Media alert: Succesvolle eerste competitiedag, met bezoek van Hunne Koninklijke Hoogheden Prins Laurent en Prinses Claire, en tal van Unified-activiteiten!

Media alert: Succesvolle eerste competitiedag, met bezoek van Hunne Koninklijke Hoogheden Prins Laurent en Prinses Claire, en tal van Unified-activiteiten!

De competitie van de 36ste editie van de Special Olympics Belgium Nationale Spelen is van start gegaan onder ideale weersomstandigheden. Vandaag werden maar liefst vijf Unified Experiences georganiseerd om sport tussen atleten met en zonder verstandelijke beperking te bevorderen. Met de komst van de prinselijke familie naar Doornik en Moeskroen kon de dag niet meer stuk. Tot en met zaterdag zijn deze spelen voor mensen met een verstandelijke beperking de perfecte uitlaatklep voor sportcompetitie en -plezier.

Meer dan 3.400 atleten hebben vandaag al laten zien wat ze in huis hebben; vanaf het eerste uur was er meteen opperste concentratie bij iedereen. De sfeer zat er duidelijk goed in op de negen verschillende locaties waar de 19 sport- en aangepaste disciplines plaatsvinden.

Koninklijk bezoek

Hunne Koninklijke Hoogheden Prins Laurent, Prinses Claire en hun drie kinderen brachten vandaag een bezoek aan de Spelen. Op de Futurosport in Moeskroen namen ze uitgebreid de tijd om atleten en hun families te ontmoeten. Ze kregen ook een rondleiding door het Healthy Athletes Program, een geheel van zeven gezondheidsprogramma’s voor de Special Olympics-atleten waar ze gratis hun gehoor, zicht, tanden… kunnen laten screenen. In Moeskroen deelde het koninklijke bezoek tot slot ook medailles uit aan heel tevreden deelnemers in atletiek.

In Doornik kregen de atleten in floorball dan weer deze eer in de Hall des Sports. Even later waren Prinses Claire en de kinderen zelf ook te vinden op het Unified Floorball-terrein, waar ze met volle overgave een wedstrijd meespeelden. Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Laurent kon zijn enthousiasme alvast niet verbergen: “Het doet echt plezier om hier te zijn. We houden er ook aan alle atleten en vrijwilligers een hart onder de riem te steken tijdens dit bijzondere evenement. Vandaag was waarlijk een onvergetelijk moment voor onze kinderen en onszelf.”

Taboes doorbreken

Special Olympics probeert het taboe dat vandaag nog steeds bestaat rond verstandelijke beperkingen verder te doorbreken en doet dat onder andere door in te zetten op Unified Sports: daarbij vormen atleten met en zonder verstandelijke beperking samen één team. Zo werden er vandaag een “Judo Unified Kata” en unified wedstrijden in floorball, frisbee en voetbal georganiseerd. Julie Bourgeois (30), atleet-ambassadeur van Special Olympics Belgium, mocht de Unified Kata meedoen. 

De voetbalmatch vond dan weer plaats met het team dat volgend jaar in maart zal deelnemen aan de Wereld Zomerspelen in Abu Dhabi. Onder een waterig zonnetje speelden de voetballers alsof hun leven ervan hing. Vriendschap stond duidelijk op de eerste plaats, hoewel een gouden medaille altijd mooi meegenomen is.

Enkele niet te missen highlights voor morgen en overmorgen:

  • VIPs: vrijdag 11/05 - bezoek van ambassadeur Tomas Van Den Spiegel die de basketbal-atleten komt aanmoedigen in de Hall des Sports in Doornik.
  • Competities: vrijdag 11/05 - doorlopend van 9u tot 17u op alle negen sportvenues.
  • Unified Experiences: 12u tot 13u - tafeltenniswedstrijd met het team dat volgend jaar deelneemt aan de Wereld Zomerspelen in Abu Dhabi.
  • SPECIAL FM: de Special Olympics-radiozender in samenwerking met het RITCS te beluisteren via de “luister live”-knop op www.xlair.be.
  • Op zaterdag 12/05 na de laatste wedstrijden en medaille-uitreikingen, is het tijd voor de Sluitingsceremonie om 17u op de Futurosport te Moeskroen. Deze is toegankelijk voor iedereen.

PERSUITNODIGING:

Wie aanwezig wil zijn tijdens de competities kan steeds op voorhand een accreditatie aanvragen via amelie@wavemakers.eu .

Tijdens het evenement kan u terecht bij Amélie Putmans (0477 20 09 70 – donderdag en zaterdag) of Serge Cornelus (0479 21 59 90 - vrijdag). Zij ontvangen u graag in het mediacenter in Tournai Expo te Doornik waar u ook uw accreditatie kan ophalen. Parkeren kan op de VIP-parking op vertoon van uw pers-accreditatie.

Onze atleet-ambassadeurs (zie persdossier, pagina 13) zijn beschikbaar voor interviews. Ook andere atleten per provincie zijn beschikbaar; u kan hun profielen terugvinden in bijlage.

Blijf op de hoogte via www.facebook.com/SpecialOlympicsBelgium .
De officiële hashtags zijn: #SpecialOlympicsBelgium2018 #TournaiMouscron .

Over Special Olympics

Special Olympics is een internationale beweging die het hele jaar olympische sporten aanbiedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Via sport wil Special Olympics hun zelfvertrouwen, hun gezondheid en hun mogelijkheden in het dagelijkse leven verbeteren. De beweging wil het taboe dat vandaag nog altijd bestaat rond personen met een verstandelijke beperking doorbreken, om zo respect en waardering te creëren voor alle personen met een verstandelijke beperking. Special Olympics werd opgericht in de Verenigde Staten in 1968 door Eunice Kennedy Shriver en telt vandaag 4 miljoen atleten in 178 landen.

De vzw Special Olympics Belgium werd opgericht in 1979. De organisatie staat onder de Hoge Bescherming van Hunne Majesteiten Koning Filip en Koningin Mathilde. Tia Hellebaut en Kevin De Bruyne zijn meter en peter van de organisatie die erkend is door het Belgisch en Interfederaal Olympisch Comité. De Nationale Spelen van Special Olympics Belgium zijn HET sportief hoogtepunt van het jaar voor meer dan 3400 atleten met een verstandelijke beperking. Special Olympics Belgium is ook internationaal aanwezig, met de deelname van Belgische atleten aan de Wereldzomer- en Wereldwinterspelen.

Meer informatie vindt u hier: www.special-olympics.be of www.facebook.com/SpecialOlympics.be .

Persdossier : https://www.special-olympics.be/wp-content/uploads/2018/02/Persdossier-2018-NL.pdf .

Persdossier van de Nationale Spelen: https://www.special-olympics.be/wp-content/uploads/2018/04/SOB-Persdossier-Nationale-Spelen-2018.pdf .

Contacteer ons
Over Wavemakers

A fresh thinking PR agency
We love to Make.Things.Move.

Meng een strategische aanpak met een stevige dosis creativiteit en je hebt het recept voor een geslaagde PR-campagne. Met een frisse blik creëren wij via ons uitgebreid netwerk PR de brug tussen jou en de pers en influencers in de vorm van een gedegen PR strategie, pers- & influencer relaties, mediatraining en crisiscommunicatie. 

Wavemakers
Stationsstraat 16, 9220 Hamme