Persbericht en - uitnodiging: Binnen 9 dagen starten de 37ste Special Olympics Belgium Nationale Spelen!

Persuitnodiging: Aankomst van de Vlam van de Hoop en de Openingsceremonie op woensdag 29 mei

Tijdens het Hemelvaartweekend, van woensdag 29 mei tot zaterdag 1 juni, nemen meer dan 3400 atleten deel aan de Nationale Spelen van Special Olympics Belgium, het grootste sportevenement in België voor atleten met een verstandelijke beperking. Zij zullen het beste van zichzelf geven in 20 verschillende sporten en aangepaste disciplines op de Spelen die dit jaar in Oost-Vlaanderen worden georganiseerd. De atleten komen uit 320 Belgische clubs, en hun 1200 coaches zullen dagelijks bijgestaan worden door 1800 vrijwilligers tijdens de sportdagen op 10 verschillende sites.

Special Olympics International, de wereldwijde Olympische organisatie voor personen met een verstandelijke beperking vierde vorig jaar zijn 50-jarig bestaan met 5 miljoen atleten uit 178 landen en zet zich steeds meer en meer in voor sociale inclusie dankzij sport en om het taboe rond verstandelijke beperking te doorbreken. De Belgische afdeling werd in 1979 opgericht en viert dit jaar haar 40ste verjaardag. Dit jaar is de organisatie al toe aan zijn 37ste editie van de Special Olympics Belgium Nationale Spelen die plaatsvinden in de gastgemeentes Sint-Niklaas en Beveren in Oost-Vlaanderen. De 20 sporten en aangepaste disciplines zijn verspreid over 10 sportsites waar meer dan 3400 atleten bijeen komen. De atleten hebben alle mogelijke leeftijden tussen de 8 en 79 jaar. 

Dit evenement brengt dagelijks ongeveer 10 000 personen samen en dankt dit succes vooral aan de inzet van meer dan 1800 vrijwilligers per dag. Deze vrijwilligers komen uit alle hoeken van het land naar Sint-Niklaas en Beveren om de organisatie in goede banen te leiden.

Net zoals bij de Olympische Spelen is er een onthaal voorzien voor de families, VIPS en pers en staat er zoals de traditie het wenst een Openingsceremonie gepland op woensdag 29 mei, gepresenteerd door Sean Dhondt (zanger en presentator) en Cécile Djunga (weervrouw RTBF) in aanwezigheid van hunne Koninklijke hoogheden Prinses Astrid en Prins Lorenz.  Op zaterdag 1 juni staat er de Sluitingsceremonie op het programma. Tijdens de openingsceremonie zal Gella Vandecaveye, ex-judoka en Olympisch medaillewinnaar de Vlam van de Hoop aansteken in aanwezigheid van een groot aantal toeschouwers.

Aangezien de Spelen over twee gemeentes verdeeld zijn dit jaar, zal de Vlam van de Hoop op beide locaties branden gedurende de hele periode van de Spelen.

Special Olympics Belgium is meer dan sport alleen en biedt voor het 16de jaar op rij het Healthy Athletes Program aan tijdens de Nationale Spelen waarbij de atleten zich gratis kunnen laten screenen in 7 verschillende domeinen: Fit Feet, Fun Fitness, Health Promotion, Healthy Body, Healthy Hearing, Opening Eyes, Special Smiles.

Voor het eerst wordt er een 8ste gezondheidsthema toegevoegd dit jaar: Diabetes Prevention, die het risico op diabetes  type 2 opspoort. Tijdens de Nationale Spelen zullen deze 8 gezondheidsscreenings te vinden zijn in de Sportzone Beveren.

Nog een andere nieuwigheid dit jaar zijn de Radio 2 Play Unified Experiences. De atleten zullen hierbij 6 nieuwe unified sportdisciplines kunnen ontdekken: golf, rugby, baseball, yoga, wielrennen en karaté.

Bovendien zijn er alle dagen van de Spelen animaties gepland en is er huisvesting voorzien voor 2700 atleten, coaches, scheidsrechters en vrijwilligers, een shuttledienst voor de deelnemers een het publiek en is er een cateringdienst die instaat voor 5300 warme maaltijden en 15000 lunchpakketten!

Op woensdag 29 mei vindt de Torch Run plaats, een fakkelloop van 17 km die vertrekt in het park van Kasteel Cortewalle in Beveren en eindigt in Puyenbeke Stadion (Watermolendreef) in Sint-Niklaas. De Vlam van de Hoop wordt gedragen en omringd door maar liefst 200 marathonlopers bestaande uit atleten, vips, studenten van de lokale politieschool en federale politieagenten.

PERSUITNODIGING: BELEEF DE SPECIAL OLYMPICS BELGIUM NATIONALE SPELEN EN DE OPENINGSCEREMONIE IN AANWEZIGHEID VAN PRINSES ASTRID EN PRINS LORENZ

Ook dit jaar rekent de organisatie op de pers om onze Belgische atleten in de kijker te plaatsen. Voor interviews met atleten, de organisatie en een bezoek aan de Special Olympics Belgium Nationale Spelen kan u terecht bij  Elke De Mayer (0485 75 28 66) of Amélie Putmans (0477 20 09 70).

Programma Torch Run – Woensdag 29 mei om 14u30
Vertrek in het Park van Kasteel Cortewalle in Beveren (Parking Gravenplein, speech et aansteken van de Vlam van de Hoop om 14h30, vertrek van de vlam om 14h45 en aankomst voorzien in Puyenbeke Stadion (Watermolendreef) om 17h30.

Gelieve u te accrediteren via mail bij amelie@wavemakers.eu of via telefoon 0477 200 970.

Programma Openingsceremonie – Woensdag 29 mei om 18u00 (GEEN TOEGANG ZONDER PERSKAART)

18u – ontvangst pers bij Perscenter
IBIS Hotel Sint-Niklaas – Hemelaerstraat 2, 9100 Sint-Niklaas
18u10 – Persbriefing verplicht om toegang te krijgen op Openingsceremonie
18u30 – Vertrek naar de plaats van aankomst van het prinselijke paar
18u45 – Aankomst van het prinselijke paar
19u05 – Ontmoeting van het prinselijke paar met de atleten
19u30 – Start van de Openingsceremonie
21u24 – De Prinses verklaart de Spelen voor geopend
22u10 – Einde voorzien

Geen toegang zonder perskaart en accreditatie. Accreditaties dienen op voorhand aangevraagd te worden bij Amélie Putmans via mail amelie@wavemakers.eu

Tijdens de Nationale Spelen en vanaf 30 mei bent u welkom in het perscenter in het Freethielstadion op de 2de verdieping (Voetbalstation van Waasland-Beveren). U kan parkeren op de VIP parking (Klapperstraat) op vertoon van uw persaccreditatie. De publieke parking op het Stationsplein is ook toegankelijk.

Openingsuren van het perscenter :

 • Donderdag 30/05 : 8u – 19u
 • Vrijdag 31/05 : 8u – 19u
 • Zaterdag 01/06 : 8u – 19u

Gelieve op voorhand uw accreditatie aan te vragen bij Elke De Mayer via mail elke@wavemakers.euof via telefoon 0485 75 28 66.

Doorheen de dag zijn er doorlopend shuttles tussen Beveren en Sint-Niklaas voorzien voor het publiek, pers kan hier ook gebruik van maken.

Aantal atleten per discipline :

 • Motorische activiteiten – 55 atleten
 • Aangepaste fysieke activiteiten– 102 atleten
 • Atletiek – 752 atleten et 11 unified partners
 • Badminton – 127 atleten et 14 unified partners
 • Basketball – 196 atleten
 • Bocce – 114 atleten
 • Bowling – 186 atleten
 • Wielrennen – 143 atleten
 • Paardrijden – 92 atleten
 • Floorball – 113 atleten
 • Voetbal – 290 atleten et 18 unified partners
 • Gymnastiek – 84 atleten
 • Sportspelen – 122 atleten
 • Judo – 83 atleten
 • Zwemmen – 550 atleten
 • Netbal – 190 atleten et 7 unified partners
 • Tennis – 45 atleten
 • Tafeltennis  – 147 atleten
 • Triatlon – 33 atleten
 • Zeilen– 20 atleten et 10 unified partners

Aantal atleten per provincie :

 • Antwerpen – 466 atleten et 7 unified partners
 • Vlaams-Brabant  – 342 atleten et 13 unified partners
 • Waals-Brabant – 165 atleten
 • Brussel – 194 atleten et 5 unified partners
 • West-Vlaanderen – 429 atleten et 4 unified partners
 • Oost-Vlaanderen  – 329 atleten et 5 unified partners
 • Henegouwen – 625 atleten et 9 unified partners
 • Luik – 320 atleten et 3 unified partners
 • Limburg – 309 atleten et 14 unified partners
 • Luxemburg – 52 atleten
 • Namen – 107 atleten

Onze atleet-ambassadeurs (zie persdossier pagina 13) zijn beschikbaar voor interviews. Ook andere atleten per provincie zijn beschikbaar, u kan hun profielen ontvangen op aanvraag.

Voor meer informatie en interviewaanvragen, gelieve contact op te nemen met: Wavemakers PR & Communications, Elke De Mayer, elke@wavemakers.eu, +32 (0)485 75 28 66.  

Blijf op de hoogte via www.facebook.com/SpecialOlympicsBelgium
De officiële hashtags zijn: #SpecialOlympicsBelgium2019 #SintNiklaasBeveren

Over Special Olympics

Special Olympics is een internationale beweging die het hele jaar olympische sporten aanbiedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Via sport wil Special Olympics hun zelfvertrouwen, hun gezondheid en hun mogelijkheden in het dagelijkse leven verbeteren. De beweging wil het taboe dat vandaag nog altijd bestaat rond personen met een verstandelijke beperking doorbreken, om zo respect en waardering te creëren voor alle personen met een verstandelijke beperking. Special Olympics werd opgericht in de Verenigde Staten in 1968 door Eunice Kennedy Shriver en telt vandaag 4 miljoen atleten in 178 landen.

De vzw Special Olympics Belgium werd opgericht in 1979. De organisatie staat onder de Hoge Bescherming van Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin. Tia Hellebaut en Kevin De Bruyne zijn meter en peter van de organisatie die erkend is door het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité. De Nationale Spelen van Special Olympics Belgium zijn HET sportief hoogtepunt van het jaar voor meer dan 3400 atleten met een verstandelijke beperking. Special Olympics Belgium is ook internationaal aanwezig, met de deelname van Belgische atleten aan de Wereldzomer- en Wereldwinterspelen.

Meer informatie vindt u hier: www.special-olympics.be of www.facebook.com/SpecialOlympicsBelgium

Persdossier: https://www.special-olympics.be/wp-content/uploads/2019/05/Persdossier-Nationale-Spelen-2019.pdf

Contacteer ons
Over Wavemakers

A fresh thinking PR agency
We love to Make.Things.Move.

Meng een strategische aanpak met een stevige dosis creativiteit en je hebt het recept voor een geslaagde PR-campagne. Met een frisse blik creëren wij via ons uitgebreid netwerk PR de brug tussen jou en de pers en influencers in de vorm van een gedegen PR strategie, pers- & influencer relaties, mediatraining en crisiscommunicatie. 

Wavemakers
Stationsstraat 16, 9220 Hamme