van andere atleten ontdek je eveneens in de expo. De volledige lijst van de kunstenaars en atleten, vind je hier.

Negen bijzondere locaties

De kunstwerken liggen langs een parcours van nog geen twee km in het hart van Sint-Niklaas. De tour is vlot toegankelijk voor bezoekers met een beperking. Starten kan bij WARP in de Apostelstraat of in de voormalige werkhuizen van de GO-scholen. Alle negen locaties hebben een eigen karakter, en vele zijn voor het eerst sinds lang toegankelijk voor publiek. In deze editie zitten onder meer de panden van de vroegere schoenenwinkel Timmermans, en drogisterij De Walvis ​ mee in de route.

Praktische informatie

De expo is te bezoeken van 13 april tot en met 19 mei 2024, telkens van donderdag tot en met zondag en dat van 9u30 tot 17u30. Tickets zijn te koop via de website, bij WARP of in de werkhuizen van de GO-scholen. Een ticket kost standaard 15 euro. Gratis voor kinderen tot 12 jaar. Jongeren tussen 12 en 22 jaar en kansenpashouders betalen 5 euro. De expo leent zich perfect om te bezoeken met je vereniging, klas, sportclub of met vrienden of familie. Meer info over groepsbezoeken via [email protected]. Wie wil kan een gids boeken die 100 euro kost voor een rondleiding van twee uur. Afgelopen editie kwamen maar liefst 10.000 bezoekers de sfeer opsnuiven.

Gedurende de hele periode van de expo worden er ook tal van randactiviteiten geprogrammeerd, vaak in samenwerking met lokale partners die het initiatief mee ondersteunen, zoals de Academie Beeld en Podium. De volledige programmatie vindt je op https://www.warp-art.be/.

 

--EINDE PERSBERICHT--

 

PERSUITNODIGING – DONDERDAG 11 APRIL OM 10u30

U bent van harte welkom om het kunstenparcours in primeur te ontdekken tijdens het persmoment op donderdag 11 april om 10u30. We verzamelen bij WARP, Apostelstraat 20 9100 Sint-Niklaas. Directeur Stef Van Bellingen licht het idee achter de expo en het parcours toe en is beschikbaar voor interviews.

Accrediteren is verplicht vóór 8 april 2024 en kan via onderstaande contactgegevens. Ook voor bijkomende informatie, beelden of quotes, mag u contact opnemen met (contactgegevens enkel voor pers, niet voor publicatie):

Kelsey Roskam account coördinator, Wavemakers PR

OVER WARP EN COUP DE VILLE

WARP, een letterwoord voor ‘Wase Artistieke Projecten’, ​ is een platform voor hedendaagse beeldende kunst. Het ontstond in 2006 en is gesitueerd in Sint-Niklaas. Het organiseert doorheen het jaar tentoonstellingen, lezingen, artist talks en workshops. Daarnaast organiseert het Coup de Ville, een kunstenparcours door centrum Sint-Niklaas dat om de paar jaar plaatsvindt. Het WARP team bestaat uit een kleine kern omringd door talrijke vrijwilligers. De organisatie van het kunstenparcours Coup de Ville wordt gedragen door meer dan 50 vrijwilligers die instaan voor de planningen, operationele organisatie, rondleidingen etc. Daarnaast wordt het ook ondersteund door verschillende lokale bedrijven. Meer informatie vindt u hier.

WARP Persbericht Coup de Ville WARP_persbericht_CDV24.pdf - 71 KB

 

Over Wavemakers

A fresh thinking PR agency
We love to Make.Things.Move.

Meng een strategische aanpak met een stevige dosis creativiteit en je hebt het recept voor een geslaagde PR-campagne. Met een frisse blik creëren wij via ons uitgebreid netwerk PR de brug tussen jou en de pers en influencers in de vorm van een gedegen PR strategie, pers- & influencer relaties, mediatraining en crisiscommunicatie. 

Wavemakers
Grote Markt 43, 9100 Sint-Niklaas