Media Alert en persuitnodiging: 8 000 toeschouwers en een prinselijk echtpaar vanavond op de Grote Markt in Sint-Niklaas

Media Alert en persuitnodiging: 8 000 toeschouwers en een prinselijk echtpaar vanavond op de Grote Markt in Sint-Niklaas

De atleten van Special Olympics krijgen op donderdag 30 mei bezoek van de Red Flames

Sint-Niklaas - Deze eerste dag van de Special Olympics Belgium National Games is van start gegaan met de Torch Run. Een 17 kilometer lange fakkelloop tussen Beveren en Sint-Niklaas, de twee gaststeden van de Spelen. Vanaf 18.30 uur is er de officiële openingsceremonie op de Grote Markt van Sint-Niklaas. De ceremonie is toegankelijk voor het grote publiek en Prins Lorenz en Prinses Astrid zullen ook aanwezig zijn. Op het programma vanavond ook nog de parade van de atleten en de aankomst van de ‘Vlam van de Hoop’ door Special Olympics atleet Marjolein Kastelyn en Olympisch kampioene Gella Vandecaveye (ex-judoka). Morgen brengen de Red Flames de atleten een bezoek en geven ze de aftrap van de eerste voetbalwedstrijd.

Torch Run

Elke editie van de Nationale Spelen begint met de Torch Run. Een 17 kilometer lange tocht waarbij de ‘Vlam van de Hoop’ gedragen wordt door atleten en bekende persoonlijkheden waaronder Marc Van de Vijver (burgemeester van Beveren) en Henny Seroeyen (Robin uit ‘De Buurtpolitie’). Ook dit jaar werd de Olympische vlam begeleid door studenten van lokale politiescholen, federale politieagenten en supporters. “Beste atleten en marathonlopers, begeleid onze Vlam van de Hoop veilig naar de openingsceremonie. Ze staat symbool voor vriendschap, sportiviteit, fair play, solidariteit en tolerantie.”, sprak Eddy Beckers, Sportdirecteur van Special Olympics Belgium, de zwerm van 200 lopers aan.

Openingsceremonie

Een ander hoogtepunt van de Spelen is de Openingsceremonie in aanwezigheid van Zijne Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid en Prins Lorenz. Ook minister Marie-Christine Marghem, de Gouverneur van de Provincie Oost-Vlaanderen Didier Detollenaere, de burgemeester van Beveren Marc De Vijver en van Sint-Niklaas Lieven Dehandschutter zijn aanwezig. Net zoals vele toeschouwers en andere Special Olympics ambassadeurs waaronder Piet den Boer.

De ceremonie, gepresenteerd door Sean Dhondt en RTBF-weervrouw Cécile Djunga, begint om 18u30. Tijdens de Openingsceremonie zijn er ook optredens van Lou Boland, een jonge blinde artiest met een lichte verstandelijke beperking, zangeres Anna Rune en The Ups-and-downs, een groep artiesten met een verstandelijke beperking. Een echt feest voor de 3 463 atleten die trots zullen paraderen voor hun familie en toeschouwers. Later op de avond zal de officiële Special Olympics Belgium-vlag op het podium worden gebracht door de deelnemers van de VRT-serie ‘Down the Road’. Rond 21u20 opent Prinses Astrid officieel deze 37ste editie van de Nationale Spelen en dan is het de beurt aan de ‘Vlam van de Hoop’. Die wordt aangestoken door Special Olympics atleet Marjolein Kastelyn en Olympisch kampioen en oud-judoka Gella Vandecaveye. Vandecaveye is er voor de tweede keer bij. In 1998, tijdens de Nationale Spelen in Brussel (Sint-Pieters-Woluwe), stak ze voor de eerste keer de officiële Olympische vlam aan. Het Olympisch vuur blijft vier dagen lang branden, en kan je bezoeken aan de Sportzone Beveren.

De Openingsceremonie is live te volgen via TV Oost.

Programma van donderdag 30 mei

De wedstrijden in de 20 verschillende sporten en de aangepaste disciplines beginnen morgen om 9 uur op de 10 Olympische sites. Meer dan 3 463 atleten zullen er alles aan doen om hun records te breken onder het waakzame oog van 1 200 coaches, 1 800 vrijwilligers en hopelijk een groot publiek.

Een paar momenten die je donderdag 30 mei niet mag missen:

- Bezoek Red Flames: op donderdag 30 mei bezoeken 6 vrouwen van het nationale vrouwenvoetbalteam de atleten van de Special Olympics. Om 9u30 geven ze de aftrap van de eerste voetbalwedstrijd in Sportzone Beveren. Om 12u00 zal Red Flame en speelster van Manchester City Tessa Wullaert een cheque overhandigen aan de organisatie van de Nationale Spelen. Dan maakt ze bekend hoeveel geld haar zelfontworpen Topwijf limited edition collectie truien hebben opgericht.
(Verplichte accreditatie - zie hieronder). 

- Radio 2 Play Unified Experience: kom af en speel mee honkbal met Henny Seroeyen (14u – 16u) of volg een yogasessie (16u30 – 17u en 17u – 17u15 – 17u45). Het Play Unified concept promoot sport tussen mensen met een verstandelijke beperking en zonder beperking. Via Play Unified wil Special Olympics Belgium de sociale inclusie bevorderen en de sociale inclusie bevorderen.
Wie wil deelnemen kan een bezoek brengen aan de Sportzone Beveren (Pastoor Steenssensstraat 108, 9120 Beveren). 

Alle wedstrijden zijn gratis toegankelijk voor het grote publiek. Alle informatie is te vinden op www.special-olympics.be

PERSUITNODIGING EN ACCREDITATIE
Wil u de Nationale Spelen van Special Olympics bijwonen of een interview afnemen? Vraag dan uw accreditatie of interviews aan via
info@wavemakers.eu

Op het evenement kan u terecht bij Amélie Putmans (0477 20 09 70) of Elke De Mayer (0485 75 28 66). Zij zullen u ontvangen in het perscentrum Freethielstadion, Avia Café op de derde verdieping (sportzone Beveren) en uw accreditatie overhandigen.

Blijf op de hoogte via www.facebook.com/SpecialOlympicsBelgium

De officiële hashtags zijn: #SpecialOlympicsBelgium2019 en #SintNiklaasBeveren.

Over Special Olympics

Special Olympics is een internationale beweging die het hele jaar olympische sporten aanbiedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Via sport wil Special Olympics hun zelfvertrouwen, hun gezondheid en hun mogelijkheden in het dagelijkse leven verbeteren. De beweging wil het taboe dat vandaag nog altijd bestaat rond personen met een verstandelijke beperking doorbreken, om zo respect en waardering te creëren voor alle personen met een verstandelijke beperking. Special Olympics werd opgericht in de Verenigde Staten in 1968 door Eunice Kennedy Shriver en telt vandaag 4 miljoen atleten in 178 landen.

De vzw Special Olympics Belgium werd opgericht in 1979. De organisatie staat onder de Hoge Bescherming van Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin. Tia Hellebaut en Kevin De Bruyne zijn meter en peter van de organisatie die erkend is door het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité. De Nationale Spelen van Special Olympics Belgium zijn HET sportief hoogtepunt van het jaar voor meer dan 3400 atleten met een verstandelijke beperking. Special Olympics Belgium is ook internationaal aanwezig, met de deelname van Belgische atleten aan de Wereldzomer- en Wereldwinterspelen.

Meer informatie vindt u hier: www.special-olympics.be of www.facebook.com/SpecialOlympicsBelgium

Persdossier: https://www.special-olympics.be/wp-content/uploads/2019/05/Persdossier-Nationale-Spelen.pdf

Contacteer ons
Over Wavemakers

A fresh thinking PR agency
We love to Make.Things.Move.

Meng een strategische aanpak met een stevige dosis creativiteit en je hebt het recept voor een geslaagde PR-campagne. Met een frisse blik creëren wij via ons uitgebreid netwerk PR de brug tussen jou en de pers en influencers in de vorm van een gedegen PR strategie, pers- & influencer relaties, mediatraining en crisiscommunicatie. 

Wavemakers
Stationsstraat 16, 9220 Hamme