Persbericht: Slechte kantoorhygiëne kostte Belgische economie 2,8 miljard euro in 2013

Persbericht: Slechte kantoorhygiëne kostte Belgische economie 2,8 miljard euro in 2013

Brecht, 3 februari 2014 - Gebrekkige kantoorhygiëne heeft de Belgische economie maar liefst 2,8 miljard euro gekost in 2013. Dat is 1.000 euro per kantoormedewerker. De publieke sector, gezondheidszorg en financiële sector zijn het hardst getroffen met in totaal 1,6 mld. Zo blijkt uit een analyse dat het Centre for Economic and Business Research (CEBR) heeft uitgevoerd in opdracht van Initial, op basis van eerder gepubliceerde onderzoeksgegevens over hygiëne in kantooromgevingen onder 6.000 kantoormedewerkers wereldwijd, waaronder 514 Belgen.

Het onderzoek naar hygiënegewoontes op de werkplek werd door onderzoeksbureau Opinion Matters uitgevoerd in september en oktober 2013. Daaruit bleek dat 35% van het Belgische kantoorpersoneel meer tevreden is op het werk wanneer de hygiëne op kantoor verbeterd wordt. De ondervraagden gaven aan gemiddeld zelfs 130 euro per jaar op hun salaris te willen inleveren om ervoor te zorgen dat de hygiëne wordt verbeterd. Veel werknemers zijn ook bereid zelf een steentje bij te dragen. Zo vindt 38% van de ondervraagden dat het hun eigen verantwoordelijkheid is om hun werkplek zo hygiënisch mogelijk te houden.

Daniel Solomon, econoom bij het Centre for Economics and Business Research, licht de analyse toe: “Het rapport laat zien dat de Belgische economie het afgelopen jaar behoorlijk heeft moeten inleveren op het Bruto Binnenlands Product door slechte hygiëne. Over het algemeen is het zo dat hoe beter je voor iets zorgt, hoe beter de prestaties zullen zijn. Het Belgische personeel is hier geen uitzondering op. Voor veel bedrijven vormt personeel een aanzienlijke investering en wanneer je geen gezonde werkomgeving creëert, doe je zowel je medewerkers als je bedrijf tekort. Werkgevers spelen dus een belangrijke rol door te voorzien in goede hygiënische faciliteiten op kantoor.”

Arjan Gundlach, Marketing Director Benelux bij Initial, vertelt: “Elk bedrijf kan haar financieel resultaat verbeteren door meer aandacht te besteden aan de hygiënische voorzieningen. Maar werknemers moeten ook hun eigen rol daarin goed begrijpen. Ons onderzoek heeft een aantal schrikbarende hygiënische gewoontes in België boven water gehaald. Zo gebruikt bijna 1 op de 5 (18,5%) kantoormedewerkers tijdens het toiletbezoek de mobiele telefoon om op internet te surfen en geeft meer dan een derde (38,7%) van de Belgische ondervraagden toe niet altijd zijn handen te wassen na een toiletbezoek. Dat soort gedrag vergroot de kans dat bacteriën zich verspreiden onder het personeel.”

“We hebben daarom een tweeledige benadering van educatie en gedragsverandering nodig, van zowel werknemers als werkgevers. Wanneer werkgevers het bedrag, dat werknemers bereid zijn in te leveren, investeren in betere hygiënische voorzieningen, zorgt dat voor tevredener, gezonder en productiever personeel. Bedrijven zullen een aantoonbaar effect gaan zien onderaan de streep, als zij de ogen openen voor het financiële voordeel van hygiënische werkomstandigheden”, aldus Gundlach.

Initial Aanbevelingen

Initial raadt werkgevers en werknemers aan de volgende vijf punten in acht te nemen voor het verbeteren van de hygiëne in de werkomgeving:

  1. De toiletten: Risico hotspots zijn hier de toiletten zelf, de spoelknoppen en de deurklinken van de toilethokjes. Salmonella en Campylobacter komen hier regelmatig voor en beiden veroorzaken buikgriep. De bacteriën worden overgebracht van oppervlakken op de hand. De verspreiding van de besmetting kan geminimaliseerd worden met sanitizers, voor desinfectie van het spoelwater en seatcleaners, om de toiletbril te reinigen.
  2. Receptie / ingang: Deurklinken zijn risico hotspots in de receptie en ontvangstruimtes. Ze huisvesten bacteriën die van oppervlakken op de hand kunnen worden overgebracht en van hand tot hand. Ze kunnen huidinfecties, voedselvergiftiging en ademhalingsziektes veroorzaken. Handdesinfectiemiddelen doden bacteriën en gaan de verspreiding van de infectie tegen.
  3. Gangen / gemeenschappelijke ruimten: Hoge bezoekersaantallen zorgen ervoor dat gangen en gemeenschappelijke ruimten hotspots zijn voor bacteriën. Luchtverfrissers helpen de geuren van stank producerende bacteriën te minimaliseren en luchtreinigers zorgen ervoor dat slechte luchtjes en bacteriën onschadelijk worden gemaakt.
  4. Bureaus / vergaderruimten: Deurklinken en bureaubladen zijn risico hotspots in vergaderruimten, omdat ze het Rhinovirus huisvesten. Het wordt overgebracht van oppervlakken op de hand en veroorzaakt verkoudheid. Regelmatig handen wassen is daarom zeer belangrijk in het minimaliseren van de overdracht van bacteriën.
  5. De keuken: Oppervlakken waar eten op wordt bereid, kunnen de E.coli bacterie huisvesten, die wordt overgebracht van oppervlakken naar hand, van hand tot mond, of door besmet voedsel. E. coli kan buikgriep en urineweginfecties veroorzaken. Goede handwas- en handdesinfectieproducten kunnen het risico op besmetting minimaliseren.

Initial Hygiene Tour - bewustwordingscampagne voor werkgevers en werknemers

Van januari tot en met maart rijdt Initial door de Benelux met een Airstream caravan om werkgevers en werknemers bewust te maken van de rol die zij kunnen spelen in de bestrijding van bacteriën en virussen. Door middel van een informatieve film, handhygiëne tips en een hygiënescan in de kantooromgeving, geeft Initial inzicht in hoe ondernemers en hun werknemers ziekteverspreiding kunnen voorkomen. Ondernemers kunnen zich via www.hygienetour.com opgeven voor een gratis bezoek aan de Hygiene Tour Airstream. Klik hier voor het volledige Benelux route overzicht

                                                                                    # # #

Noot voor de redactie:
Onderzoeksresultaten afkomstig van wereldwijd onafhankelijk onderzoek in opdracht van Initial onder 6.000 consumenten. Aantal Nederlandse respondenten: 500. Het onderzoek is in september/oktober 2013 uitgevoerd door onafhankelijk Brits onderzoeksbureau, Opinion Matters. De onderzoekscijfers zijn doorvertaald naar business impact op basis van het BBP door het Centre for Economics and Business Research (Cebr). CEBR onderzocht de impact van slechte hygiëne binnen het bedrijfsleven in de UK, Duitsland, Frankrijk, België, Italië en Nederland. 
 

Over Initial
Initial is wereldwijd marktleider in hygiëneoplossingen en is actief in meer dan 45 landen over de hele wereld, waaronder de belangrijkste economieën van Europa, Noord-Amerika, Azië en Afrika. Initial biedt innovatieve en milieuvriendelijke sanitaire diensten en oplossingen voor grote en kleine organisaties in diverse sectoren, zoals zakelijke dienstverlening, de overheid, scholen, voedselproductie, horeca, medische en paramedische sector, industrie, detailhandel, logistiek en transport.
 
Het producten- en dienstenaanbod van Initial omvat oplossingen voor:

  • Toilethygiëne en luchtverfrissing
  • Handen wassen en drogen
  • Dameshygiëne
  • Vloerhygiëne 

Lees verder op www.initialservices.be en op www.hygienetour.com

De ontwikkelingen over de Hygiene Tour op Twitter zijn te volgen via @Hygienetour

Contacteer ons
Over Wavemakers

A fresh thinking PR agency
We love to Make.Things.Move.

Meng een strategische aanpak met een stevige dosis creativiteit en je hebt het recept voor een geslaagde PR-campagne. Met een frisse blik creëren wij via ons uitgebreid netwerk PR de brug tussen jou en de pers en influencers in de vorm van een gedegen PR strategie, pers- & influencer relaties, mediatraining en crisiscommunicatie. 

Wavemakers
Grote Markt 43, 9100 Sint-Niklaas