Persbericht: 37e editie van de Special Olympics Belgium Nationale Spelen van 29 mei tot en met 1 juni 2019 in Sint-Niklaas en Beveren.

Zeilen voor het eerst op de agenda als Olympische discipline

Beveren - Vandaag kondigde Special Olympics Belgium (SOB), de Olympische organisatie voor atleten met een verstandelijke beperking,  de 37ste editie van de Nationale Spelen aan. De Spelen zijn het sportief hoogtepunt van het jaar, waar meer dan 3400 Belgische atleten aan deelnemen. In 2019 zijn de Oost-Vlaamse gemeentes Sint-Niklaas en Beveren tijdens het Hemelvaartweekend de gastgemeentes, met dit jaar ook 1 extra discipline, namelijk zeilen.

Een extra discipline in 2019
Jaarlijks brengen de Special Olympics Belgium Nationale Spelen meer dan 3 400 atleten, 1 200 coaches, 1 900 vrijwilligers per dag en ongeveer 10 000 toeschouwers bij elkaar en dit steeds in nieuwe gastgemeentes. Vandaag werd bekend gemaakt dat in 2019 de stad Sint-Niklaas en de gemeente Beveren hun krachten bundelen om dit sportief evenement met 20 sporten en aangepaste disciplines te hosten op 9 verschillende sportsites. Het is een uitzonderlijke editie want voor de eerste keer wordt ook zeilen aangeboden op deze Olympische wedstrijd. Dankzij de groeiende interesse in deze discipline,  de vele nationale en internationale evenementen, en het feit dat 5 Belgische boten deelnemen aan de Wereld Zomerspelen in Abu Dhabi in maart 2019. Daarnaast heeft  de goede locatie van recreatiepark De Ster in Sint-Niklaas de doorslag gegeven om dit jaar zeilen aan te bieden als 20ste discipline.  Eddy Beckers, National Games Director van SOB, reageert: “Ik kijk ontzettend uit naar onze jaarlijkse sportbijeenkomst en we zijn dan ook zeer tevreden om volgend jaar neer te strijken in Sint-Niklaas en Beveren. Zeilen is een sportdiscipline die we deze editie voor de eerste keer aanbieden. Het bewijs dat onze organisatie groeit en klaar is om het steeds grootser en gevarieerder aan te pakken voor onze atleten tijdens de Nationale Spelen. Wie weet wordt zeilen wel een vaste 20e aangeboden discipline tijdens onze vierdaagse.”

Burgemeester van Sint-Niklaas Lieven Dehandschutter is trots: “In het sportbeleid van Sint-Niklaas vormen personen met een beperking een specifieke doelgroep. Daarom is het voor onze stad ook een eer medeorganisator te zijn van de Special Olympics Belgium Nationale Spelen.” Burgemeester van Beveren Marc Van de Vijver voegt hier even enthousiast aan toe: “Beveren zorgt er, als dé sportgemeente, voor dat elke sporter, zowel de professionele als de recreatieve, de valide als de mindervalide, een accommodatie vindt die aan zijn of haar noden voldoet.”

Een Olympisch kampioen als Gezicht van de Spelen
Tijdens de Spelen wordt er ook veel aandacht besteed aan unified-competities en -demonstraties. Tijdens Unified-competities sporten atleten met en zonder verstandelijke beperking samen in één team. Dit bevordert onder meer de sociale inclusie en nieuwe vriendschappen komen tot leven. Tijdens de persvoorstelling stond een Unified Sport Experience op het programma in tafeltennis. De gastsprekers en verschillende SOB-atleten van de Geelse Tafeltennisclub waagden zich allemaal aan deze sportieve afsluiter. Jaarlijks wordt ook het nieuwe ‘Gezicht van de Spelen’ gekozen. Dat is telkens een SOB-atleet uit de regio van de gastgemeentes. Dit jaar viel de eer te beurt aan Lieven Mels (43 jaar) uit Lokeren. Lieven behaalde in 2015 een gouden medaille wielrennen op de Wereldspelen in Los Angeles. Bij het tafeltennissen toonde wat hij in z’n mars had, ook al was het niet de discipline waarin hij deelneemt: “Ik ben een wielrenner in hart en nieren, maar speciaal voor Special Olympics speel ik heel graag een Unified Tafeltennis-demonstratie. Ik ben fier dat SOB mij als ‘gezicht’ heeft gevraagd. Op naar de Spelen!”.

De 20 sport- en aangepaste disciplines zijn verdeeld over beide gastlocaties, enkel voor wielrennen moet er nog definitief worden beslist. Sint-Niklaas opent de deuren in:

  • De Witte Molen: gymnastiek en netbal
  • ’t Bau-huis: judo en bocce
  • La Rosteehoeve: paardrijden
  • Bowlingpaleis: bowling
  • Stedelijk zwembad Sinbad: triatlon zwemmen
  • Recreatiepark De Ster: zeilen

In Beveren kunnen de atleten terecht voor:

  • Sportpark Beveren: atletiek, badminton, floorball, tafeltennis, triatlon lopen, voetbal, zwemmen, aangepaste fysieke activiteiten, motorische activiteiten en sportspelen
  • TC Beckhand: tennis
  • ’t Wit Zand: basketbal

Traditiegetrouw zijn de Openingsceremonie met het aansteken van de Special Olympics Vlam – de Vlam van de Hoop - en Torch Run voorzien op woensdag 29 mei 2019. Dit jaar gaat de openingsceremonie door op de Grote Markt van Sint-Niklaas. De ceremonie is gratis en open voor het grote publiek. De dag nadien gaan de competities van start. De 37ste editie wordt op zaterdag 1 juni 2019 afgesloten met een Sluitingsceremonie waarna de atleten huiswaarts keren. Naast sport wordt er ook aandacht besteed aan de gezondheid van de atleten met het Healthy Athletes Program waar atleten zich gratis kunnen laten onderzoeken in 7 verschillende gezondheidsdisciplines: Fit Feet, Fun Fitness, Health Promotion, Healthy Body, Healthy Hearing, Opening Eyes en Special Smiles.

Voor meer informatie en interviewaanvragen, gelieve contact op te nemen met:
Wavemakers PR & Communications, Astrid De Paep, astrid@wavemakers.eu,  +32 (0)476 58 02 74

Over Special Olympics
Special Olympics is een internationale beweging die het hele jaar olympische sporten aanbiedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Via sport wil Special Olympics hun zelfvertrouwen, hun gezondheid en hun mogelijkheden in het dagelijkse leven verbeteren. De beweging wil het taboe dat vandaag nog altijd bestaat rond personen met een verstandelijke beperking doorbreken, om zo respect en waardering te creëren voor alle personen met een verstandelijke beperking. Special Olympics werd opgericht in de Verenigde Staten in 1968 door Eunice Kennedy Shriver en telt vandaag 4 miljoen atleten in 178 landen.

De vzw Special Olympics Belgium werd opgericht in 1979. De organisatie staat onder de Hoge Bescherming van Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin. Tia Hellebaut en Kevin De Bruyne zijn meter en peter van de organisatie die erkend is door het Belgisch en Interfederaal Olympisch Comité. De Nationale Spelen van Special Olympics Belgium zijn HET sportief hoogtepunt van het jaar voor meer dan 3400 atleten met een verstandelijke beperking. Special Olympics Belgium is ook internationaal aanwezig, met de deelname van Belgische atleten aan de Wereldzomer- en Wereldwinterspelen.

Meer informatie vindt u hier: www.playunified.be of www.facebook.com/SpecialOlympics.be

Persdossier : https://www.special-olympics.be/wp-content/uploads/2018/09/Persdossier-2018-NL.pdf

 

Contacteer ons
Over Wavemakers

A fresh thinking PR agency
We love to Make.Things.Move.

Meng een strategische aanpak met een stevige dosis creativiteit en je hebt het recept voor een geslaagde PR-campagne. Met een frisse blik creëren wij via ons uitgebreid netwerk PR de brug tussen jou en de pers en influencers in de vorm van een gedegen PR strategie, pers- & influencer relaties, mediatraining en crisiscommunicatie. 

Wavemakers
Stationsstraat 16, 9220 Hamme