Persbericht: Belgische delegatie Special Olympics-atleten vertrekt op vrijdag 8 maart naar de Wereld Zomerspelen in Abu Dhabi

Brussel - Op 12 maart start in Abu Dhabi de 15de editie van de Special Olympics Wereld Zomerspelen waar 80 Belgische atleten met een verstandelijke beperking en unified partners samen met 7.500 atleten uit 190 verschillende landen aan deelnemen. Gedurende 11 dagen zullen de atleten en unified partners van Special Olympics Belgium (SOB), de Olympische organisatie voor atleten met een verstandelijke beperking het beste van zichzelf geven in 14 verschillende sportdisciplines.

De Wereld Zomerspelen, die om de vier jaar plaatsvinden, worden dit jaar in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten georganiseerd. Alle 190 deelnemende landen, 3.000 coaches, 20.000 vrijwilligers en duizenden toeschouwers worden verwelkomd in 11 sportsites in Abu Dhabi en Dubai.

De Belgische delegatie, die bestaat uit 29 coaches, 3 stafleden, 64 atleten en hun 16 unified partners, vertrekt op vrijdagochtend 8 maart vanaf Brussels Airport naar gaststad Dubai waar ze drie dagen verblijven om te trainen en te proeven van de lokale cultuur. Het Play Unified-principe is simpel: mensen met en zonder verstandelijke beperking in één team laten sporten om zo de sociale inclusie te bevorderen, het taboe rond de beperking te doorbreken en van elkaar te leren.

“Onze atleten en unified partners zijn allemaal ontzettend fier om deel uit te maken van de Belgische delegatie en tellen vol spanning af naar het vertrek. Ze willen bewijzen aan de buitenwereld wat ze in hun mars hebben en gaan ook voor de team spirit die leeft in onze grote delegatie. We hopen om met medailles naar huis te komen, maar zoals steeds is ons motto “meedoen is belangrijker dan winnen”. We zijn er helemaal voor om klaar om naar de Wereld Zomerspelen te vertrekken”, aldus Eddy Beckers, Head of Delegation.

Programma:

 • Vertrek Brussels Airport: 8 maart
 • Host Town programma: 9-10 maart
 • Openingsceremonie: 14 maart
 • De Spelen: 12-20 maart
 • Sluitingsceremonie: 21 maart
 • Terugkomst Brussels Airport: 22 maart

Op dinsdag 12 maart starten de eerste divisioning-proeven om te testen in welke categorieën onze atleten zullen deelnemen. De Spelen worden officieel geopend op 14 maart in het Zayed Sports City Stadium te Abu Dhabi en het belooft een groots spektakel te worden. Tijdens de ceremonie wordt traditiegetrouw de Vlam van de Hoop aangestoken die eerst tijdens de Torch Run doorheen alle Arabische Emiraten passeert.

Vanaf vrijdag 15 maart starten de eerste competities waarbij al onze atleten en unified partners het beste van zichzelf tonen in 14 verschillende sportdisciplines. In Abu Dhabi is de verdeling als volgt:

 • ADNEC: unified basketbal, tafeltennis, gymnastiek, badminton, bocce en judo
 • Zayed Sports City:  tennis, unified voetbal en bowling
 • Abu Dhabi Sailing & Yacht Club: unified zeilen  
 • Yas Marina Circuit: wielrennen
 • Al Forsan Resort: paardrijden

In Dubai vinden de volgende sporten plaats voor de Belgische delegatie:

 • Hamdan Sports Complex: zwemmen
 • Dubai Police Club Stadium: atletiek

De Belgische delegatie ziet er als volgt uit:

Sport

Atleet M

Atleet V

Unified Partner M

Unified Partner V

Atletiek

3

3

 

 

Badminton

1

1

1

 

Bocce

2

1

1

 

Bowling

2

2

 

 

Gymnastiek

2

2

 

 

Paardrijden

2

2

 

 

Judo

3

1

 

 

Tafeltennis

2

1

1

 

Tennis

2

2

 

 

Unified basketbal

6

 

3

1

Unified voetbal

6

 

4

1

Unified zeilen

6

1

3

1

Wielrennen

4

2

 

 

Zwemmen

2

3

 

 

Naast sport is er ook ruimte voor onder andere amusement en het Healthy Athletes Program waarbij de gezondheid van alle deelnemers gratis wordt gescreend.

De Wereld Zomerspelen eindigen traditiegetrouw met een grootse Sluitingsceremonie op donderdag 21 maart in de Zayed Sports City Stadium. Meteen daarna vertrekt de delegatie terug richting Brussels Airport. Alle atleten, unified partners en coaches worden de dag nadien warm onthaald tijdens een receptie omstreeks 08u in het Sheraton hotel van Brussels Airport.

U vindt meer informatie over de atleten van de Belgische delegatie hieronder.

Blijf op de hoogte via www.facebook.com/SpecialOlympicsBelgium en www.facebook.com/WorldGamesAD

De officiële hashtags zijn: #MeetTheDetermined, #AbuDhabi2019, #WorldGamesAD, #SpecialOlympics, #WalkUnified, #InAbuDhabi, #UAE, #Inclusion, #IntellectualDisability

De officiële hashtags die daarnaast door België worden gebruikt zijn: #TeamBelgium, #TeamSOBelgium en #PlayUnified

Voor accreditaties, meer informatie en interviewaanvragen, gelieve contact op te nemen met: Wavemakers PR & Communications, Astrid De Paep, astrid@wavemakers.eu,  +32 (0)476 58 02 74

Over Special Olympics
Special Olympics is een internationale beweging die het hele jaar olympische sporten aanbiedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Via sport wil Special Olympics hun zelfvertrouwen, hun gezondheid en hun mogelijkheden in het dagelijkse leven verbeteren. De beweging wil het taboe dat vandaag nog altijd bestaat rond personen met een verstandelijke beperking doorbreken, om zo respect en waardering te creëren voor alle personen met een verstandelijke beperking. Special Olympics werd opgericht in de Verenigde Staten in 1968 door Eunice Kennedy Shriver en telt vandaag 4 miljoen atleten in 178 landen.

De vzw Special Olympics Belgium werd opgericht in 1979. De organisatie staat onder de Hoge Bescherming van Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin. Tia Hellebaut en Kevin De Bruyne zijn meter en peter van de organisatie die erkend is door het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité. De Nationale Spelen van Special Olympics Belgium zijn HET sportief hoogtepunt van het jaar voor meer dan 3400 atleten met een verstandelijke beperking. Special Olympics Belgium is ook internationaal aanwezig, met de deelname van Belgische atleten aan de Wereldzomer- en Wereldwinterspelen.

Meer informatie vindt u hier: www.special-olympics.be of www.facebook.com/SpecialOlympicsBelgium

Persdossier: https://www.special-olympics.be/wp-content/uploads/2019/02/Persdossier-2019.pdf

 

Contacteer ons
Over Wavemakers

A fresh thinking PR agency
We love to Make.Things.Move.

Meng een strategische aanpak met een stevige dosis creativiteit en je hebt het recept voor een geslaagde PR-campagne. Met een frisse blik creëren wij via ons uitgebreid netwerk PR de brug tussen jou en de pers en influencers in de vorm van een gedegen PR strategie, pers- & influencer relaties, mediatraining en crisiscommunicatie. 

Wavemakers
Stationsstraat 16, 9220 Hamme