Media-alert: Z.K.H. Prins Laurent en minister Kris Peeters huldigen het Special Olympics Healthy Communities project

Slotevent ‘Eten is een Feest’ in Ter Heide (Genk)

Genk - Vandaag vond in Ter Heide, een voorziening voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke meervoudige beperking, de 6e editie plaats van ‘Eten is een Feest’. Dit project is een initiatief van Special Olympics Belgium (SOB), de Olympische organisatie voor atleten met een verstandelijke beperking, dat draait rond goede voedingszorg en aangepaste sportieve activiteiten voor personen met slik- en kauwproblemen. Voor deze afsluitende editie stak Vice-eersteminister en Minister van Gelijke Kansen en Personen met een beperking Kris Peeters de Vlam van de Hoop aan en huldigde Z.K.H. Prins Laurent de atleten tijdens de medaille-uitreiking.
 

Het Healthy Communities (HC) project van Special Olympics Belgium richt zich specifiek op drie disciplines waaronder Health Promotion dat zorgt voor screenings en een educatief programma rond een gezonde levensstijl. Dankzij de steun van Special Olympics International en de Golisano Foundation, oprichters van het HC, kreeg SOB de kans om 6 edities van ‘Eten is een Feest’ te organiseren in voorziening Ter Heide. Vandaag vond de laatste editie plaats in Genk. Diane Buekers (Coördinator voeding - Ter Heide en Clinical Director Health Promotion - SOB) legt het concept uit: “Er wordt telkens een feestbuffet met aangepaste gerechten, op gebied van consistentie en dieet aangeboden aan personen met een ernstig meervoudige beperking met slik- en kauwproblemen. Zo hebben zij de vrije keuze over alle gerechten en alle andere aanwezigen eten mee om te ervaren hoe deze aangepaste voeding toch lekker en feestelijk kan zijn. In de dagelijkse realiteit is er vaak weinig keuze aan gerechten voor deze doelgroep.”

Minister Kris Peeters stak de Vlam van de Hoop aan. “Special Olympics kent een mooie traditie van mensen te verbinden door meer sport. Dat is bemoedigend, want gezond leven is voor ons allemaal niet enkel gezond eten, maar ook voldoende bewegen. Met hun aangepast buffet en uitgewerkte oefeningen past ‘Eten is een Feest’ van de Healthy Communities perfect in die traditie. Dit initiatief verdient mijn respect en ik was met veel plezier aanwezig.” Ook Zuhal Demir, voormalig Staatssecretaris voor Personen met een beperking en gemeenteraadslid in Genk was aanwezig.

Naast feestelijk aangepaste voeding was er ook aandacht voor beweging. Drie aangepaste sportdisciplines stonden op de het programma: allebal (voor personen die alle ledematen kunnen gebruiken), tafelbal (voor personen die enkel de bovenste ledematen gebruiken) en ligvoetbal (voor personen die moeilijk uit zichzelf kunnen bewegen). Diane Buekers verduidelijkt: “De rollen worden omgekeerd door de voeding en bewegingsactiviteiten aan te passen voor de personen die het meest kwetsbaar zijn op gebied voeding en bewegen. We passen alles aan en bezoekers/supporters doen gewoon mee, ook al zijn de aanpassingen voor hen niet nodig.

Z.K.H. Prins Laurent kwam supporteren voor de bewoners die nadien een medaille ontvingen uit handen van de prins zelf.

Voor meer informatie en interviewaanvragen, gelieve contact op te nemen met:
Wavemakers PR & Communications, Astrid De Paep, astrid@wavemakers.eu,  +32 (0)476 58 02 74

Over Special Olympics
Special Olympics is een internationale beweging die het hele jaar olympische sporten aanbiedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Via sport wil Special Olympics hun zelfvertrouwen, hun gezondheid en hun mogelijkheden in het dagelijkse leven verbeteren. De beweging wil het taboe dat vandaag nog altijd bestaat rond personen met een verstandelijke beperking doorbreken, om zo respect en waardering te creëren voor alle personen met een verstandelijke beperking. Special Olympics werd opgericht in de Verenigde Staten in 1968 door Eunice Kennedy Shriver en telt vandaag 4 miljoen atleten in 178 landen.

De vzw Special Olympics Belgium werd opgericht in 1979. De organisatie staat onder de Hoge Bescherming van Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin. Tia Hellebaut en Kevin De Bruyne zijn meter en peter van de organisatie die erkend is door het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité. De Nationale Spelen van Special Olympics Belgium zijn HET sportief hoogtepunt van het jaar voor meer dan 3400 atleten met een verstandelijke beperking. Special Olympics Belgium is ook internationaal aanwezig, met de deelname van Belgische atleten aan de Wereldzomer- en Wereldwinterspelen.

Over Healthy Communities
Healthy Communities (HC) is een aanvulling op het Healthy Athletes Program (HAP) van Special Olympics Belgium (SOB). Het project heeft als doel om, naast de gezondheidsscreenings van Special Olympics atleten tijdens sportevenementen, het hele jaar door te werken aan een betere gezondheid en betere toegang tot de gezondheidszorg voor personen met een verstandelijke beperking.

Meer informatie vindt u hier: www.playunified.be of www.facebook.com/SpecialOlympics.be

Persdossier : https://www.special-olympics.be/wp-content/uploads/2018/09/Persdossier-2018-NL.pdf

Contacteer ons
Over Wavemakers

A fresh thinking PR agency
We love to Make.Things.Move.

Meng een strategische aanpak met een stevige dosis creativiteit en je hebt het recept voor een geslaagde PR-campagne. Met een frisse blik creëren wij via ons uitgebreid netwerk PR de brug tussen jou en de pers en influencers in de vorm van een gedegen PR strategie, pers- & influencer relaties, mediatraining en crisiscommunicatie. 

Wavemakers
Stationsstraat 16, 9220 Hamme